[]

Kefil imzasına zorlanmak

Selam dostlarım,

Şimdi benim eski 35 yıllık mahalle arkadaşım var. Kentsel dönüşüm sebebiyle o aynı yerde oturmuyor. Yine de buraya 5 dakikalık mesafede. Sık sık görüşürüm kendisiyle. Samimiyiz yani.

Bu arkadaşım, "Bankadan kredi çekmek için maaş bordrosu tek başına yeterli olmuyormuş. Maaş bordrosu aldığımız zaman bankada benim için imza atıp kefil olur musun" diyor. Daha önce de kefil olmamı istedi.

Aslında çok iyi birisi. Muhtemelen borcunu da öder. Annem ve ben (ayrı olarak) çok iyi arkadaşları olan kişiler tarafından dolandırıldık.

Bu arkadaşıma söylesem, ben öyle birisi değilim, beni böyle kişilerle karşılaştırma yapma filan diyecek.

Şimdi ben kimseye kefil olmak istemiyorum. Ama bu arkadaşımın da kalbini kırmak istemiyorum.

Sizce nasıl bir cevap vereyim?

 
"Prensip olarak kimseye kefil olmuyorum, lütfen bunu benden isteme." Bitti gitti.


  • archmage mahmut  (13.01.18 23:17:27) 
Anneme yemin ettim, kimseye kefil olmayacağıma dair. Kusura bakma.

Bu kadarı yeterli olmalı.
  • mutlusismankedi2015  (13.01.18 23:30:54) 
Abi kefil isi cok sikintili bir is. Senin kabul edemeyecegini soylemen onun da israr etmemesi gerek. Kolay kolay verilebilecek bir karar degil. Bizim koyde "param seni vereyim de mi dusman olayim, vermeyeyim de dusman olayim?" derler. Vermeden dusman olun. Cunku o isin sonu mutlak bokluga cikar.


  • allah yazdiysa bozsun  (13.01.18 23:34:26) 
Ailem istemiyor De.


  • Kusursuz dostlarin dort ayagi vardir  (13.01.18 23:37:45) 
@Kusursuz dostlarin dort ayagi vardir, bu cevap onun için yeterli olmayacaktır. Çünkü ailene söyleme diyecektir.

Muhtemelen @mutlusismankedi2015, onun için yeterli olmayacağını biliyorum ama kabul etse de etmese de bu cevabı söyleyeceğim.

@allah yazdiysa bozsun, güzel ve doğru bir lafmış.
  • Barbaros59  (13.01.18 23:42:45 ~ 23:44:23) 
Abi öncelikle çok zor bir durum.. Benim lisede bir öğretmenim vardı bir gün sohbet ederken konu açıldı falan dedi ki "kefillik eşittir kerizlik". En yakın arkadaşıma bile kefil olmam dedi, olursam anneme babama kardeşime olurum. Ters bir durum da hani en azında kardeşim annem babamın borcunu ödemiş olurum koymaz bana dedi. Eğer gerçek bir dostum, arkadaşım ise eğer zaten bunu sorun etmez dedi(kefil olmamamı). Tavır yapıyor ya da aramız mı bozuldu o zaman da gerçek yüzünü görmüş olurum demişti.

Siz bilirsiniz yani ama bende olmazdım zaten ki olmak istemiyormuşsunuz. Güzelce söylersiniz, gerçek bir dost, arkadaş ise sorun etmeyecektir. Allah kolaylık versin.
  • lana del rey  (14.01.18 00:05:29 ~ 00:06:59) 
“Kanki kusura bakma ama ben kuzenime-babama-dayıma (herangi bi yakın) bile kefil olmadım.”


  • apolitikherif  (14.01.18 00:11:26) 
Kefil olmayacağını uygun dille söyle. Israr ederse, kefil olmamakta haklı olduğunu iyice anla.
Israr, ikram yapılırken olur başka türlüsü düşünülemez.

  • 1adam  (14.01.18 00:13:52) 
Ben bunu en iyi arkadaşıma sorsam, hayır derse ısrar etmem.

Arkadaşlar böyle yapar. Adam "hayır" demene rağmen ısrar ediyorsa ya borcunu ödemeyecektir ya da arkadaşın değildir.
  • hayirsiz  (14.01.18 01:05:20) 
Zor günümde bana yardımcı olmuyorsan/bana güvenmiyorsan; sen en yakın arkadaşım değilmişsin/arkadaşlığımız biter derse? :(


  • Barbaros59  (14.01.18 02:05:20) 
"kefil olmayacağıma dair büyük yeminim var" +1


  • kibritsuyu  (14.01.18 02:20:22) 
amcam arkadaşına kredi çekti 60 bin lira iki ay sonra adam öldü. borç amcama girdi.

sakın kardeş, hiç bulaşma.
  • ada meltemi  (14.01.18 02:50:04) 
yazıldı mı bilmiyorum ama bankanın kara listesindeyim, bin tane kredim var ödeyemedim haciz geldi vb türevi bi yol izlemek mantıklı sanki?..


  • jeanluc  (14.01.18 20:41:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.