[]

doğrusunu öğrenmeden önceki yanlış telaffuzu inadına sürdürdüğünüz örnekler

geçenlerde eski bir tanıdık geldi. "ben anadolu çocuğuyum" modunda bir abi.
aslında büyüklerin de okuyabileceği sembolizmi, alegorisi bol çocuk kitaplarından bahsediyorduk.

bir şey dedi yeminlen başta anlamadım. "galivır". çünkü ben güliver diyorum hala. hata benim de, zevk de alıyorum. o benim için güliver yani. ve pitır pen de benim için gizliden gizliye peter-pan.

eheh genelde bu iş tersine olur, abi de arada benim telaffuz gayretimle dalga geçer, o nedenle oluşan komik an bana bayağı sempatik geldi.

merak ettim; teleffuzun kapılarını böyle çocuklukla falan mühürlediğiniz şeyler var mı?

 
python'ı hala ara sıra "piton" diye okuyorum. doğrusu "paytın" biliyorum ama öyle alıştım uzun süre. çocukluk bile değil bu. maykrosoft'a mesela kaçımız çoğu zaman mikrosoft demiyoruz ki.


  • olkol  (20.01.18 02:13:06) 
gibson(cipsın) - gibsın.
fender(fendır) - fender

edit: gibson "gibsın" diye okunuyormuş. (en azından gitar markası olanı)
  • brakgn  (20.01.18 02:19:15 ~ 21.01.18 02:41:03) 
Ben de hala Knight online'a knayt onlayn derim. Tek bu böyle ama, başka bir durumda knight kelimesi olunca düzgün okurum fakat o oyun oldu mu 11 yaşına dönüyorum ve knayt demeden duramıyorum.


  • Haldamir  (20.01.18 03:06:09) 
Jules verne diye okuyorum ben hala. Ayni sekilde gigabyte, Microsoft vs.


  • baldur2  (20.01.18 08:44:51) 
Bende de çok bu tür kelimeler. Peter Pan, Güliver, Gibsın, Mikrosoft...
Yabancı dili olmayan insanlarla konuşurken galivır desen anlamaz, yabancı dili olana Güliver desen anlardan yola çıkıp değiştirmeye çabalamıyorum da açıkçası.

Dil bilimciler bile bu işin nasıl yapılacağını bulamadılar. Türkçe kurallarına göre mi yazalım böyle mi kalsın... tartışıyorlar hali hazırda.
Özel isimleri o dilde okunduğu şekilde söylemek lazım ama yabancı dilin yaygın olmadığı bi ülkeyiz. Anlaşabimek de lazım.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (20.01.18 16:39:23 ~ 16:59:21) 
yabancı terim ve kelimelerin türkçe cümle içinde kullanımı türkçe'ye uygun olmalı, onun için bir şeyin doğrusu sizin nasıl rahat söylemeniz ile alakalı

knight'a kınayt demenin utanılacak bir tarafı yoktur aksine doğru telaffuzu bu şekilde olmalı, avrupada euro için milletlerin telaffuzlarına bakın kimisi euro, yuro kendi dilinde nasıl rahat ediyorsa öyle telaffuz ediyor.


Sonuç olarak olayın doğrusu bu kelimelerin orijin kökenindeki telaffuzları değildir, o dilde konuşuyorsanız orijin şekilde olabilir ama türkçe konuşurken türkçe okunduğu gibi yazılan yazıldığı gibi okunan forma çekmek gerekir, tüm dünya dillerinde böyle sadece bizim gibi özenti ülkelerde orijin hali ile söyleme özentiliği var açık söylemek gerekirse türkçe konuşurken microsoft için maykrosoft diye insanlara, ne diyo bu değişik, gözüyle bakıyorum.
  • gezegen olan pluton  (20.01.18 16:59:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.