[]

TCDD bilet düzenbazlığı (rezalet başlığı açabilir misiniz?)

soru başlıkta. gelelim detaylara.

istanbul-ankara yüksek hızlı trenini çoğunu biliyorsunuzdur. daha önce seyahat edenler de vardır. hatta her hafta düzenli seyahat edenler daha iyi bilirler. genelde bilet pek bulunmaz veya zor bulunur sürekli kontrol etmek gerekir vs. şimdi bugün fark ettiğim bir düzenbazlıktan bahsetmek istiyorum. TCDD'nin daha yüksek fiyatlı bilet satmak amacıyla tezgahladığını düşündüğüm bir şey.

örneğin;

14.01.2018 pazar günü için Eskişehir'den İstanbul'a bilet bakalım.

Eğer seferi ankara'dan istanbul'a olarak seçerseniz 14.05 treninde 57 kişilik yer gözüküyor. buyrun:

i.hizliresim.com

ancak aynı tren seferine eskişehir'den istanbula seçim yaptığınızda hiç yer gözükmüyor. buyrun:

i.hizliresim.com

ankaradan 14.05'de kalkan tren 15.44'de eskişehir'e gelip kalkıyor. yani aynı tren seferi. buyrun:

i.hizliresim.com

yani ben ankaradan istanbula giden bir trendeki boş koltuğa tüm sefer boyunca oturabiliyorum/bilet alabiliyorum ancak eskişehir-istanbul arası alamıyorum. böyle bir şey olabilir mi? birinin fiyatı 45 TL diğerinin fiyatı 70 TL.

Sanırım TCDD'nin bunu yapma amacı önceliği ankara'dan alımlara vererek daha fazla para kazanmak istemesi. ama benim fikrime göre bu bir dolandırıcılık. siz ne düşünüyorsunuz? yazar olsam sözlüğe direkt başlık olarak açardım ama malesef değilim. isteyen başlığını açıp konuyu dillendirebilir.

 
oha harbi harbi dolandiriciliktir sahtekarliktir bu.
hocam bende sunu farketmistim ama emin olamiyorum.
bazi vagonlarda yarisi yada ceyregi ayrilmis gibi oluyor, demek istedigim; tamami erkek yolcular ile doluyor mesela, ortadaki masadan vagonun sonuna kadar bosluksuz. hadi kafile falan dedim bir kac kez ama her seferinde goruyorum.
  • jedilance  (09.01.18 21:42:04) 
oho bu bişey mi? doğu ekspresi biletlerinin hepsini yandaş turizm acentasına satıp, atıyorum 100 tl lik bileti acentanın 1500 tl ye satma olayı var.

sen 100 liraya alamıyorsun biletler satışa dahi çıkmıyor. yandaş acentaya veriliyor.
  • killerbee  (09.01.18 21:43:38) 
bimer'e yazılabilir.


  • elorelia  (09.01.18 22:12:20) 
Rezervasyonla Eskişehir kontenjanı dolmuştur. Bir rezervasyon iptal olmuş mesela. Şimdi baktım 1 kişilik boş yer var.

Bir demilyolcuya sordum;
"gişeler taşaron firmaya devredildiği için her şey mümkün artık. tur şirketlerine, ağaya paşaya rezerve ediyorlar, sen yer bulamıyorsun, rezervasyonu kaldırmıyorlar tren boş gidiyor. taşaronun trenin boş gitmesiyle bi derdi yok umursamıyor. son gün rezervasyonları kaldırabilirler bi baksınlar" dedi.

Kontenjan durumu eskiden beri var, kontenjan uygulaması fiyatla ilgili değil.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (09.01.18 23:23:57 ~ 23:24:48) 
bence bu pek rezalet değil, eskişehir-istanbul yolcusu için ankara'dan eskişehire boş koltuk gelmesinin önüne geçmeye çalışıyor kurum, tamamen verim, maliyet hesabı.

Muhtemelen trendeki belirli sayıdaki koltuklar sadece ankara-eskişehir eskişehir-ankara için açılmıştır ve onlar da satılmıştır ayrıca ankara-istanbul yolcusu daha çok olduğu için o 57 kişinin çoğu da satılır muhtemelen, diğer türlü yapsa hem ankara-eskişehir boş koltuk gider hem de aradaki fark kadar zarar olur.
  • gezegen olan pluton  (09.01.18 23:39:28) 
@gezegen olan pluton: yazmayayım dedim ama dayanamadım. bahsettiğin kurum devlet kurumu. eskişehir'deki adam nasıl gidecek istanbul'a? yarın şehir hastaneleri de sadece apandisit ameliyatlarına baksın kar oranı daha yüksek diye? açık kalp, kanser falan hiç bakılmasın değil mi? ne de olsa maliyet hesabı.


  • ya ben lan neyse  (10.01.18 01:20:15) 
Trenlerin boş olduğu ileri bi tarihe baktım.
Kontenjanları 140 kişilik ayırmışlar. 15 lira aldığı İzmit istasyonuna da 140 kişilik kontenjan ayırmışlar. Yani kontenjanları mesafeye dolayısıyla ücrete bakmadan düzenlemişler.

Trenin kapasitesi 410 kişi.
3 istasyona kafadan 140*3 420 kişilik rezervasyon açmışlar. Kalkış istasyonuna trenin kapasitesi neyse o sayıyı giriyorlar sanırım. Baktığım tarih için Ankara'da 302 kişilik kontenjan vardı. Hattın toplam kontenjanı 722 oluyor bu durmda. İndisi bindisi ayarlıyorlar demek ki işlem oldukça.

Sonuç: Çok para alalım mantığı yok, hatalı sistem var.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (10.01.18 02:47:27 ~ 02:49:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.