[]

Almanlarin Turklere yaptigi irkcilikla, Turklerin Pakistanlilara Araplara..

Hindistanlilara yaptigi irkcilik ayni degil mi? Irkci Avrupali ve Amerikalilara gore Turkler, Pakistanlilar, Araplar, Faslilar falan ayni iken; Turkiye'de bir Turk'un kendini Ingiliz kraliyet ailesinden sanip Pakistanlilara, Araplara, Faslilara irkcilik yapmasi ironik degil mi? Irkcilik yaparak irkciligi yuceltip aslinda dogrudan kendi milletine zarar vermiyor mu? Cunku irkciliktan en cok zarar goren milletlerden biri de Turkler.

Ayni sekilde Turkiye'de kilise, sinagog, tapinak kurulmasina karsi olduklarinda Filistin'de, Cin'de Muslumanlarin ezilmesi zihniyetine dolayli olarak destek vermiyorlar mi?


 
Ilk soruya cevap, ayni.

Ikinci soruya cevap, ironik.

Ucuncu soruya cevap, veriyor.

Son soruya cevap, veriyorlar.
  • lamira  (29.01.18 21:30:34) 
1 aynı.
2 amerikalılara göre türkler pakistanlılarla vs. aynı değil de, evet araplarla benzer olduğunu düşünen var. ama benzeriz de. daha da garibi doğu avrupa ülkesi sanan var. biraz öyle de sayılır ama wtf.
3 ironik
4 & 5 veriyor.
  • çaykovski  (29.01.18 21:33:05 ~ 21:35:15) 
bütün sorularında haklısın. ırkçılık bu yüzden akıl hastalığıdır.


  • lesemajeste  (29.01.18 21:40:22) 
aynı değil. biri almanların türklere yaptığı ırkçılık, öteki türklerin araplara yaptığı ırkçılık.


  • doxanikee  (29.01.18 21:44:21) 
Ben pakistanlilara ya da faslilara irkcilik yaptigimizi gormedim. Bana denk gelmedi belki.
Bence ayni degil. Araplara yapilan tarihten geliyomus gibi geliyo bana. Ya da sanki onlar olmak istemedigimiz kulturun insanlari gibi. tanistigim iranlilarda sevmiyordu araplari. Zaten araplarda turkleri sevmez. Hatta nefret ederler. Neyse.

  • durgunfoton  (29.01.18 22:33:58) 
Bence aynı, hiçbir farkı yok. savaş vs olmaksızın para için yıllardır almanya veya başka ülkelere yerleşip sonra da gördükleri muameleden yakındıkları halde kendileri aynı ırkçılığı yapmaları ayrı ironik.


  • mslny  (29.01.18 22:57:33) 
Avrupalıların Türk kelimesinden anladığı müslümanlıktır. Sonuçta islamı en iyi temsil eden bu millettir. Türk ve İslam onlar için birbirinden farklı değil.
Türkiyede de her Türk aynı değil ki bu ayrımcılık konusunda. Her yönüyle batıya taraftar bir türkün araplar vb. için yaptığı ayrımcılıkla, batı taraftarı olmayan müslüman bir türkün onları ötekileştirmesi arasında fark var. Herkes ırk olarak aynı olsa da ortak değerler konusunda farklı düşünme söz konusu.
Macarlar da türk ama onlar için ülkücülük ya da turancılığın herhalde bir anlamı yok.

Müslüman türkün arap için yaptığı ayrımcılık ümmet kelimesini tam anlayamamış olmasına ve bazı temelsiz ön yargılarına bağlanabilir.
  • 1adam  (29.01.18 23:42:23) 
@1adam +1 adsadjhgf


  • doxanikee  (29.01.18 23:51:34 ~ 23:51:52) 
"Macarlar türk", "Avrupalılar için islam=türk", hadi bu cahili anladık ve bol bol gördük. Onun 2018 yılında bu tezlerine cevap vermek 'zor'. Ama ben soruda "ırkçılıktan en çok zarar gören milletlerden biri de türkler" ifadesini tarihsel bilgimde konumlandıramadım. Afrika'da, Avrupa'da ve Amerika'da sayısız kölelik ve soykırım örnekleri aklıma gelirken, nasıl türkler bir anda en mazlum halka oynamaya başladı anlamadım.

Onun dışında sorduğun soruda haklısın. Aynı biçimde ırkçılık. Mesela Frantz Fanon'un Siyah Deri Beyaz Maske (ki en önemli kolonyalizm metinlerinden biridir) çok güzel bir ırkçılık skalası yaratılır. Beyaz adama boyun eğen bazı siyahilerin nasıl da Senegallilere (Senegal skalanın en altındaydı, bir o kalmış aklımda bütün hiyerarşiden) ırkçılık yaptığını gösteriyordu. Irkçılık Avrupa'ya özgü değil. Elbette sömürge deneyimi yaşamış toplumlar da; ya da Türkiye gibi yarı-sömürgeleşmiş olanlar da bolca ırkçılığa başvuruyor; hatta ırkçılıktan en muzdarip halklar bile.

Bu şu anlamda ironik değil, çünkü dünya halkları ırkçılığa maruz kalanlar vs. ırkçılar olarak ayrılmıyor. Aynı Fanon'un fark ettiği gibi, halklar kendi güçlerinin verdiği hiyerarşiye uyarak alta doğru ırkçılığı performe ediyorlar.
  • protector  (29.01.18 23:52:06 ~ 23:52:30) 
dışla bağlantısı olmayan, farklı kültürlerle ilişkisi bulunmayan topluluklarda ırkçılık olur. türkler arasında da ırkçılar vardır, avrupalılar, afrikalılar, amerikalılar...vs arasında da, hiçbir farkı yok. etrafını gezen, gören ya da belli bir süre yabancıların yoğun olduğu yerde aktif olarak hayatını sürdüren, yabancılarla bir şekilde birlikte yaşamış kişilerden ırkçı pek olmaz, çok nadirdir herhalde. öte yandan mesela almanya'da afd'nin en fazla destek bulduğu, pegida'nın çıkış noktası olan dresden'de bir avuç yabancı var. insanlar göçmenlerle yaşamın ne olduğunu bilmiyor ama göçmen düşmanı olabiliyor. yani karşındakiyle hiçbir şekilde iletişim kurmadan ona karşı nefret duyuyorsun. bu nefretin ana kaynağıysa genelde medya olur, siyasiler olur, farklı metinler, teoriler olabilir ama pek ikili ilişkiler kaynaklı doğmazlar.

bu arada 1adam yine coşmuş :) türk milletinin ümmet kelimesini anlamaması türk milletinin en büyük şansıdır diyelim gitsin. atatürk güzel eleştiriyor bu ümmet kafasını.

"türk’ler arap’ların dinini kabul etmeden evvel de büyük bir millet idi. arap dinini kabul ettikten sonra, bu din, ne arapların, ne aynı dinde bulunan acemlerin ve ne de mısırlıların vesairenin türk’lerle birleşip bir millet teşkil etmelerine hiçbir şekilde tesir etmedi. bilakis, türk milletinin milli rabıtalarını gevşetti, milli hislerini, milli heyecanını uyuşturdu. bu pek tabii idi. çünkü muhammed’in kurduğu dinin gayesi, bütün milliyetlerin fevkinde şamil bir arap milliyeti siyasetine müncer oluyordu. bu arap fikri ümmet kelimesi ile ifade olundu."
  • soso  (29.01.18 23:55:54 ~ 30.01.18 00:00:06) 
@ protector
yabancı yazarların (gayri müslim batılı yazarların) kendi kitaplarında bu var. Yine iyi araştırırsan Müslümanların dinlerinin değiştirmesinin çok zor ve hatta imkansız olduğunu yine onlar yazıyor.
Böyle hemen kolaya kaçarak alay edip, etiketleme huyunu bırakın.
  • 1adam  (29.01.18 23:57:09) 
Irkçılık aynı ama ironik değil. Avrupalının bir Türkle bir Suriyeliyi aynı görmesi, o Türkün de kendini o Suriyeliyle aynı görmesi için bir sebep değil. Herkes diğer grupta kendinde olan bazı şeylerin olmadığını düşünerek diğerini aşağılıypr/dışlıyor/istemiyor vb

Şahsi fikrim, Avrupa’da Türklere bakışın da Türkiye’de Suriyelilerle bakışın “tamamen haksız” olmadığı yönünde. Haklı sebepleri var insanların. Bu gerçekleri reddetmeyi hayalcilik olarak görüyorum.

Benzeri bir hayalciliği; “Paris’te bomba patlayınca olay oluyor ama Bağdat’ta (misal) her gün bomba patlıyor kimse ona ses etmiyor” benzeri yorumlarda da görüyorum. Ortadoğu’da zaten her gün bir yerler patlıyor, insanlar (dışarıdan bakan gözler) buna alışıyor, şaşırmıyor. Paris’te olunca sürpriz olması çok normal. Paris’teki patlamanın dehşet yaratmasına rağmen orta doğudakinin olağan karşılanması gayet normal insan refleksi.

Anlatmaya çalıştığım tamamen insanların algılama biçimiyle ilgili şeyler. Beğenmediği grupların kafalarını kesmek gibi bir şey değil “tamamen haksız değil” dediğim. Doğrudan şiddeti yorumlamadım.
  • lazor  (30.01.18 01:06:02) 
Alt paragraftaki soruyu da ozellikle ekledim cunku dinci kesim ki belki de Araplarin irkciliga ugramasina karsilarken bir Israillinin oldurulmesini destekliyorlar. Turkiye'de 20 kusaktir Hristiyan ailelerin kiliselerine gitmelerinin engellenmesini istiyorlar.

Bir de bu dinci kesimi asagilayip kendini yukarida soz ettigim asil sanan modern(?) kesim var. Dincilerle modernler birbirlerinden nefret ediyor ama ayni sacmaliga hizmet ediyorlar.
  • Traveller  (30.01.18 11:12:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.