[]

Düşünce/kuram kitaplarının akılda kalıcılığını arttırmak için?

Merhaba

Bu kitapları romanlarla karşılaştırdığimizda akılda kalıcılığı çok daha az. Not almak ve altını çizmek dışında unutmamak için neler yapmalıyız? Aylar ya da yillar sonra bir romandaki olayi hatirlarken bir yazarın bir konudaki düşüncesini/felsefesini nasıl daha iyi hatırlarız ya da unutmayız?

Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

 
İş/arkadaş çevresi daha seçkin olmalı ki gereksiz bir çok olay/konu/bilgi/kişi vs. durumlar bildiklerimizin üstünde yer almasın. Maalesef ben de aynı sorunu yaşıyorum. Nefsine yenilmiş kişilerin arasında bildiklerimizi de unutuyoruz.
Çölde gül mü yetişir?

  • 1adam  (31.01.18 15:26:42) 
Okuduğunuz şeyler üzerine arkadaşlarınızla tartışabilirsiniz. Bu sizi hem ileri götürür hem de konuyu hatırlarsınız.

@1adam allah isterse yetişir?
  • rahip janick  (31.01.18 15:31:42) 
muhakkak.


  • 1adam  (31.01.18 15:33:29) 
Okuduklarinizin yaşantıniz, düşünce ve his dünyamızda bir karşılığı olması yani ogrendiklerinizin sorularinizin cevabı, derdinizin dermanı olması gerekiyor. Zihninizde eklemleyebileceginiz benzer şemalar olmalı.


  • femme vitale  (31.01.18 16:07:41) 
www.nateliason.com

Buradan bazı fikirler edinebilirsiniz. İngilizce olması sorun olmaz umarım.
  • EasyTiger  (31.01.18 17:57:09) 
Çevirip paylaşacağım. Biraz zaman alabilir.


  • EasyTiger  (03.02.18 15:23:25) 
mesaj olarak attım ama. buraya da yazayım, belki faydası dokunur birine :

Kitabın önemli kısımlarını hatırlatmak için bazı önerileri var :

1-Kitap bulmak
Kurgu olmayan kitap okuyorsanız, kitap seçimi çok önemli. Amazon'da sahte incelemeler var. Bazı insanlar 5$ karşılığında inceleme yazıyormuş. Kitapların puanlarından ziyade alanlarındaki en başarılı kişilerin önerileirini dikkate alın. Bu tip insanlara mail attığınızda genelde olumlu dönüş yapıyorlar, insanlar tavsiye vermeye bayılır. Dahası, farklı insanlardan aldığınız tavsiyelerde bazı kitap adları öne çıkıyorsa, onlara eğilmekte fayda var.

2.Okumak ve not almak.
Kurgusal olmayan kitapları hızlı okuma yöntemiyle okuyabilirsiniz. (Bunun için bir link var. Orayı öneriyor.) Ancak romanlarda hızlı okuma işe yaramayacaktır. Kurgusal olmayanlarda ise, bilgiyi hızlıca edinmenizi sağlar.

Kitapları okudukça önemli yerlerini önemsiz yerlerinden hızlıca ayırt edebileceksiniz.

Kitabı bitirince, hemen not almayın. Bunun yerine başka kitaplar okuyun ve "özet çıkarılacak kitaplar" adında bir liste tutun. Ben bunun için Evernote kullanıyorum.

Kitabı bitirdikten sonra özet çıkarmak için beklemenin iki nedeni var :

a)Bilginin kafanıza yerleşmesi için zamana ihtiyaç var. Uzun süreli hafızaya yerleştirmek için özet için araç vermek faydalı. Birkaç gün beklemek ve önemli noktaları tekrar okumak, ileride daha iyi hatırlamanızı sağlaacaktır.

b) Bu zamanı başka kitap okuyarak harcayaksınız.

Eğer aynı konuda kitap okursanız, özetini çıkartacağınız kitapla bu kitap arasında bazı benzer fikirler bulabilirsiniz. Eğer bir fikir, sadece bir yerde gündeme getiriliyorsa şüphe duyabilirsiniz. Fakat bir öneriden her pazarlama kitabında bahsediliyorsa, bu muhtemelen not alınması (ve üzerinde düşünülmesi) gereken bir noktadır.

Eğer bir kitap size not aldırıyorsa, o zaman o kitap sizin için faydalı bilgiler içeriyor. Aksi durumda, kitap sizin için önemli değildir. Bazı istisnalar hariç.

3.Not/özet çıkartmak
Kitaptaki bilgileri birebir kopyalamayın. Böyle yaparsanız, birçok önemli bilgiyi atlamış olursunuz.

Bunun yerine, kitaba hızlıca tarayın ve not aldığınız (veya altını çizdiğiniz) yerlere kısaca göz atın. Böylece her notun bağlamını zihninizde tazelemiş olacaksınız. Doğal olarak bu bağlamın etrafında başka bilgilere de ulaşıyor olacaksınız ki, bunların önemli olduğunu daha önce farketmemişsinizdir.

Peki neden ? Sebebi, kitabın genelini daha iyi anlamış oldunuz ve böylece parçaların bütün içerisindeki yerlerini daha iyi anlayacaksınız. İlk okumada kaçırdıklarınızı görebileceksiniz.

Tüm gerekli notları çıkartın. Ben Evernote kullanıyorum ki arama özelliği sayesinde benzer konuları daha hızlı bulabiliyorum.

Bu yöntemle, normale kıyasla 10 kat daha fazla hatırlayacaksınız.

Not çıkarmak, kitaptaki önemli noktaları belirlemenizde ve uzun süreli hafızanıza aktararak hatırlamanızda bir sistem görevi görüyor.

Böylece, notlara bir daha dönüp bakmasanız bile birçok bilgiyi hatırlayacaksınız.

Adım Adım
1.İşinin uzmanı kişilerden aldığınız tavsiyeler doğrultusunda kitap seçiminizi yapın.
2.Kitabı daha hızlı okuyabilmek için hızlı okuma becerinizi geliştirin.
3.Kitabı okurken önemli yerleri belirleyin.
4.Kitabı bitirip, not alınacak kitaplar listesine ekleyin.
5.Özet çıkarmadan önce 1-2 hafta bekleyin.
6.Kitaba geri dönün, hızlıca tarayın. Önemli noktaları belirleyip not alın.
  • EasyTiger  (03.02.18 23:38:39) 
bunun dışında feynman tekniğini araştırmanızı öneririm. bunun için türkçe kaynak da bulursunuz.

kaynak bir kitap söylüyorum. eski olmasına rağmen hala referans olarak bu kitap neredeyse tek olarak kabul ediliyor.
mortimer adler - kitaplar nasıl okunmalı ?
henüz okuyamadım ama.

bir de aşağıdakileri söyleyeyim. reddit ve quora sitelerinde yüzlerce yorum okumuşumdur. aklımda kalanlar.

kurgusal olmayan kitaplar için diyorlar ki,

-kitabın içerisinde tam olarak ne yazdığından ziyade fikrin önemi var. o onla savaşmış, o kazanmış, sonuçları şu olmuş. isimleri hatırlamak şart değil. bunun yerine öz önemli.
-kitabı eline aldığında okuyucu önce yazarla ilgili fikir edinmeli. yazar eğer alelade biriyse, o kitap okunmasa da olur.
-sonrasında içindekilere göz gezdirmeli. böylece bizi ne bekliyor sorusuna bir yanıt almış oluyoruz.
-bir sonraki basamak, tüm kitabın koyu, altı çizili yerlerini okumak. özellikle de son bölüme göz gezdirmek. çünkü yazar genelde diyeceklerini son bölümün sonlarında belirtir. böylece beynimiz kitap hakkında birtakım bilgiler edinmiş oluyor.

bunu şuna benzetebiliriz. bir filmi izledik. ikinci izleyişimizde ilk izleyişten bildiklerimiz sayesinde filmi kafamıza daha iyi oturtarak, izleriz. "ya bak bu demek filmin ikinci yarısında şuna yol açıyor, onun sebebi buymuş" gibi.

kitap hakkında genel fikir olması bu nedenle önemli.

-kitaptaki fikirler üzerinde çalışılabilir. örneğin yazar evrimi savunuyor. youtube'a girdiniz, birkaç video izlediniz. sonra birkaç makale okudunuz ve yazarla hem fikirsiniz veya aksini düşünüyorsunuz. çoktan aklınızda kaldı bile yazarın bahsettiği. çünkü çok daha ileri gittiniz.
-okuduğunuz kitabı birine anlatın. bu feynman tekniği olarak da bilinir. detayı internette bulacağınız kaynağa bırakıyorum. bir şeyi öğretecekmiş gibi okursanız, daha çok anladığınızı ve hatırladığınızı göreceksiniz.
-kitabın üzerine not alabilirsiniz. bu kitaba saygısızlıktan ziyade aslında yazara teşekkür niteliğindedir kitaba kendi ifadelerinizle not alırsanız, içselleştirmiş olursunuz.
-kitap okurken aklınıza gelen fikirleri bir yere not edin.
-kitap üzerinde kullanmak üzere kendi işaretleme alfabenizi belirleyebilirsiniz.

örnek :
? - anlamadım. tekrar üzerinde dur.
A - aksiyon alınacak.
N - not alınacak.
D - araştırılacak. derin dalış.

-kitabı bitirdikten sonra başkalarının yorumlarını okuyabilirsiniz. aynı konuda makale veya video izleyerek, hafızanızı destekleyebilirsiniz. zaten yukarıda çeviride bahsedilen noktalardan biri.
  • EasyTiger  (03.02.18 23:39:24) 
Up


  • for day to break  (03.02.18 23:57:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.