[]

Dolandırıcıların listesi sabitlenmiş duyuruyla en üstte olmalı mı?

Son zamanlarda burada çok fazla dolandırılma hikayesi okuyorum. Aslında dolandırıcılar da belli kişiler, sayıları çok fazla değil. Hesaplarının uçurulmasına karşıyım çünkü yeni nickle 0'dan kolayca tekrar gelebilirler. Peki suçları ispatlandığı takdirde, modlar tarafından liste halinde sabitlenmiş bir duyuruyla en üstte olmalı mı?

Eğer olmamalı diyorsanız herkesin dolandırıcı üyeler hakkında bilgi sahibi olabilmesi için nasıl bir çözüm üretilmeli?

edit: Bir arkadaşımız dolandırıcıların da bu listeyi görüp önlem için yeni hesaplar alacağını belirtti ama biliyoruz ki nerdeyse hepsi sadece bu sitede alınık/satılık bölümüne uğrayıp çıkıyor. Dikkat edeceklerini düşünmüyorum.

 
Evet, hesaplarını uçurunca yeni hesap almayı akıl edebilen bu arkadaşlar isimleri üstte sabitlenince bunu yapamıyorlar.

edit: nigeo +1
  • himmet dayi  (31.01.18 18:47:14 ~ 18:48:59) 
özür dilerim ama dolandırılmak ne demek?
dolandırılmayın arkadaş o halde.

  • nigeo  (31.01.18 18:48:11) 
@himmet dayi Duyurularda dolandırıcı olduğu ifşa edilenleri incelersen çoğunun hesaplarını kapatmadığını ve hala aktif olduklarını göreceksin :)


  • iwasbornonamountainside  (31.01.18 18:50:10) 
özür dilerim ama öldürülmek ne demek?
öldürülmeyin arkadaş o halde.

özür dilerim ama tecavüze uğramak ne demek?
tecavüze uğramayın arkadaş o halde.

liste yayınlansa da uçurulsalar da yeniden gelecekler. en mantıklısı dikkatli olmak. zaten duyuru yönetimi de bu tip şeylere karışmıyor.
  • elorelia  (31.01.18 18:50:31 ~ 18:50:47) 
@elorelia

kıyaslamaların mantıklı değil. dolandırılmak kesin olarak önlenebilecek bir şey. örneğin tanımadığın birinden alışveriş yapmamayı tercih edebilirsin. böylece dolandırılmaktan kurtulursun. ölmek ya da teavüze uğramak örneklerini vurucu olduğu için vermişsin ama bunlardan kurtulmak dolandırılmaktan kurtulmak gibi değil. saçma bir yaklaşım.
  • himmet dayi  (31.01.18 18:53:12) 
@elora
" en mantıklısı dikkatli olmak."
zaten dolandırılmayın bu demek.

eğitim eğitim eğitim
  • nigeo  (31.01.18 18:54:12) 
benim örneklerim 10 saçmaysa nigeo'nun örnekleri 7 saçma. hayatımda hiç dolandırılmadım, bazen gerçekten gerizekalılık gerektiriyor ama oluyor yani. bile isteye dolandırılmıyor ya kimse.

@ben de diyorum ki ne kadar dikkatli olursanız olun, bazen olabiliyor böyle şeyler. 3 cümlesini okuduğunuz insanın eğitimi hakkında bu kadar kesin yargıya varmak ya da eğitime vurgu yapmak neden?
  • elorelia  (31.01.18 18:54:46 ~ 18:57:30) 
harbi dolandırıcılara cidden birşey yapılsın da, hiç mi Salem Cadı Mahkemelerini duymadınız?


  • binder dandet  (31.01.18 18:57:49) 
Kişisel görüşüm;

ekşi duyuru bir alışveriş sitesi değil. Alınık/Satılık bölümü de herhangi bir şey almak ya da satmak isteyen kişileri buluşturmak için var. Dolandırılıp dolandırılmamak kişilere kalmış bir durum. Duyuru ile bağdaştırılması mantıklı değil. O yüzden duyuru moderasyonunun buna bir yaptırımda bulunması da mantıklı değil.
  • himmet dayi  (31.01.18 18:58:14 ~ 18:59:06) 
Alınık/satılık kategorisinde bir mesaj panosu oluşturulur. Dolandırılan kişiler birkaç kanıtla birlikte buraya not düşer dolandırıldığına dair. Dolandırıcının nick'ini de paylaşır. O kategoriye giren kişi oradaki panoya bir göz atar. Ana sayfada kan aranıyor duyuruları ve Duyuru'nun genelini ilgilendiren konular haricinde bir duyurunun sabitlenmesini doğru bulmuyorum. Siteye her gün giren kullanıcılar sürekli dolandırıcıların adını görmek zorunda değil.


  • dissendium  (31.01.18 19:01:40 ~ 19:02:46) 
@elora

senin eğitimin hk bir şey demedim. banane zaten.

söylemek istediğim "dolandırılmayın" demek zaten "eğitim" demek.
yani duyuru'nun tepesine nick sabitlemek faydasız. yeni rumuzla da gelirler. iş değil, çözüm değil.
abuk subuk kişilerden abuk subuk yöntemlerle alışveriş yapmayın demek önemli. ki bu da yukarıda sabir.
senin analojin de rezildi. az-eğitim'e yorulabilir.
  • nigeo  (31.01.18 19:01:47) 
bu dolandırıcılar yüzünden biz duyuru kullanıcılarının ciddi olarak zarar gördüğünü düşünüyorum.

şimdi ben bişey satmak istiyorum insanlar sırf bu dolandırma olayından mesaj atayım bir sorayım bile demiyor.

aynı şekilde bişey almak istiyorum, ilgimi çeken bişey görüyorum, ya 3 kuruşluk şey ama dolandırılıcağım sinirlerim bozulacak neyse boşver xtir et diyorum.

cevap: olmalı
  • Photographer  (31.01.18 19:08:25 ~ 19:09:14) 
mahkeme sonucu varsa kullanıcı adıyla falan değil bildiğin ismiyle sabitlenebilir.
bunun dışında kullanıcıların beyanı hiçbir şey ifade etmez.

ayrıca listede olmayan bir dolandırıcı gelir ve yine seni dolandırır. buna önlem alamazsın. nigeo'ya katılıyorum.
  • Zargasyonel Vak'a  (31.01.18 19:19:12) 
en agir cezayi almalilar fakat bana gore sende dolandiricisin belki, kimin dolandirici olduguna neye gore karar veriyorsunuz. birisi kafasindan bir sey uydurup, 2 tane ss koyunca dolandirildigini ispatlamis mi oluyor.


  • purple rain  (31.01.18 19:49:50) 
'Dolandırılmayın' demek ne kadar saçma ve bayağı, insanlar bile isteye dolandırılıyorlar zaten.

Nick ifşası hiç pratik değil. Onun yerine dolandırılanlar gelip nasıl dolandırıldığını anlatsın ki diğerleri yöntemleri öğrensin. İnsanların bilinçlenmeleri sağlanırsa doğal olarak bu olayların sayısı düşecektir.
  • cikmaz sokaktan cikagelen cocuk  (31.01.18 21:16:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.