[]

ifsa! laptop upgrade icin genel bilgiler

........
clickbait olsun dedim. ifsa yok, sorry

Lenovo X230 aldim ikinci el. bilgisayarsizliktan aci cekiyordum. uygundu da gayet.

birkac sorum var bu cihazla alakali. bazi sorunlari var cunku. yillardir ilk defa windows kulaniyorum. iste mac evde debian kullaniyordum.

1- rami tek kanal 4GB. CPUz ile baktigimda MHz degeri 798 mi neydi. Bende 4GB bir ram var evde. Simdi kac oldugunu bilmiyorum ama onu da buna taknmak icin gerekli olan mhz degeri midir yoksa DDR3 olmasi yeterli mi?

2- bir sey izlerken azcik oynattigimizda ekren gri olup 2 saniye sonra renkler geliyor. bilgisayarsda anlamadigim tek sey grafik kartidir. hic de isim olmaz grafikle filan. nedendir, cozumu var midir dersiniz?

3- sesi birden yok oluyor. device managera girip disable-enable yapinca calisiyor. kulaklikla deneme sansim olmadi. cizirtili takilarak cikiyor zaman zaman ama film izlerken rahatsiz etmedi mesela.

4- aldigim eleman 64 bit demisti windows icin ama 32 bit kurmus. 64 bit kursam mi? bir de debian veya ubuntu ekleyecegim ustune. simdilik o sebeple bekletiyorum.

 
4gb ram 32bit altında gözükmez. zaten.


  • sutlu nescafe  (25.01.18 00:25:48) 
komple 64 bit temiz kurulum yapmanızı öneririm. bende de abisi t430 var. sorunsuz çalışıyor win7 64 bit ile. ssd var bi de bende, yağ gibi akıyor alet. çok memnunum. thinkpad'lere kolay kolay bir şey olmaz, yazılım desteği de üst seviyede mümkün. global anlamda kullanıcısı çok olduğundan sorunlar da bir şekilde çözülür.


  • icim urperiyor  (25.01.18 01:46:02) 
@sutlu nescafe; anlamadim demek istedigini

@icim urperiyor; ya bayaa sevdim aleti tam istedigim ozellikleri var. kucuk ekran 180 derece aciliyor, mat ekran filan... ama iste bu durumlar icin ne yapabilirim onu dusundum. genc yasta nallari diken bir laptopum vardi. ondan alabilecegim bir ram var. o uyar mi iste onu soruyorum.
  • supergirl  (25.01.18 01:54:27) 
nescafe'nin demek istediği, 32 bit işletim sistemi 4gb'dan fazla ram'i adresleyemez. hatta 3.8'e falan tekabül ediyor sanırım adres sayısı. yani bilgisayarda 16gb ram bile olsa, 4'ten fazlasını kullanamazsınız şu an. 64 bit işletim sistemi kurmalısınız.

gpuz frekansın yarısını gösterir. yani benim t430'da olduğu gibi sizin ramler de 1600mhz. lakin bizim seri bilgisayarlarla yaşıt çoğu bilgisayar 1333mhz frekansında ram'e sahip. thinkpadler iş bilgisayarı olduğundan bi tık üst donanım koyarlar genelde. yaşla doğrudan alakalı değil, ram özelliklerine bakıp frekansı düşük değilse takabilirsiniz. düşükse de takarsınız ama bu sefer 2 ram de düşük olanın frekansında çalışır.
  • icim urperiyor  (25.01.18 02:35:23) 
(bkz: Tits or gtfo)
Sorry, ifşa yoksa cevap yok.

  • yirmisantim  (25.01.18 02:43:14) 
ddr3 1600 ram takacaksın. 800 Mhz yazmasının sebebi (bkz: Double Data Rate) düşük olan ram'i yüksek çalışan bilgisayara taksan bilgisayar saçmalar.

etrafında bilgisayar işinden birazcık anlayan biri varsa, onunla gidip şu bilgisayarını bi temizlet derim ben. termal macununu da yenilesinler. nerede yaptırabileceğine dair öneriler için yeni başlık açabilirsin.

daha sonra düzgün bir windows 10 kuracaksın. o konuda link falan filan verebilirim. sonra debian mı ubuntu mu salakware mı ne kurarsan kur.
  • alperz  (25.01.18 08:33:24) 
2 slot var
ikinci rami takabilirsiniz
bir kontrol et calismazsa cikar cok dusunme
bir temizlet temizletebilirsen ama thinkpad i acmak zordur
ssd ile kullanabiliyorsan kullan
ama yoksa da temiz bir windows 10 64 bit kur
yaşadığın sıkıntılar tamamen driver dan
hic bir driver i manuel sitelerden vs. indirip kurma
  • kingcyrax  (25.01.18 10:57:36) 
icim urperiyor ben cevap verene kadar hallettmiş :)


  • sutlu nescafe  (25.01.18 11:55:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.