[]

Dahi dediğimiz insanlarla ilgili ?

Bugün Alexander McQueen adında bir modacı intihar etti ve herkes kendisinden 'dahi' olarak söz ediyor. Evet, kendi alanında mükemmel işlere imza atmış olabilir, bilmiyorum ilgilenmediğim için. Ama bu tip 'dahi' nitelendirmelerinde aklıma şu soru geliyor hep: şimdi bu adam ayakkabı, çanta filan tasarlıyordu. Bazı dahiler film çekiyor, kimi akıl dolu paslarla yeşil sahaları şenlendiriyor vs..

Ama açık sözlü olursak 100-200 yıl önce yaşasalar kimsenin sallamayacağı insanlar olurdu bunlar..Olurlar mıydı? Deha kavramıyla ilgili yaklaşımımız mı değişti nedir? 500 yıl öncesine dönseler, o günkü toplumda bir şeyleri değiştirmeye yetecek güçleri var mı bu dahilerin? Dahiler mi çoğaldı yoksa?


 
sanırım sosyal ve matematik zekaya bakıyo. bu adam modacıydı 100 yıl önce belkide şair yada ressam olurdu. bilemezsin bunu sanıyorum. aynştayn bugun yaşasaydı şimdiki oldugu kadar önemli biri olmayabilirdi


  • rereroro  (11.02.10 18:54:58) 
daha geçen gün bir blogda tasarladığı, armadillo heels denen ayakkabıları görmüştüm de, bir adam böyle bir ayakkabıyı birilerine giydirebiliyorsa dahidir demiştim, tesadüfe bakın ki bu soruya denk geldim. bence böyle bişey, farklı olmak ve bunu kabul ettirmekde gizli sanırım dehası.

images.google.com.tr
  • pinking of you  (11.02.10 19:10:54) 
@mrtksn: 200 yıl önce güzel ayakkabılar yapan insanlara dahi denilmiyordu. ben neyin değiştiğini anlamaya çalışıyorum ve sadece 'kapitalizm' deyip geçmek de bana yeterli gelmiyor.
yoksa benim dahiden ne beklentim olacak, cacığın malzemesini ince doğrasın yeter.

  • canimnicknameyazmakistemiyor  (11.02.10 20:01:54) 
Bazı alanlarda insanların yeteneklerini hatta dehalarını anlamak için o uzmanlık alanında bilginiz olması gerekir. Örneğin bir gitarist düşünün adam bir eser bestelemiştir, siz onu herhangi bir gitar eseri olarak dinlersiz çok da farklı gelmez size.Ama adam o eseri çalabilmek adına gitar için yeni bir akord düzeni bulmuştur.

Aynı şey bir ayakkabı tasarımcısı için de söylenebilir. Siz yaptığı herşeye "ayakkabı işte" diyerek bakarsınız ama başka bi ayakkabı tasarımcısı o ayakkabıya sizin gözünüzle bakmaz. Mesela adam ayakabı tokasını sizin hiç ayırt edemeyeceğiniz bir şekilde kullanmıştır ama başka bir ayakkabı tasarımcısı bunun farkına varabilir. Ya da ne bilim adam şimdiden gelecekte kullanılacak tasarımları görmüş onları uygulamıştır.
  • johan sebastian  (11.02.10 20:55:49) 
Artık sanatçı, zanaatçı ve mucit yoktur dense, bu da yanlış olmaz. Gösterdiğiniz örnekteki şahsım tanımam, ama en fazla "inovatif" gibi bir fiyakalı sıfat alabileceği kanısındayım. Dünyayı değiştirmesi beklenmiyor. Böyle sivri zeka veya çok enteresan yahut uçuk tip yerine dahi deme modası var sanırım.

O tasarımları o kadar kişiye giydirebilmek elbette şahsi başarısı olamaz, ulaşım ve iletişimin had safhaya ulaştığı bu çağda. Eskiden olsa, "giydiremezdi" o kadar kişiye ağzıyla kuş tutsa.
  • uyuklayankedi  (12.02.10 00:17:41) 
@uyuklayankedi: aynen katılıyorum hocam...


  • canimnicknameyazmakistemiyor  (12.02.10 10:54:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.