[]

bina ısı yalıtımını anlayamamak

abicim tuğla, beton, alçı, boya vesaireden oluşan kırk santimlik duvar benim içerideki ısımı koruyamıyor, dışarı kaçırıyor. ben bunu önlemek için taş yünü, köpük möpük bir şeylerle destek yapma gereği duyuyorum.

bir de binalarda enerji bilmemne belgesi falan almak gerekiyor bu yalıtım iyi mi diye.

e abicim yeni nesil binalar var, neredeyse dört cephesi komple cam ulan. nasıl bir cam ki bu, kırk santimlik beton duvarın koruyamadığı ısıyı, cam ile koruyor, o belgeyi de alıyor? nanoteknolojik uzay camı falan mı bunlar?

ısıcam diyeceksiniz. ısıcam olsun. çiftli, üçlü, beşli cam olsun. duvardan daha verimli nasıl koruyor. cam ulan?

 
isi iletkenligi su sekildedir, kati maddeler en cok iletken, sivi daha az, hava en az. Hava yoksa isi sadece ışıma yolu ile iletilir yani havasiz ortamda isi iletkenligi cok cok azdir. tugla kati oldugu icin isiyi cok iletir, yani disari kacar isi. arasina sunger koyarsan o madde icinde hava barindirdigi icin daha az iletir. ama eger iki camin arasindaki havayi mumkun oldugunca alirsan iki cam arasindaki havasiz bolgeden isi iletimi olmaz. cay termoslari da ayni prensiple calisir, iki katman ve arasinda havasi bosaltilmis alan sayesinde cay termoslari icindeki sicak cayi mumkun oldugunca korur. ama yine de eklem noktalarindan isi kaybi olmakta tabi.


  • emrahday  (19.01.18 11:51:58 ~ 11:55:50) 
katı maddeler ısıyı ieltiyorlar, ısı yalıtımı için içinde hava barındıran malzemeler kullanıyoruz.

Cam yünü, strafor levha, çift cam vs.

Çift cam ısı yalıtımı sağlıyor ama mantolamada kullanılan ürünler kadar değil. Her çift cam da aynı değerde yalıtım sağlamaz, camların arasındaki boşluk ne kadar fazla ise o kadar iyi yalıtım sağlar.

Tuğlanın, betonun, duvarın ısı yalıtımı ile hiç bir alakası yok. Duvarları komple yıkıp 5 cm strafor ile çevrenizi örseniz bile çok iyi ısı yalıtımı sağlarsınız.

Yalıtım ürünü kullanmadan tuğla ile ısı yalıtımı sağlamanın bir yolu da çift duvar örmek ve duvarlar arasına boşluk bırakmaktır. Aşırı derecede gereksiz, pahalı, yer kaybı da cabası.

Kaldı ki kolon ve kirişlerin oluşturacağı ısı köprüsü ile oluşacak kaybı sağmıyorum bile.

Özetle, evet o 4-5 cm üç kuruşluk straforlar çok faydalı. Bu devirde hala yalıtımsız bina olması milli servete ihanettir.
  • John Bloor  (19.01.18 12:12:53) 
Bizim burada üçlü cam kullanılıyor. O kadar fazla airtight ki, üstte havalandırma deliği var filtreli, oradan biraz nefes alıyor bina. Yoksa içerde oksijensizlikten ölecez:)

Duvar kalınlığı değil yani mesele izolasyon ayrı bir şey. Yine de ses izolasyonu başarılı değil mesela. Muhtemelen onun için ayrı bir olay gerekiyor ve bizde de o yok.
  • bos gezenin bos ustasi  (19.01.18 12:36:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.