[]

Fotoğrafın pikselini arttırmak

Yıllar önce Chip'te okumuştum sanırım. Atıyorum 10mp fotoğrafın pikselini 4-5 katına çıkarıyorlardı. Aynı kareden bir kaç tane üstüste koymalar filan yapmışlardı. Bu tekniği bilen filan var mı? Ya da başka bir fikri olan...




 
görüntü kalitesini en az kayıpla atlatarak fotoğraf boyutunu büyütmek için şöyle bir yöntem var, photoshop'ta image size'a gidip görüntüyü 10% büyütüyorsun. sonra bir daha 10%, 10%... istediğin ebada gelene kadar her basamakta yüzde 10 büyütünce -nedense- kalite kaybı daha az oluyor. fotoğrafın orjinal hali ne kadar keskin ve büyükse o kadar iyi sonuç veriyor bu yöntem.
=)

  • kobuzchu kiz  (11.02.10 21:57:58) 
bir fotoğrafın içindeki toplam piksel sayısı değişmeden boyutu arttırılırsa ppi azalır. yani interpolasyon da denilen bu işlemi fotoğrafın kalitesinden 0 kayıpla gerçekleştirmenin yolu bildiğim kadarıyla yok. hele hele 4-5 kat büyük fotoğraflar elde etmekten bahsediyorsak bu kesinlikle imkansız.

yine de boyutu çok olmamak kaydıyla arttırırken kalite kaybını minimumda tutmak için bazı teknikler mevcut. teknikleri detaylı olarak anlatan başka kaynaklar da bulabilirsiniz tabii ama ilk anda rehber olması için şu link güzel. hem tutorial'lar için ayrı ayrı linkler de koymuşlar. umarım ingilizce olması sorun değildir:

graphicssoft.about.com
  • oddity  (11.02.10 22:07:12 ~ 22:10:01) 
harbiden işe yaradı. zaten 1m*1.5m eatlarında bir fotoğrafı büyütecektim, şimdi oldu 2,5x1,5. Artık duvarıma poster olarak astırabilirim. Thanks dude :)


  • teritori  (11.02.10 22:11:28) 
yoo dostum yo, tek metod önermişim gibi konuşma, o verdiğim linkte bir sürü metod var. seç beğen al. kobuzchu kiz'in yöntemi orada "stair interpolation" olarak anlatılan yöntem, yani diyor ki "basamak çıkar gibin yap böyle, ufak ufak arttır, zart diye %400 büyütme". ki anladığım kadarıyla en başarılı yöntemlerden biriymiş. neyse sen hepsini bi gözden geçir bakalım. plug-in'ler falan da var mesela sırf image resize için, onları indir uygun program varsa bilgisayarında. bu tarz şeyler işte. çay güzel şey, isterim :)


  • oddity  (11.02.10 22:22:36 ~ 22:23:27) 
@oddity: şimdi ben mesajı silince sen öyle deli gibi boşa konuşmuş gibi göründün ama ben her şeyin farkındayım dostum :)
kobuzchu kızın yöntemi nazarımda en etkili yöntem seçildi. diğerlerine de baktım üşendim hepsini denemeye. zaten öyle 4-5 kat büyütmeyecektim. 1,5*1 metre boyutlarındaki bir fotoğrafı 2 metre civarına getirecektim. oldu bu gayet güzel.

  • teritori  (11.02.10 22:34:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.