[]

eski lisansın dersleri yeni lisansın derslerine saydırılabilir mi?

merhabalar, çok fazla lisans üzerine lisans okuyan olmadığı için bu konunun muhattabını, cevabını bulamadım.

bir lisans okudunuz bitti, bir tane daha okumak istediniz. ortak dersler var, atıyorum inkılap tarihi, türkçe, akademik ingilizce, sosyal bilimler seçmelisinde şu anda okuduğunuz okulda da olan bir ders almışsınız içerikler veya ders adı uyumlu. böyle dersler saydırılabilir mi?

bunun genel bir açıklaması, kuralı var mı? kurumdan kuruma değişir mi?

***
tek bildiğim dereceler yani ön lisans/lisans/yüksek lisans arası ders saydırılması söz konusu olmuyor zira dereceler denk değil.
bu bilgiden yola çıkarak düşününce aslında lisans'ta denkliği bulunan verilmiş bir ders her koşulda saydırılabilir. zaten çap yapan öğrenciler de diğer lisansta yer alan ortak derslerden muaf oluyorlardı. tüm seçmeliler ve zorunlu tk, inkılap, ingilizce dersleri gibi. aynı kurum içi olduğu için bu sorunsuz böyleydi tabi.

 
mezun olmadıysan saydırılabilir. okulun kendi şartları falan devreye girer o durumda. mezun olduysan saydıramazsın.


  • nrmnm  (22.01.18 18:43:35) 
nrmnm'in cevabi dogru.


  • hot potato  (22.01.18 18:45:02) 
ben 2007 de mezun olmuştum lisanstan. tekrar bu sene farklı bir fakülte bölüm kazandım aynı okulun (gazi). 5 seneyi geçtiği için mezuniyet saymadılar yoksa sayılıyordu.


  • tolgan  (22.01.18 19:03:50) 
Ders ismi aynıysa saydırıyorsun. yaptım. yine yaparım.
ama mesela inklap tarihi dersinin isminde bi değişiklik vardı, onu saymadılar.
eski okuluna gidip mezun olduğun derslerin listesini istiyorsun. transcript gibi. belki de odur, tam hatırlayamadım. sonra öğrenci işlerine gidip "bak ben bunu bitirdim, notlarım da yazıyor" diyorsun. danışmanına ya da hocalara hiç sorma derim. bulaştırmak istemiyorlar. öğrenci sayısı az olmaması gereken dersler mi oluyor ne, ya da uğraşmak istemiyorlar.

böyle bir imkanın varsa hiç üşenme. bir dersten üşenmiştim, muafiyet işlemleri ile uğraşmamıştım. vize, final derken sonradan kızdım kendime epey. sen neden kızasın?
hadi bağy.
  • lovemyself  (22.01.18 20:12:41) 
saydırabilirsin tabiki de. normal yatay geçişten farkı ne? yok. alırsın eski okulundan transkript, içerik verirsin yeni okula kredi ve içerik tutan aynı isimli dersler sayılır.

www.anadolu.edu.tr

rastgele bir aöf seçtim. tarih, türkçe ve ingilizce 3 kredi. eminim çoğu okulda 2 kredidir hatta bildiğim bir okulda sıfır krediydi. ama saydırıyor otomatik olarak.
  • blue eyes white dragon  (22.01.18 20:17:13) 
@lovemyself

merhabalar,
allah allah, bu şekilde saydırıyorlarsa aslında içerik aynıysa saydırmaları gerek yahu. mesela inkılap tarihi bütün okullarda var fakat farklı isimlerde olabiliyor. sizinki hangi okuldu acaba?
  • çaykovski  (22.01.18 20:51:37) 
Ben yaptım. Eski okuldan transkript ve ders içeriği alıp onaylatıp yeni okula verdim. Ders içeriğinin denk olup olmadığına kurul karar verdi. Muaf olunan derslerin yeni ders ortalamama etki etmeyeceği m notu ile görüneceği söylense de ikinci lisans bitmek üzereyken, "yeni yök kararıyla değiştirdik sistemi" diyip dersi aldığımdaki not neyse onu da işlediler. Sonradan öğrendim ki okula göre değişiyormuş bu kısım.


  • buraya yalniz uyanmak icin geldim  (22.01.18 23:28:08) 
ikinci okuduğunu açıköğretim fakültelerinden biriyse tarih, türkçe ve yabancı dilden muaf oluyorsun.
mantıken örgün öğretimde de olunması gerekir.

ben açıkta okumaya başlayınca yabancı dilden kasıtlı olarak muaf olmayıp aa almıştım. not ortalamanı yükselteceğine emin olduğun ders varsa boşuna muaf olma.
  • d e j i n  (22.01.18 23:51:23 ~ 23:53:09) 
çaykovski, direkt söyledikleri şey buydu. ismin aynı olması. misal, edebiyat dersinden türk edebiyatı bilmemnesi dersi ile muaf olamazsın. öyle demişlerdi. devlet üniversitesi.

fazla dallanıp budaklandırırsan, ders içeriklerini falan isterler, içerikler uyuyor mu falan, iş uzar.
  • lovemyself  (23.01.18 14:43:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.