[]

Basit tiyatro senaryo

Merhabalar
Okulda değerler eğitimiyle ilgili en fazla 10 dklık bir tiyatro yapmamız istendi. Ben de yapıyorsak güzel yapalım 10 yıl sonra da öğrencilerin akıllarında kalsın istiyorum. Şöyle yaratıcı güzel bi seneryo yazsak bunu nasıl yapacağımı ablatsanız yardımlaşsak buradan güzel olurdu. Yardım eder misiniz?
Not: öğrenciler 3. sınıflar


 
Eleştirel bir şey yapsanız okul yönetiminin ve velilerin tepkisi nasıl olur kestirebiliyor musunuz?


  • rahip janick  (09.01.18 13:52:34) 
@rahip
Kestirme değil direk biliyorum.
Öyle bi şansımız yok. Kesinlikle sorun olur
  • valarmurgulis  (09.01.18 13:58:37) 
İçimden "yapılmasın daha iyi o zaman." demek geçiyor. Öylesi tiyatro kültürüne ters çünkü.

Biraz daha detay verirseniz, bir arkadaşımla bunun üzerine konuşup fikir beyan edebilirim belki.
  • rahip janick  (09.01.18 14:00:45 ~ 14:03:01) 
@rahip

Değerler eğitimi deyince aklına ne geliyor bilmiyorum ama "sevgi, sorumluluk, saygı, konuşan insanın lafını bölmeyelim, temizlik, hayvanlara iyi davranalım" temalı şeyler. Eleştirel olunmasını gerektirecek şeyler değil yani.

Yetişkin tiyatrosu anlayışı ile çocuk tiyatrosu anlayışı da farklı takdir edersin ki :)

@valarmurgulis

Bir öğretmen olarak değerler eğitimini siz benden daha iyi açıklarsınız diye düşünüyorum.
  • kendi kendine yasayan yavrucak  (09.01.18 14:13:11) 
@yavrucak

ahaha ya, çok geniş bir kavram bence, o yüzden detay istedim. Eğer senin örneklediğin şeylerse, doğru, eleştirel yaklaşılacak şeyler değil.

ben çocukken sahtekar bir şeyhi oynamıştım, o geldi aklıma.

edit: yarım bırakmışım. "bu da böyle bir anımdır" gibi bitmiş. Sanırım fazla ciddiye aldım ben olayı. :B

edit 2: gerçek bir cahilim.
  • rahip janick  (09.01.18 14:18:02 ~ 14:26:51) 
Her dönemin kendine göre propagandası var ve çocuk tiyatro metinleri bunların en somut örnekleri oluyor senin de bahsettiğin üzere. Ama "değerler eğitimi" dediğimiz eğitim asgari insani değerleri kapsıyor :)


  • kendi kendine yasayan yavrucak  (09.01.18 14:25:10) 
Kısaca anlatayım. Okullarda değerler eğitimi veriliyor. Bu yıl da seçtiğimiz bir değer ile ilgili 5 10 dklık tiyatro yapacağız. Herhangi bir değer seçebileceğimiz gibi bir kaç değeri de karmanlayıp bi tiyatro yapabiliriz. Örnek olması açısından şöyle bir video buldum.youtu.be


  • valarmurgulis  (09.01.18 14:27:28) 
Değerlerden arkadaş bahsetmiş. Ekleyeceğim tek şey bir ülke de değerler eğitimi diye bir şey olması ülkenin ne kadar berbat durumda olduğunu gösteren bir detaydır.


  • valarmurgulis  (09.01.18 14:30:36) 
Bi ormanda geçsin. Ağaçlar konuşsun, hayvanlar konuşsun. Birlikte ve tek olabilmeyi görecekleri bi oyun güzel olur.
Orman kurgusunda sevgi, sorumluluk, saygı, konuşanı dinleyelim, temizlik, hayvanlara iyi davranalım... hepsi bir arada verilebilir.
Hem ağaçları da tanırlar ufaktan. Güzel oluyor. Biz yapmıştık, çocuklardan olumlu geri dönüşler aldık.
Bizim oyun süremiz daha uzundu, ormanın insan yaşamına etkilerini, katkılarını da vermiştik.

Nacizane bi tavsiyem olacak; konuşanın sözünü kesmemek yerine konuşanı dinleme söylemi sonucu olumlu yönde değiştiriyor.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (09.01.18 14:32:03 ~ 14:36:17) 
@valarmurgulis

Bu dediğine itiraz edeceğim çünkü argümanının sebep-sonuç ilişkisi yanlış kurulmuş vaziyette. Zira değerler eğitimi her ülkenin eğitim sisteminde olan bir şey. Pedagojiyi benden da iyi bilmesi gereken kişi olarak çocuğa değerlerin öğretilebildiğini/ pekiştirilebildiğini ve bundan dolayı bunların müfredatta olduğunu daha iyi biliyorsundur muhakkak.
Yani bu ülkeye bağlı bir eğitim değil.

www.unesco.org

@rahip

Estağfurullah.
  • kendi kendine yasayan yavrucak  (09.01.18 14:41:35) 
Ek olarak senaryo düşünüyorum, içime sinen bir şey gelirse aklıma paylaşacağım :)


  • kendi kendine yasayan yavrucak  (09.01.18 14:43:22) 
@yavrucak
değerler eğitimi olmalıdır tabi ama böyle hiç değerimiz yokmuş gibi değer verilmesi ne kadar kötü durumda olduğumuzu gösteriyor. ki gerçekten de o kadar kötü durumdayız.

  • valarmurgulis  (09.01.18 14:59:36) 
Tabii çocuklarla uğraşan sizsiniz, kolay gelsin :(

Son senelerde ailelerin çocuklarını eskiye nazaran çok daha bencil büyütmeye başladığının farkındayım, gözlemliyorum. Sizlere de kolay gelsin dediğim gibi.
  • kendi kendine yasayan yavrucak  (09.01.18 15:06:16) 
Teşekkür ederim. Fikirleri hala bekliyorum.


  • valarmurgulis  (09.01.18 15:56:45) 
Boyle bir pasaj nasil olur sizce? Tabii ki direkt pasaj alinmayacak ama uyarlama yapilabilir. Gayet insani degerleri savunan bir bolum cunku.

"Sevginin ustunlugu", 1. korintliler, 13. bolum

incil.info
  • lamira  (09.01.18 16:02:24 ~ 16:07:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.