[]

bel fıtığı ve tam endoskopik fıtık ameliyatı

merhabalar,

kısaca fıtık ve doktor geçmişim anlatıp değerli fikirlerinizi isteyeceğim.

Yaklaşık 1 yıl önce şiddetli bir bel ağrısıyla ortopedi doktora gittim. muayene edildim, mr çekildim ve doktor ciddi bir fıtığın var operasyon gerekebilir, 1 hafta istirahat et, yazdığım ilaçları kullan gel dedi. çok abarttığını düşünüp bi daha gitmedim o doktora.ilerleyen günlerde istirahat ettim internetten fıtık egzersizlerini buldum uyguladım, ağrısı hafifleyince uzun yürüyüşler yaptım, oturmama kalkmama dikkat ettim vs. ağrısını minimuma indirdim. yani neredeyse hiç ağrımadı 1-2 sefer dışında.ben de kafamda bitirdim açıkçası ameliyat olmam; sporla, dikkatli yaşamla idare ederim ömür boyu diyordum.

her neyse geçen günlerde başka bir şikayet için ortopedi doktoruna gittim fıtığa da tekrar baktırayım dedim. tekrar mr çekildim doktor diğer şikayeti boş verip sırf fıtığımla alakalı konuştu. oysa ben aferin sporla falan geriletmişsin fıtığını demesini falan bekliyorum çünkü neredeyse hiç ağrı çekmiyorum ne belimde ne bacağımda. o da 1 yıl önceki doktorun söylediklerini iyice açıklayarak anlattı, özetle ciddi bir fıtığın var ameliyat ol kurtul dedi.

bu doktordan sonra ciddiye aldım ve bir de devlet hastanesinde beyin cerrahına gösterdim mr görüntülerini. o ilk önce şikayetin ne diye sordu. ben ağrım sızım yok fıtığım var iki doktora gittim ameliyat dediler dedim. o da alaycı bir şekilde güldü doktorlara ama görüntülere baktıktan sonra özetle ameliyat edilecek büyüklükte bir fıtığın var ama ağrı, güç kaybı yoksa şimdilik operasyona gerek yok dedi. ayrıca hiç bir sporla veya iyi yaşam koşuluyla bende var olan fıtığın geçmeyeceğini söyledi.


ben de kara kara düşündüm ve araştırdım. bu fıtık her an arkamda ve ters bi hareketle ilerleyebilir, sinirleri zedeleyebilir. koyun gibi o günün gelmesini beklemektense öncesinden bir şeyler yapayım dedim. tam endoskopik fıtık ameliyatı diye bir yöntem varmış ve hiç bıçakla kesip biçmeden, lokal anasteziyle endoskopla arkadan girip fıtığı alıp 45 dakika operasyonu bitiriyorlarmış. 1 hafta içinde işine dönüyormuşsun. 1 ayda da normal hayatına, spora vs.


bu ameliyatı olan veya çevresinden duyan var mı aramızda? yazdıklarımla alakalı ve bu ameliyatla alakalı yorumunuz nedir acaba hakikaten bu kadar kısa sürede iyileşme oluyor mu?

teşekkür ederim.

mr görüntüsünü şuradan görebilirsiniz

i.hizliresim.com


1 gün sonra edit: herkese yorumları ve tecrübelerini aktardığı için çok teşekkür ederim. ayrıca mesajlaşıp fikir alış verişinde bulunduklarım da oldu. şimdilik verdiğim karar duramayacak seviyede ağrıyıncaya dek belimi güçlendirmeye devam etmek, yaşam tarzıma dikkat etmek ve egzersiz yönünde. tabii yine 1-2 doktora daha gideceğim kesin karar için ama anladığım kadarıyla ameliyat olunsa dahi hiç bir şekilde sıfır bel gibi olmayacak yine dikkatli yaşamak gerekecek. o zaman hiç ameliyat olmayayım yine dikkatli yaşamaya devam edeyim aynı yola çıkar. bu duyuru da burada dursun ilerde fikir sahibi olmak isteyenlere güzel yorumlar yapıldığını düşünüyorum. belki ilerde fıtıkta bir aşama kaydedersem burayı da yine editlerim.

 
9 sene önce fıtık ameliyatı için izin alamamıştım işyerinden. Vazgeçtim ameliyattan sonra ağrım vs bitti :) topukların üzerinde yürüyebiliyorsan olma. Dünyada bizim kadar ameliyat meraklı hasta hekim yoktur. Burun eğriliği fıtık vs. Son raddeye gelince ol yoksa 2.ameliyat vs uğraşma ne kadar geç o kadar iyi. Ağrın sızın yoksa bol bol yüz


  • Fritz-X  (23.01.18 22:21:53) 
1 her iki kişiden birisinin bünyesi fıtığı kendi kendine yokedebiliyor. yapılan araştırmalar bunu gösteriyor. sağlık sisteminin iyi yürütüldüğü yerlerde artık hiç bir doktor çok şart değilse fıtık ameliyatını önermiyor.

2 spor gibi faliyetlerle bunu geriye atmak mümkün

3 ameliyat kararı yüzde 90 hastaya bırakılmalı çünkü istatisliklere göre insanların yüzde60ında çeşitli fıtıklar var, çoğu da bundan habersiz, çünkü ağrı sızı, onları engelleyecek bir durumu olmuyor.(bana söyleyen bazı doktorlardan duyduğum şeyler bunlar, oranlar değişiyor tabi kimisi yüzde90 diyor, kimisi yüzde30 diyor.)

4 sağlık sistemimiz çok boktan, sırf ameliyat parası alsın diye herkesi kesip biçen doktorla mevcut.

5 ömrü hayatımda bu meret yüzünden belki 20 - 25 tane doktor/prof ile görüşmüşümdür. aralarında dur bakalım ne ameliyatıymış hemen, 1 2 ay kendini dinle(imkanın varsa iş güç), fizik tedavi deneyelim diyenlerin sayısı 2yi geçmedi.

6 ameliyat kurtuluş mu? kesinlikle hayır, 3 zaman 5 zaman 10 zaman sonra tekrar tekrarlayan bir hastalık, eğer ameliyat için kritik yaşlarda değilsen atabildiğin kadar ileri atmak şart.

7 ameliyat neden kurtuluş değil, sen endoskopik olarak ilk defa fıtık ameliyatını olabilirsin ama oradaki bağ doku, aynı şekilde , tam aynen fıtık gibi gelişip yine fıtık rahatsızlığına sebep olabilir.

8 ikinci ameliyatın endoskopi ile olamaz. açık ameliyat olmak zorunda çünkü bağ doku orayı kaplıyor.

9 bir sürü şey var, yüzme, gerdirme(ismini bilmiyorum makinaya bağlayıp gerdiriyolar), ultrason, tens cihazı kombinasyonu ile fizik tedavi, bol yürüyüş, fıtık egzersizleri bunlar hep konforu yükselten şeyler.

10 çok güvendiğin bir doktora gitmediğin sürece, tv de, sağda solda, devlet hastanelerindeki uzmanlara kesinlikle güvenme, dedim ya para.

hele hele cerrahpaşa gibi bıçak parası sisteminin yürütüldüğü yerlerden uzak dur.
  • Photographer  (23.01.18 22:34:21 ~ 22:37:10) 
Ortopedist değilim bu yazdıklarım sadece kendi tecrübelerim dolasıyla mutlaka doktoru danışın; ancak belimde düzleşme başlangıcı olduğundan beri yabancı fizik tedavi doktorlarının bloglarını severek takip ediyorum. Genel kanı fıtık olsun olmasın hastanın fıtığını değil yaşam kalitesini artırmak için ağrıyı tedavi etmek yani ilk aşama mutlaka egzersiz diyorlar. Ancak bu egzersiz bizim türk anlayışımızdaki olan egzersiz değil direkt beli güçlendirecek ve aynı zamanda zarar vermeyecek fizik tedavi süreci (bildiğiniz doktor kontrolünde ağırlık çalışması, deadlift, squat vs içeriyor) . Bir kere fıtık varsa egzersizi hayatınızdan çıkarmayı unutun; yani beli güçlendirmek için egzersiz yaşam rutini haline gelmeli. Postür bozukluğuna neden olan şey neyse (masa başında öne oturmak vb) bunları da düzeltmeniz lazım. Yani fizik tedaviciler mr görüntüsünü çok sallamıyor önemli olan hastanın yaşam kalitesi va ağrı diyor; çünkü hiç fıtığı olmayan bir insanla ciddi fıtık sahibi bir insan aynı semptomları paylaşabiliyor. ameliyat olsanız dahi yaşam tarzı düzenlemesine gitmezseniz tekrar ağrı çekersiniz. Ben de bu şekilde tüm ağrılardan kurtuldum ama en zoru gün içerisindeki farkındalık; zararlı olandan otomatikman kaçınma süreci. Masa başında bele kavis vermeden düz oturmayı öğrenebilmek, zorlanmadan otomatikman yapabilmek. Bunun için de çok motive olmanız lazım çünkü "farkındalık ve odaklanma" süreci. Streching ama size uygun streching, mutlaka ve mutlaka güçlenme programı bu da size uygun olmalı. Bozuk postürle yapılan her hareket sizedaha fazla zarar verecektir. İyi bir fizik tedavi hocasına gidin derim. Bazı spor hocalarının uzmanlık alanı bu tarz medikal durumlar oluyor, güvenebileceğiniz böyle uzmanlar varsa onlara da başvurabilirsiniz. Bu işin çaresi yaşam tarzı değişikliği ve güçlenme.

Edit: Bir de mobilden yazmayı unuttum bu fıtık olayında pelvik postür bozukluğu farklılık gösteriyor bu nedenle sizin tam teşhisini öğrenmeniz ve ona uygun hareket etmeniz lazım. Mesela sadece yüzme evet güçlenmeyi sağlıyor ancak bozuk postürü düzeltmeye tek başına yeterli olmayabiliyor çünkü gün içerisinde sizi fıtık yapan şeyi yapmaya devam ediyorsanız akıntıya karşı kürek çekmek gibi oluyor. Bu nedenle doğru teşhis ve ona göre uygun eylem planı çok önemli.
  • neferkitty  (23.01.18 22:39:44 ~ 23:23:20) 
oo bilgili hastalar gelmiş :)
madem öyle, youtube'dan önereceğiniz doktorlar/egzersizler var mı?

  • herhaltibiliyoring  (23.01.18 22:54:57) 
@herhaltibiliyoring istersen whatsaptan gönder fıtığı fotoşop da kesip biçeyim.

herşey youtube ile olsaydı ohoo.

bol yürüyüş, merdiven inip çıkma, beli kuvvetlendiren en önemli hareket merdiven inip çıkmak.
  • Photographer  (23.01.18 23:05:18) 
Merhaba, öncelikle geçmiş olsun.

Haziran 2017'den beri fıtığım var. Ameliyat edilecek bir boyutta değil fakat önceki cevaplarda söylendiği gibi bünye bunun üstesinden gelebiliyor. Size geçirdiğim süreçten bahsedeyim, kafanızda bir fikir oluşsun en azından. Çünkü gerçekten ameliyat seçeneği en son bacakta güç kaybı ve uyuşma yaşandığı durumda masaya yatırılması gereken bir seçenek.

İlk FTR muayenem devlet hastanesinde oldu. Ev egzersizleri verildi ciddi olmadığı söylenerek. Haziran'dan Kasım'a kadar evde egzersizle ağrısız sızısız yaşadım. Kasım'da 2 defa ağrı atağı olunca kalkıp özel bir FTR merkezine gittim. Aralık başında ise bu merkezde elektroterapi ve traksiyon uygulandı 15 gün. Hemen hemen tamamen şikayetlerim geçti. Bunun akabinde, yaklaşık 15 gün sonra kalça kemiğimde uzun oturma süresinden kaynaklı batmalar yaşayınca tekrar bu merkeze gidip doktor görüşü aldım. Tekrar elektroterapi önerdi fakat ben istemedim.

Akabinde direkt FTR üzerine kurulu Erenköy fizik tedavi hastanesinde muayene oldum. Fıtığın ameliyatlık olmadığını, sinire doğru değil arkaya doğru çıktığını söyledi. Manuel terapi fikrini sorduğumda ise uzmanına yaptırmanın bir sakıncası olmayacağı yorumunu aldım.

Tüm bu süreç boyunca çeşitli tedavi yöntemlerini araştırdım. Ameliyatsız gerçekten çok fazla yöntem var. Bu son doktordan sonra zerdaçal baharatının ana maddesi olan kurkumin maddesinin takviye haplarına rastladım. Günlerce bu madde hakkında makale okudum. Günde 1 çay kaşığı zerdeçal ya da günde 1 kapsül kurkumin hapı tamamen aynı içeriğe sahip ve doğal iltihap giderici bir madde. 3 günden sonra bunca zaman yaşamadığım rahatlığı yaşadım. Her bünye aynı reaksiyonu vermeyebilir ama yaklaşık 2 haftadır her gün kullanıyorum, çok iyi hissediyorum kendimi.

Geçen hafta da özel bir fizyoterapi merkezinde manuel terapi almaya başladım. 4-5 seansta fıtığı iyileştirebiliyorlar. İlk seansta fazlasıyla rahatlama hissettim. Bu fizyoterapi merkezi de 3 büyük kulübün oyuncularını sakatlık dönüşü gönderdikleri merkezmiş. Referansı iyi bir yer bulmanız lazım. İstanbul'daysanız bana ulaşabilirsiniz.

Bir de tabii Haziran'dan beri uzman veya değil, kimle görüştüysem yüzme önerdi. Ona da başladım. Sırt üstü yüzme fıtığın düzelmesi için en uygun stilmiş. Yüzme bilmezdim ama canım belime gelince onu da öğrendim. Şu an ufak ufak hamlıktan kaynaklanan birtakım kas ağrılarım var. Onun dışında belime veya kalçama vuran ağrılar 1.5 aydır yok.

Son söz olarak, ameliyat kaçınılmaz sözünü duyana kadar ya da bacağını uyuşup gücünü kaybedene kadar bu fıtığı düzeltebilirsiniz. Sadece doğru tedavi, doğru egzersizler, doğru beslenme ve dikkatli hareket ile hallolur.
  • desdenova34  (23.01.18 23:16:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.