[]

şahıs şirketi fatura kesebilir mi

Merhabalar, Aydın'da bir sanayi dükkanı var oradan makine alımı yapacağız on sekiz bin tl civarında. Ben kendim istanbuldayım, tanıdık aracılığı ile bulduk dükkanı. Adamı aradım konuştum dedim ki bizim firmaya e mail gönderin proforma fatura olarak proforma da bütün bilgiler yer alsın dedim işte banka hesap bilgileri, ürün teslim tarihi, ödeme planı...vs adam ertesi gün bana bir e mail attı ...@hotmail.com ile bitiyordu adamın mail adresi proforma göndermemiş işte yazmış makine fiyatı şu kadar 30 günde teslim edilir ödeme şekli şöyle banka hesap bilgilerini göndermiş sonra adamı tekrardan aradım dedim ki böyle mail mi olur sizin firma mailiniz yok mu ikincisi bana proforma fatura olarak gönder adam dedi abi ben proforma fatura hazırlamayı bilmiyorum akşam arkadaş gelsin ona yaptırıp gönderirim dedi tamam dedim bende ondan sonra akşama gönderdi maili ancak banka hesap bilgileri firma banka hesabı değil şahış hesabı olarak gözüküyor adamı tekrar aradım dedim ki neden şahıs hesabi belirtiyorsun mail de firma hesabınız yok mu dedi ki şahış firmasıyız biz şimdi sormak istediğim sorularım var;

- şahıs firması fatura kesebiliyor mu? kesiyorsa belirli bir limiti var mı?

- adam ödemenin yarısını peşin istiyor açıkcası güvenemedim çok acemice mail göndermiş kafamda bir kuşku oluştu acaba vaz mı geçsem diye. Siz olsanız ne yapardınız?

- başka yerden bu adamdan daha uygun fiyat veren bir yer bulamadım. Sizce istanbuldan aydına atlayıp gidip görüşeyim mi adam ile? ödemenin yarısını elden yapıp karşılığında makbuz alsam nasıl olur? makbuzda neler yazması gerekli tam olarak?

 
fatura tabi keser. hocam bildiğimiz ufak bir ticarethane sahibi bir adam bu. masraf olmasın diye de şahıs şirketi kurmuş.

şirket banka hesabını mı vermedi size ? faturasız olsa vergiden kaçıyor derdim ama fatura keseceği halde kendi özel hesap nosunu vermesi ilginç.

anlatttıklarınızdan bana kötü bir şey gelmedi açıkçası ama hiç referans yok ise, risk var tabi. bakalım zamanında teslim edecek mi ? istediğiniz gibi olacak mı vb

bu nasıl bir makina ? link fln var mı belki yardımcı olabilirim
  • oscar  (27.01.18 02:08:14) 
şahıs firmasının banka hesabı da şahsi olur zaten bunda bi sorun yok. fatura da kesebilir. teorik olarak limited şirketten farkı yok. hatta sorumluluğu daha fazla.


  • orpheus  (27.01.18 02:11:57) 
başka şirket üzerinden neden fatura kesmemiş acaba , vergiden kaçmak istese bu dediğimi yapardı , sizin düşündüğünüz gibiyse bu devirde böyle amatörlük yapmazlar bence


  • docrivers  (27.01.18 02:29:34) 
Atcaparcim sen karsinda holding varmis gibi proforma falan diyorsun adam ne diyor lan bu diyor.bu arkadaslara esnaf diyoruz.hotmaili olmasi bile enteresan.adamin yaptigi islere bakacaksin sana uyuyorsa yaptiracaksin uymuyorsa baska yere bakacaksin.

simdi sen adami oh my god kurumsal maili yok,firma hesabi yok diye elestiriyorsun ama sahis firmasi nedir,sahis firmasinin banka hesabi nasildir,fatura nasil keser bilmiyorsun.sen adama guvenmiyorsun adamda ne diyor bu acemi diye dusunuyor su anda.sirf bu yuzden senden kapora almadan is yapmasi mumkun degil,yeniyetmenin bir tanesi aradi,bisiler istiyor sonra oder mi odemez mi belli degil diye dusunuyor.

Adamin referansini veren tanidigin varsa ,bu isi yapabilecekse banka dekontuna su is icin kapora diye belirterek yatir.oraya kadar gidip makbuz almana gerek yok.zaten o adamda makbuzda yok.senin tediye makbuzu hazirlaman falan gerekecek.bu seferde belli rakamlara kadar nakit odeme yapabiliyorsun,gerisi bankadan olmak zorunda,detay,detay.
  • duptıs  (27.01.18 05:46:52) 
önceki iş hayatınızda gördüğünüz bazı kurumsal uygulamaları kural zannettiğiniz için kafanız karışmış..

öncelikle proforma fatura diye bir fatura formatı, bir şekil şemal yok. proforma fatura denen şey "teklif"tir. faturaya yazılacak olan fiyat, ödeme planı vs. gibi bilgileri yazıp göndermekten başka bir şey değildir. o gönderdiği mail proforma fatura işte zaten. şekil şemal aramayın. bazı kurumlar bunu fatura şekline soktu diye bunu kural, gereklilik falan zannetmeyin. adam ben proforma faturayı bilmiyorum demiş ama gayet biliyor ve de göndermiş. siz bilmiyorsunuz, şekil şemal arıyorsunuz.

illa kurumsal adresi olacak diye bir şey de yok. işim gereği kendi mükelleflerim olsun, onların alış yaptıkları koca kcoa firmalar olsun birçoğu hotmail gmail kullanıyor. olabilir, kimse domain almak zorunda değil. hatta adam facit'ten hesap makinesine daha son 10 yıl içinde geçti. faks makinesini kullanmayı yeni öğrendi. kayseri'nin ağalarından yaşlı başlı adam. bilgisayarı bile yok, ajanda ve kalem ile görüyor her işini. ama bütün ankara'ya mal veren bir tekstil toptancısı. nabalım şimdi kurumsal adresi yok diye?

firma kimin adınaysa banka hesabı da onun adına olur. yani şahıs firmasının banka hesabı da şahıs adına olur, "kuburoğlu makine" diye olmaz. "ahmet kuburoğlu" diye olur.

şahıs firması fatura keser. şahıs firmasının limited şirketten, anonim şirketten hiçbir farkı yoktur. yani elbette teknik olarak yüzlerce farkı vardır da sizin sormak istediğiniz anlamda bir yoktur. fatura da keser, satış da yapar, alış da yapar. limitedin anonimin her yaptığını aynen yapar, yapabilir. san şahıssın diye bir limiti de yoktur.

ben olsam niye vazgeçeyim. ne şahıs firmaları var hatta biri de mükellefim, devlet ihalelerine girip milyonlarca liralık işler yapıyor. koca devlet güvenip iş emanet ediyor, ama şahıs firması. siz gelseniz güvenmezsiniz. ben güven sarsacak bir hareketini göremedim.

makbuz denen şey de "parayı aldım" evrakından başka bir şey değildir. çok kurumsal bir yerde çalışmışsınız, her şeyi kurallı bekliyorsunuz. makbuz da yarım sayfa kağıda yazılmış "x kişisinden 18.000 lira aldım. imza ahmet kuburoğlu" bu kadar. bi de tarih atsa tamam. sırf bunu almak için gitmeye gerek yok. hatta banka havalesi dekontu bundan çok daha muteber bir belge olur. ama siz şahıs işletmesinin şahıs banka hesabına güvenmediğiniz için yarım sayfa kağıda yazılmış yazıya razı olacaksınız gibi duruyor.
  • kibritsuyu  (27.01.18 12:19:36 ~ 12:46:13) 
benden ilk istendiğinde yazdım google'ye proforma fatura diye görselleri arattırdım. Açtım painti firma adını, logosunu kopyaladım siteden yapıştırdım screenshot ile.

ortasına yazdım anlaşma şu şu şu şekildedir. Termin süresi şu süreyi kapsar diye.

Sonrasında ne oldu biliyor musun ? Bu yat imalatı yapan kurumsal firma peşin ödeme olarak proformada anlaştığımız bin küsür türk lirasını 4 aydır ödeyemiyor.

Onlar kurumsal ben cahildim, ben işimi yaptım onların kurumsallığına güvendim. Adam en azından şeffaf davranmış bilmiyorum demiş.

dolandırıcı olsa proformasını sekreterinin üslubunu kıskanırsın ne kadar profesyoneller diye.
  • dedirttiren  (30.01.18 19:30:11) 
anlattıklarınızda bir problem yok. şahıs firması fatura da keser, hesabı da şahıs uzerine olur. adam sadece ufak esnaf.


  • kitap arasında kalmış silgi tozu  (30.01.18 19:35:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.