[]

yazarların yazı yazma ritüelleri

fiziksel anlamda soruyorum. sizin de özel yöntemleriniz varsa siz de yazın lütfen veya köşe yazarı olur, blog yazarı olur, kitap yazarı olur onların alışkanlıklarını listeleyen bir site linki de atabilirsiniz.

merak ettiğim şu: profesyonel olarak yani düzenli olarak yazı yazan insanların yöntemleri. ne bileyim hala kalem kağıt kullanan varsa bunu nasıl konforlu hale getiriyor? bilgisayarda yazan varsa tablet alıp dışarıya gidip kafede mi yazıyor? uzun süre oturmak rahatsız ediyorsa yazarken sesli not alan mı oluyor?

evet böylesi şeylerde herkesin tarzını merak ediyorum. ha bir de bilgisayarda yazı yazmak beni epey yoruyor kalemli tablet mi kullansam vs. vs. vs.

 
reklam yazarıyım. önemli senaryoları sessiz bir yerde word'e gömülmeden yazamam. küçük işlerde de sağdan soldan ses duymam ya da müzik dinlemem kafamı daha çok çalıştırıyor.
ama benimle aynı yerde çalışanlardan kimisi dışarıda bir kafede daha iyi yazıyor, kimisi evde koltuğuna yayılarak daha iyi, kimisi son ses müzik dinlerken, kimisi elindeki defteri karalarken.
herkes nasıl alıştıysa öyle daha iyi yazıyor. bunun bir metodu yok yani.
  • patronaj  (29.01.18 17:15:26) 
akademik çalışmalarım için yazarken maalesef ev benim için uygun bir ortam değil, basık ve karanlık geliyor. geniş penceresi olan ve ışık alan bir yerde, masada çalışmak benim için önemli. üniversitedeki ofisimde bu ortamım var, bilgisayarımın ekranı da çok geniş yani her yer ferah ve istediğim gibi. söylediğim gibi bilgisayar üzerinden yazıyorum ama yoğun okuma gerektiren durumlarda okumaları çıktı üzerinden yapmak daha verimli geliyor, üzerine çizimler yapıp notlar alıp çıkarımlar yapabiliyorum. yani bütünü görmek önemli. makalemin bittiğini düşünüyorsam çıktı alıp son hali üzerinden de son okumamı yapıyorum. tüm bu çalışmaları yaparken sakin (sözü olabilir) bir müzik dinlemek konsantrasyonumu arttırıyor.

bunun dışında her gün okulda olamadığım için ve evde de çalışmalarıma konsantre olamadığım için bir kafeye bilgisayarımı da alıp oturabiliyorum. gürültü vs. açıkçası beni etkilemiyor, tek başıma olduğum ve çalışmaktan başka da çarem olmadığı için kahve eşliğinde mis gibi de çalışabiliyorum.

ek: her çalışmam için mutlaka ayrı not defteri edinirim ve bu not defterini sürekli yanımda taşırım çünkü aklıma geldiğinde onları kayda geçiririm. bu çalışmalarımı yönlendirmemde etkili bir yöntem. metnime eklediğimde de notumun üstünü çiziyorum.
  • duyond  (29.01.18 17:22:21 ~ 17:24:02) 
  • brakgn  (29.01.18 17:26:38) 
@brakgn :)


  • forlife  (29.01.18 17:30:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.