[]

OHAL, Pasaport İptali, Soruşturma, Online Sorgulama

Selamlar,

Bir arkadaşın kapatılan bir kurumda çalıştığı için yurt dışından dönüşte pasaportuna el koyuldu. Emniyette hakkında soruşturma olduğu söylendi, ancak başka hiçbir bilgi yok. Sorularım şöyle:

1) Bu soruşturmayla ilgili yapabileceğimiz bir online sorgulama var mı?
2) vatandas.uyap.gov.tr adresinden dosya sorgulanabiliyor, ancak adli yargı, idari yargı, çeşit çeşit mahkemeler, ceza dosyası, hukuk dosyası gibi şeyler var (evet konudan hiç anlamıyorum). Bu konuda neye bakmak lazım ve sadece yaşadığımız ile mi bakmamız lazım?
3) Bu durumda olan biri ne yapmalı? Bir avukatla bile görüşmedik, sadece bekliyoruz, ama hata mı yapıyoruz acaba?
4) Bu olaylar patlak vermeden önce (17-25 Aralık öncesi) işe girmiş bir akademisyen bu arkadaş. Malesef akademide iş bulmak oldukça zor, nerede kadro açılırsa başvurmak zorunda kalıyorsunuz, yoksa sol görüşlü/liberal biri gidip cemaatçilerin arasında çalışmayı istemez zaten, ki saf cemaatçi bir kurum da değildi. Arada başka iş bulup oradan ayrılmak için çok uğraştı ve sonunda yurt dışına gitmek için iyi bir burs buldu, iş yerinde de sözleşmesini yenilemedi. Tam istifa edecekken darbe girişimi oldu. Yurt dışına gidebildi, ama geri geldiğinde bu pasaport sorunu çıktı. Orada yaptığı çalışmalar da kabul edildiği doktora da şimdilik boşa gitti. Bu süreçler hakkında bilgileysiniz sorayım, arkadaşı neler bekliyor? Suçsuz olanlar biraz gecikmeyle de olsa kurtulabiliyorlar mı?

Teşekkürler...

 
Bu durumlar OHAL sonrasında TMY kapsamında, gizlilik kararlarıyla yürüdüğü için herhangi bir sorgulama vs. yapılamıyor maalesef. İtiraz mekanizmaları da düzgün çalışmıyor. Yapabileceği en iyi şey, bir milletvekili tanıdık bulup, bu kararı veren savcılığa erişip kararın iptali için kulis çalışması yürütmek olabilir. Yine de bir avukatla görüşün bence, benim arkadaşımın başına benzer bir olay 2 yıl önce gelmişti, değişmiş olabilir prosedürler.

Geçmişler olsun
  • gochebe  (17.01.18 00:46:50) 
Mutlaka bir avukata danışın.
Biz avukatlar bugünler için varız.
Geçmiş olsun
  • photo85  (17.01.18 10:47:03) 
pasaport büyük ihtimalle ohal bitinceye kadar böyle kalacak.
hakkında soruşturma var mı diye adliyeden sorulabilir, edevlette sadece dava aşamasındaki şeyler görünür.
ama kendisi sormasın, güvendiğiniz bir avukata vekaletname verin, o yürütsün bu süreci, zira soruyorum derken de gözaltına alabilirler.
  • theconqueror  (17.01.18 11:41:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.