[]

otu sebzeyi niye iğrenç hale getiriyoruz

şimdi bazı arkadaşlar detoks diye bilmemne diye çeşit çeşit otu kaynatıyor, süzüyor, suyunu içiyor. ne bileyin otları sebzeleri blender'a atıp yeşil acaip bir sıvı haline geitirp içiyor. mesela karaciğer yağlanması için maydanoz ve limonu blender'da bir bardak suyla çekip sabah aç karnınıa içecekmişiz.

peki biz bu tariflerdeki sebzeyi otu falan kaynatmasak, blender'la çekmesek, doğrudan tüketsek olmuyor mu? yani ben maydanoz ve limonu suyla blender'a atıp çekerek yeşil acaip bir suyu içmek yerine, bir tabak maydanoza limonu sıkıp yesem, üstüne de bir bardak su içsem aynı şey olmuyor mu? illa parça pinçik yapıp su haline mi getiricez?


 
O kadar yeşilliği yiyebilirsen ye ama yenilmiyor, yoruyor bir süre sonra. Blenderda amac kolay tuketmek.


  • funl  (29.01.18 18:10:49) 
ben bir süre juicing yapmış ve yapmaya devam edecek olan biri olarak söyleyeyim...
sıvı halde aldığınızda ve katı halde, çiğneme yoluyla aldığınızda beden farklı tepkiler veriyor.
içtiğiniz zaman, etkisi çok daha hızlı ve gözle görülür olurken, sindirim sistemini de bildiğimiz geleneksel şekilde çalıştırmamış oluyorsunuz.
yani sindirimin ağızda başlaması meselesi gerçekleşmiyor.

ve bir bardak yeşil suyun içinde bir kilo sebze oluyor aşağı yukarı.
bir kilo sebze, ağızdan çiğ olarak bir günde tüketmekte zorlanacağınız bir miktar.
eğer juicing yapıyorsanız günde 4-6 bardak içiyorsunuz, oradan hesap edin.
ve tabii bu kadar çiğ sebze suyu içtiğinizde, gerçekten ıspanak yemiş temel reis'e dönüşüyorsunuz enerji anlamında.

ama parça pinçik edip, katı meyve sıkacağı kullanmak yerine, soğuk sıkım yapan, yani suyunu metal bıçakla keserek değil de, ezerek çıkartan makinelerden tercih etmek daha doğru.
ya da hazırlarını satın alabilirsiniz internetten.

edit:
özelden soranlar oldu diye ekleme yapmak istedim.
çiğneyerek sindirim sistemini alışılagelmiş şekilde çalıştırmadığınızda, mideniz asit salgılamıyor.
dolayısıyla bedende bulunan ve üretilen asit miktarı azalıyor.
hem besleniyorsunuz, hem de asit üretmiyorsunuz.
bu da sağlığı ciddi ve iyi şekilde etkileyen bir şey zaten.
  • blatta hiberna  (29.01.18 18:32:39 ~ 18:40:45) 
Haklısın. Hem anlamsız hem de riskli olabilecek bi uğraşı.

Karaciğer yağlanmasına maydonoz kullanılmıyor. Maydonoz idrar söktürücü, böbrek kumları, rahatsızlıkları vb. konularında yararlanılabilecek bi bitki.

Karaciğer yağlanması için deve dikeni ve aynı familyadan olan enginar ama sadece yeşil kısımları faydalı. Kazanlar dolusu tüketmek lazım içindeki yararlı olanı maddeyi yağlanan organı düzeltmesk amaçlı alabilmek için. Eczanede hapı var, bi kutusu karaciğeri toparlamaya yetiyor.

Maydonoz kürünü ise hiç anlamıyorum. Maydonoz sofranın tuz ve ekmekten sonra gelen baş aktörü gibi bişi. Girmediği yemek yok desek olacak. Sürekli alıyoruz zaten.

Riskleri de var bu kür işlerinin. Vücuda fazlaca alınan günlük atılmayan maddeler olabilir. Fazlalığında da zararlı olan şeyler var.
Mesela potasyum. Maydonozda potasyum miktarı iyidir. Her sabah fazladan fazladan potasyum alırsan potasyum yükselir.

Artı, gıdaları sıvı olarak almak bizim metobolizmamızın alıştığı yöntem değil. o kür senin bu kür benim derken metobolizmanın dengesiyle oynamak da var. Nesiller süren bi değişime ayak uydurmak farklı, birden bire değişikliğe ayak uydurmak farklı. zaten hazır gıdalara, çabuk yemeklere daha tam alışamadık. Üstüne envai çeşit kürler çıtı.

Her öğün dengeli beslenme, mevsiminde yaşadığın yerde yatişen gıdalara ağırlık verme ve hareket varsa vücut gayet rölantide gider. Alkol ilaç vs karaciğer yoruluyorsa takviye olarak enginara ağırlık verilebilir, tahliller sıkıntılıysa drog alınır.

Kürlere mesafeli durmak hayrımıza, sabah salataları canımıza:)

Roka salatası da yapabilirsin sabahları. Rokayı doğra, minik bi turp rendele, az sirke gezdir. Toksinleri atmana yardımcı olur.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (29.01.18 21:48:59 ~ 30.01.18 02:33:39) 
birileri juicing muicing diyerek milleti sağlam kerizliyor. mesele bundan ibaret. yeterince iyi paketlersen "sağlıklı"diye at gübresi yedirdip üstüne kilosunu 30 liradan satabilirsin. asit üretmiyormuşuz, bu da iyiymiş falan filan. sağlam keriz avı bu işler.


  • doxanikee  (29.01.18 21:53:32) 
günde 1 kilo yeşillik yiyip nabıcaksın bi de burdan düşün. dengeli sağlıklı beslenme için böyle şeylere gerenk yok. baklavayı lahmacunu gömüp yeşil su içsen ne olacak.


  • hasmetizm 2046  (29.01.18 22:14:22) 
@doxanikee & @hasmetizm 2046:

yazdıklarımın "sağlıklı beslenin, o yüzden hiç yemek yemeden günde altı bardak yeşil su için, juicing yapın" gibi bir anlam ifade edebileceğini düşünmemiştim.
"juicing böyle yapılıyor, yapılma nedeni de bu" demeye çalıştım.

sizin yazdığınız şekilde algılamak için de biraz "keriz" olmak lazım herhalde.
juicing dediğiniz şey, yani 30-60 gün gibi sıvıyla beslenmek ciddi sağlık sorunu olan ya da kemoterapi görmüş hastalara falan uygulanan bir şey.
kemoterapi sonrasında özellikle çiğ beslenme ve juicing Amerika'da son derece yaygın uygulanan bir yöntem.

zaten normal ve sağlıklı bir insanın en fazla detoks amacıyla 3-4 gün yapması öneriliyor.
onda da zaten bahsettiğim etkiyi göremezsiniz, zira ilk 3-4 gün çok zor geçer.
ya da inzivaya falan çekilenler en fazla 21 günlük rejimler yapıyorlar, o ayrı bir şey.

ancak, günde bir öğününüzü yeşil suyla değiştirirseniz gerçekten faydası olur.
lahmacun, baklava bile yiyor olsanız, hiç yoktan iyidir.

aleme keriz demeden önce kimin ne yaptığını, ne demek istediğini anlayalım.
  • blatta hiberna  (29.01.18 22:35:41 ~ 22:36:58) 
hayır, normal bir insanın böyle zırvalıklarla vakit kaybetmesine gerek yok.


  • doxanikee  (29.01.18 22:52:57) 
Maydonoz ve limon iyi olur gibi geldi bana yav ben mi garibim? Aci aci otlari blenderdan gecirenleri ben de anlamiyorum ama maydonoz piyazi suyu yapana bisey diyemem. :)


  • beriberi  (30.01.18 00:17:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.