[]

yurtdışında yüksek lisans ama nasıl?

İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme bölümü mezunuyum.Yurtdışında master yapmak gibi bir fikrim var.ancak bu iş nasıl oluyor en ufak bir fikrim yok.ailemden çok bir maddi destek alamam.Ortalamam,toefl sınavım fena değil.Gideceğim ülkeyi,üniversiteyi seçmek,Burs almak,gitmeden bir iş bulmak vs nasıl olur.kimlere danışmam,nerelerde araştırma yapmam lazım?

Yurtdışı eğitim danışmanlık firmalarına güvenmiyorum,o yüzden aracı kurum kullanmak istemiyorum.ama yol göstericiye ihtiyacım var.Acelem yok sadece bu işe nerden başlamam lazım,ilk adımı nasıl atmam gerekir bilmiyorum.

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim

 
@Camelar adam/bayan zaten master( türkçesi yüksek lisans)a gidecem demiş ki, ne doktorası?

Ben bilgisayar mühendisliği son sınıf öğrencisi olarak bu tür araştırmalara girdim. Ama ben yurtdışı olsun çamurdan olsun şeklinde değil de iyi üniversitelere bakayım dedim. Aynı şekilde en büyük problem de maddiyat idi.
Biraz yaşam standardlarından biraz da ücretsiz olmasından dolayı önceliğim kuzey avrupa idi.

Şimdi baştan sona anlatamam tabi ama, ki zaten yetersiz kalır bilgim. Bir kaç püf noktaya değineyim sadece.
Öncelikle duyuruda yurtdışı arayın, benzer soruyu soran baya insan var. Çok fazla cevap yok lakin.
En güzel cevaplardan biri, benim de işime yarayan bir site : www.mastersportal.eu
Benim üniversite ararken ikinci kullandığım yere de google'da "qs top universities" diye aratarak ulaşabilirsiniz.
Bazı üniversiteler TOEFL ve benzeri şeyler isterken bazı üniversiteler Lisans dereceni ingilizce almanla yetinebiliyor. Misal İsveç bu özelliğiyle Türkiye üniversite öğrencilerinin gözdesidir. Lakin 15 ocak itibari ile başvurular bitti İsveç'te. Çoğu üniversitenin başvuru tarihleri (en azından AB üyesi olmayan öğrenciler için) Ocak-Mart dönemi oluyor.
Master'da burs işi genelde zor. Ama yok da değil, ben daha çok araştırmadım. Tahminimce oldukça iyi bir background vermek gerekiyor.
İş konusunda öncelikle ülkelerin öğrencilere verdiği çalışma izni önemli. Bazıları sınırsız veriyor, bazıları sınırlı veriyor bazıları direk vermiyor. Kritik bir durum. İkinci mesele de dil. Yerel dili bilmiyorsanız sosyal iş bulmakta zorlanabilirsiniz. En basitinden garsonluk. Programcılar bu konuda en şanslı oluyor. Gitmeden bulmak kolay mı bilmiyorum ama bulana kadar bir süre idare edecek bir parayla gitmekte fayda var. Benim planım öyle en azından.
Gideceğiniz ülke ve üniversiteyi seçmek size kalmış. Beğenin edin başvurun, kabul edildikleriniz arasında seçme işini yaparsınız. Ama tabi her başvuru masraf ve koşuşturma.
Merak ettiğiniz bir şey varsa ekşiden mesaj atabilirsiniz. Kuzey Avrupa hakkında spesifik bilgi verebilirim ama zaman cidden kısıtlı oralar için. Belki İşletme vs için o kadar olmayabilir tabi.
Bol şans
  • natnan  (11.02.10 16:51:24) 
ben gectigimiz sene uzunca bir muddet ugrasmistim bu islerle.. avrupaya da amerikaya da basvurdum, sonunda amerikaya karar verdim ama avrupa hakkinda da yeterince tecrube edindim diyebilirim.

oncelikle danismanlik firmalarini bosverin, 1500 dolar civari bir meblagya calisiyorlar. ve hic bir garantisi yok ve de cirkin bir davranis. adamlar sizin yerinize SOP (Statement of purpose) yaziyor, bavurulardaki sorulara kendileri muhtesem ingilizceleri ile cevap veriyorlar vesaire. ama ne kadar etkililer diye sorarsan, sansini en fazla yuzde 5 arttirir. sonuc olarak bu firmalari araci kurumlari gectik.

acelem yok demissin. ama acelen var. ben gecen sene bu tarihte ilk kabulumu almistim bile.

belki bu sene degil de seneye istiyorsundur diye farzederek sana bir sira yapiym. bunlarin bazilari yapmissindir bile
1)okullar arastirilacak. internetten teker teker okullarin websitelerine girip prosedur nedir son bavuru tarihi ne zamandir vesaire gibi bilgiler bir deftere not edilecek. mesela sayfa 1 (University of Amsterdam) bu sayfaya, basvuru tarihin, kullanici adini, sifreni vesaire yazarsin. her universite basvurusu ayri kullanici adi veya sifre gerektirebiliyor. not almakta fayda var. neyse
2) toefla girilecek
3) hangi okullara basvurulacagi belirnecek
4) Hocalardan referans istenecek... SOP yazilacak... okuldan official transcript falan alinacak
5) sonra paket halinda basvuru yapilacak... SOP, referanslar, transcript vesaire kargo ile yollanacak..


ama ne master'i yapmak istedigine, senin ortalamana, tercihlerine gore falan degiscek tabi nerelere basvurman gerektigi.

ama avrupa diyorsan, Isvec, hollanda, ingiltere, italya genelde on plana cikar... bir de isvicrede ETH var onu da sayalim. isletme mezunu olarak ustune ne master'i yapmak istiyorsun? biraz daha teknik birsey mi dusunuyorsun yoksa MBA gibi birsey mi...
buna gore de bavuracagin universiteler degisicek tabi...
istersen masterini yapmak istedigin alan ile ilgili olarak hocalarina danis. hangi universiteler iyidir hangisine degmez falan onlar daha iyi bilirler...
  • dirtyfrank  (11.02.10 17:39:34) 
ben de bu islerden hic anlamazdim, insanlara teker teker sordum her seyi.

ben once ucretsiz egitim veren ulkelere baktim. isvec bunlardan sadece bir tanesi. tuition free master schools gibi dandik bi aramayla bile ulasabilirsin.

ya da hangi bolumde master yapmak istiyorsan google'a o sekilde basvurabilirsin. ben mesela iki tane uzman hocama ve bizim bolumde master yapan arkadaslara sormustum.

neyse sonra da gozume bi universite kestirdim. dunyadaki siralamasina baktim. sonra ilgili bolumdeki kabul sartlarina baktim. genelde ortalama, toefl veya ielts istiyorlar. tabi senin bolumun isletme oldugu icin bilemiyorum neler isterler.

sonra SOP yazdim soyle bi guzel. aldigim dersleri, katildigim laboratuarlari, aldigim derslerde ogrendigim programlari yazdim. kisacasi o bolumde okuyabilmek icin gerekli sartlari sagladigimi anlattim. zaten CV, referans mektubu standart gibi bi sey, o yuzden onlari soylemiyorum.

sonra da bunlari gonderdim bakalim okula, mayis'ta haber gelecek :)
  • osuruklu  (11.02.10 20:54:41) 
avrupa istiyorsan soyle bir firma var yurtdışı menşeili, yakın arkadşım gitti onlarla şimdi avusturya'da yaşıyor.

belki işini görür.
www.studygateint.com
  • violethills  (20.05.17 19:33:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.