[]

Paradan anlayanlar bi bakabilirler mi?

sahibinden.com

Faizler çok yüksek. 192 bin tl ve kirası 850 tl.

Biz bu evi ayda kirasını da destek alarak 6 bin tl ödeyerek satın alabiliriz lakin faize de paramız boşa gitsin istemeyiz.

Kaç lira peşinat biriktirip almak makuldur?

Paradan anlayanlar destek olabilirler mi?

Teşekkürler

 
Sorunuzun cevabı "paradan anlama" ile ilgili değil; "geleceğin tahmini" ile ilgili. Ve bu tahmini "ben iyi yaparım" diyen adam baştan 1 gol "mütevazilik eksikliğin"den yemiş olur.

- Gelecekte ev fiyatları (kaba tabirle enflasyon) beklenenden çok hızlı artacaksa; olabildiğince az nakit peşinat vermek iyi...

- Gelecekte enflasyon (ve dolayısıyla mevduat faizleri) ne kadar düşük kalacaksa, olabildiğince çok parayı peşinat vermek iyi...

Finansal bakış açısıyla: Peşin vermediğiniz para kadar ek kredi çektiğiniz ancak ekstra kenarda para tutarak kısa vadeli mevduat yaptığınız varsayılır. Kredi faizi sabittir ancak mevduat faizi düzenli olarak kendini güncele reset eder. Bunların gelecekteki patikaları da senaryolardan hangisinin daha iyi bir seçim olacağını belirler. Ama bunu önceden "bilecek" bir yol yok, ancak "tahmin" edebilirsiniz. Bu nedenle "az faiz ödemek kar, çok faiz ödemek zarardır" diyen yoldan geçen adam bakışı her zaman doğru değildir. Duruma -daha doğrusu gelecekteki senaryolara- göre değişir.
  • 507  (11.01.18 02:19:21 ~ 02:21:54) 
duyuruyu ilk gördüğümde "burada sorsanız paradan anladığını iddia eden birileri illa bulunur ama sağlıklı cevaplar olmaz" yazacaktım ama vazgeçtim. 507 bu konuda verilebilecek en sağlıklı cevabı vermiş saygı duydum.


  • who cares wins  (11.01.18 02:30:59) 
Gidip yerinde gördünüz mü? Diğer çevredeki daireler de dolu mu?

Yarın kiracı bulma sıkıntısı çekyecekseniz alınır, insanlar 700-800 Bin Liraya aldıkları evi 2500 Liraya kiraya veriyorlar. Sizin ki çok daha mantıklı.

Diğer sorularınız bir çok bilinmeyen denklem ile çakışıyor, siz fazla peşinat vermeye karar verdiğinizde peşinatı biriktirene kadar evin fiyatı sabit mi kalacak yoksa artacak mı? Bilemeyiz.

Ben her zaman şunu söylerim, ev almaya karar veren kişi ne zaman alırsa alsın erken almış olacaktır.

Zamanla kira artacak ama ödediğiniz taksit sabit kalacak, buna göre ileriki ödemelerinizi de planlayarak bir hesap çıkarın kendinize.
  • John Bloor  (11.01.18 10:19:55) 
200bünlik eve 850 kira alabileceğini sanmıyorum. Eğer gerçekten öyleyle ben gidip alayım 2sini de.


  • shenergy  (11.01.18 10:28:02) 
Halkalıda 200 etmeyen evler 1200 den kirada


  • steward  (11.01.18 10:47:44) 
dayanağı nedir bilmiyorum ama genelde konut kredisinde %30-40 peşinat makul kabul edilir. bir kaç yerde okumuştum.

bunun dışında 507'ye katılmakla birlikte FED'in faiz artıracağı ve birkaç yıl içinde Türkiye'de faizlerin kolay kolay düşmeyeceği ihtimali kuvvetli.
  • merhum  (11.01.18 12:15:12 ~ 14:39:23) 
507, iyi bir cevap vermis. Ben de seytanin avukatligini yaparak somut bir cevap vermeye calisayim. Evi almaya karar verdikten sonra bu noktada sordugun kar zarar hesabi aslinda senin faizler hakkindaki gelecek beklentilerin ile bankanin faizler hakkindaki gelecek beklentilerinin gerceklesecek gelecek karsisindaki performans karsilastirmasi onemli. Yani bankanin gelecek beklentilerinden daha iyi bir beklenti ortaya koyup ciddi bir hesap yaparsan veya kararini aldiktan sonra sansli olursan kazaniyorsun. "Paradan anlamadigini" soyluyorsan ve sansina guvenmek iyi bir karar alma sebebi olmadigina gore, banka ile beklenti yaristirmama yoluna gitmek mantikli olabilir. Bu noktada hala sordugun soruya karar vermis degiliz. Eger bankanin beklentilerinin (senle karsilastirmali olarak degil, kendi icin piyasa karsisinda) etkili hesaplamalar olduguna inaniyorsan, bankanin ana is modellerinden birinin kredi ve mevduat faizleri arasindaki farktan para kazanmak oldugunu da dikkate alarak, alabilecegin kadar az kredi almanin senin icin en mantikli secim olabilecegini dusunebilirsin. Bu noktada alacagin risk gayrimenkul pazarina girmeme riski. Yani benzer bir daireyi simdi almazsan ileride piyasanin durumuna bagli olarak alamayabilirsin. Eger mevcut malvarliginda gayrimenkul agirligi yuksekse bu alinabilecek bir risk olabilir.
Yazdiklarim kesinlikle bir tavsiye degildir.

  • dunal  (11.01.18 14:23:35 ~ 14:24:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.