[]

Kripto paralar : Tek soru

ben bu konularla çok ilgili değilim ama uzaktan bakınca aklıma bir soru takılıyor. Paranın kontrolü devletlerin elindeyken, neden kontrol edemeyecekleri bir oluşuma izin versinler?


Internette böyle başladı. Hey hey özgürüz istediğimizi yaparız derken, bi baktık,
devletin insanları en kolay ve detaylı kontrol edebileceği ortam oldu.
Bu kripto paraları da devletler ya yasaklar, ya da kontol edebileceği hale getirir gibme geliyor.

 
yasaklamak için ellerinden geleni yapıyolar ama kafaları henüz bunu yasaklayacak kadar basmıyor.
özet geçtim ama durum bu.
internet çağında böyle bişeyi yasaklayabilmeyi düşünmek de saçmalık. bi deliği kapatsın diğerinden yaparlar alışverişi.
  • rentts  (18.01.18 17:53:57) 
hayır öyle değil. devlet bunu yasaklayamayacağı için yasaklamıyor.

kriptoparahaber.com
  • istanbul kanatlarimin altinda  (18.01.18 18:05:02) 
Yasakalayamayo babo yaa.. öyle sihirli bişey işte bu bitcoin. Herkes zengin olcak, hec kimse batmayacak.


  • empedokles  (18.01.18 18:10:58) 
Yasaklanamaz demek saçma kalıyor biraz. Örnek verilen yazıda "Bir ülkede bile yasaklanmasa, diğer her yerde yasaklansa yine de teknik olarak yasaklanmamış olur." denmiş.

Sadece şunu söyleyeyim; Güney Kore'de kripto paralara kısıtlama geleceği söylentisi bile BTC'nin 1 günde %30 değer kaybetmesine sebep oldu.
  • himmet dayi  (18.01.18 18:20:55) 
@acemi bağa mı dedin kardeş? eğitim seviyesi falan. bunun konuyla ne alakası var bi kere :D neyse, senin seviyene inmediğimi mesajlarına cevap vemememden anlamışsındır zaten.

şu bitcoin işine girmemiş olanlar neden bitcoini kötülemeye bu kadar meraklı anlamıyorum. bir kuyruk acınız var galiba. hayır bu kadar kıskanacağınıza gelin beraber kazanalım, nedir yani :D

neyse. clickbait falan bakmadan ilk bulduğum siteyi attım. siteyi beğenmediyseniz kısaca şöyle söyleyeyim, kripto işleri bugün türkiye’de “yasaklansa” ben kaldığım yerden tüm işlemlerimi yapmaya devam edebilirim. ee bunun neresi yasaklama?

evet yasaklandığında ya da yasaklanacak söylentileri olduğunda paralarını çeken büyük kesim var, ondan dolayı düşüyor. ama sonra kat kat artıyor tekrar. örneğin ekim ayında çin gibi koca bir ülkede ico’lar yasaklandı. o zaman bitcoinin değeri 5 bin dolarlardan 4 bin dolarlara düştü. aha patladı’cılar dolmuştu gene. şimdi bitcoin oldu 11 bin dolar.

güney kore’de de gerçekten yasaklansa (ki yakındır) gene büyük düşüş olur. ama bir haftayı bulmaz toparlar. çünkü düşmesi pek çoğumuz için güzel bir şey, mis gibi düşükten alıyoruz. örneğin bu hafta yaşanan düşüşten baya bir kar elde ettim. iyi ki düştü.

siz de dün 10 lira koysaydınız şu an 12 liranız olmuştu. üstelik bunu görebilmek hiç zor değildi, “ama bilemezdik” falan demeyin yani. tüm kriptocular bunu yaptı ve kazandılar.
  • istanbul kanatlarimin altinda  (18.01.18 18:58:06) 
Yasakları düşünmek yerine blockchain teknolojisini öğrenmek daha çok işinize yarar.

Şuradan başlayabilirsiniz.

www.bkm.com.tr
  • knorbulyon  (18.01.18 19:15:41) 
bitcoin'in karşılığını usd/tl/euro üzerinden hesapladığın sürece bal gibi yasaklarlar ya da yoluna taş koyarlar.


  • lazpalle  (18.01.18 19:42:35) 
tr'değil de, benim asıl kastettiğim, amerika gibi parası güçlü ülkeler buna neden izin versin? illa ki müdahale edeceklerdir.


  • herhaltibiliyoring  (18.01.18 19:55:25 ~ 20:49:16) 
Ben de konuya uzaktan bakan biri olarak ardında devlet güvencesi bulunmayan sanal bir değere insanlar nasıl güveniyorlar diye düşünüyorum.

Deep web içindi bişeydi derken coinler havada uçuşmaya başladı. Birdenbire ve çok büyük ivmeyle. Şimdi herkes coin conuşuyor.

Kripto kabul eden firmalar hangileri mesela? Apple kabul etti bi dönem şimdi etmiyor diye biliyorum.
Nerede kullanılacak bu paralar ve ne kadar zaman kullanılabilecek? Al-sat tamam da ekonomik piyasada işlevi var mı, varsa olmaya devam edeceğinin garantisi var mı?

Sorularla gelmiş gibi oldum ama madalyonun diğer yüzü olduğunu da belirtmek istedim. (Bence birden çok yönü var. Dışarıdan bakınca bana görünen bu. Mesela "Bu kripto paraları da devletler ya yasaklar, ya da kontol edebileceği hale getirir gibme geliyor" dediğin kısma bi ilave: Veya "kullanır" Ben birazcık ekonomi bilgimle bile "c" seçeneği diyorum. Sadece "net hata noksan" ve milli piyangonun yakın geçmişine bakmak bile yeterli bunu düşünmek için)

İnsanlar yattığı yerden kripto para üretiyorlar. Gerçek anlamda. Makineye bağlanıyor kripto para üretiyor. Çinde yapılıyordu galiba. Garip geliyor bana bu durum. Ne yiyip ne içecez herkes yatarsa...

Hazır kripto konusunu bilenler toplanmışken;
"sen çok yanlış anlamışsın" derseniz anlamadığım yeri ana hatlarıyla öğrenmek isterim:)
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (18.01.18 20:32:51 ~ 20:37:06) 
@acemi

evet ben zaten konunun uzmanı olduğumu söylemedim ki. hatta hiç bilmiyorum diyebilirim. ama yasaklansa bile yasağın bir işe yaramayacağını bilmek için uzman olmaya gerek yok. (uzman arkadaşlar varsa daha ayrıntılı anlatırlar)

www.quora.com

al bakalım, ekşi duyuru’nun aşmış versiyonu olarak gördüğüm quora’da bu soru sorulmuş ve neden yasaklanamayacağı konunun uzmanları (olduklarını söyleyen) kişiler tarafından anlatılmış. eğitimliler yani sen ben gibi geyik muhabbeti yapmıyorlar ;)

özetle; hükümet ülkedeki alım-satım yaptığın siteleri ve bitcoinle alış veriş yapmayı tabiki yasaklayabilir. tabi bu youtube’un yasak olması gibi bişey olur. yani bitcoinin hem yurtiçindeki hem de yurtdışında dolaşımını engelleyemezler. kapatacakları bir şey yok çünkü. fiziksel demişsin ama değil işte. takibi yapılamıyor, işlemin lokasyonu yok. zaten bu yüzden deep web’te kullanılıyor. gerçi bitcoin çıktığından beri haberin varsa bunları bilmiyor olamazsın.

hangi ülkede olduğumun bir önemi yok, bulunduğum ülkede yasaklansa yasak olmayan ülkenin sitesini kullanırım. twitter da yasaktı bir dönemler, hepimiz gayet giriyorduk.

ayrıca quora’daki cevapta @hayat aklini’nin dediği konuya da değinmişler. bankerler, hatta muhtemelen hükümetler bile bu işten para kazanıyor.
  • istanbul kanatlarimin altinda  (18.01.18 21:31:14 ~ 21:33:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.