[]

elektrikten anlayan arkadaşlara bir başka soru

çelik kapıda kullanılamayan bir ışık var.
kapının hemen yanında giriş holünü aydınlatan ampulün anahtarı var. içindeki kablo düzeneği de şekildeki gibi.

ikili bir anahtar alsam, bunlardan birini hol ampulünü, diğerini kapı ampulünü açacak şekilde ayarlayabilir miyim? nasıl?

 
çelik kapıya gidecek olan hattı nasıl çözeceksin?

Olmaya olur, ama çelik kapıya buat ya da yakın bir prizden NOTR çekmen. Sonra da bahsettiğin anahtardan elektrik çekmen gerek.
  • John Bloor  (09.01.18 14:15:14) 
ikili anahtarın fazını ortak yapsam olmaz mı?


  • tabudeviren  (09.01.18 14:38:39) 
Bak şimdi;

O anahtarın olduğu kasaya buattan/sigorta kutusundan bir faz geliyor, bu faz anahtardan geçip tek bir hat olarak tavandaki lambaya gidiyor. Fakat tavandaki lambanın yanması için orada sürekli bağlı kalan bir de NOTR var.

Notr sürekli bağlı, fazı açıp kapatıyorsun.

Aynı şekilde kapıdaki lambayı da yakmak için bir faz bir nötr'e ihtiyacın var, fazı bahsettiğin anahtardan alabilirsin. notrü de yine en yakın hedeften alabilirsin.

İkili anahtara faz zaten tek girer çift çıkar, üçlü anahtara da tek girer üç çıkar.
  • John Bloor  (09.01.18 14:54:41) 
yani şöyle yaparsam olur? (ikili anahtar)

i.hizliresim.com
  • tabudeviren  (09.01.18 15:04:07 ~ 15:04:33) 
Resimdeki bir mavi iki gri noktalar çiftli anahtarın bağlantıları mı?

Mavi giriş, griler çıkış mı?

Eğer resmini doğru anladıysam, sen beni tamamen yanlış anlamışsın. Belki de ben anlatamadım.

Bak şimdi, nötr'ün anahtar ile hiç bir alakası yoktur. Anahtarın kasasının içinde de olmaz genelde, ama bazen buattan kasaya beraber inip lambaya beraber gönderildiği de oluyor. (yanlış ama)

Anahtarı söktüğünde bir giriş bir çıkış olacak üzerinde, faz sürekli olarak çıkışta hazır bekler, butona bastığında çıkışa elektrik verir.

(Dikkat et çarpılma, lamba yanmazken de hazırda faz var anahtarda unutma.)

Sen bu tekli anahtar yerine çiftli takacaksın, fazı girişe bağlayıp iki tane çıkış alacaksın. Birini eski lambanın hattına bağlayacaksın, diğerini de çelik kapı için çıkaracaksın.

Ama nötr bunlardan farklı, büyük ihtimal ile kasanın içinde yoktur. Varsa şanslısın, faz çıkışı ile birlikte bir kablo da nötr için çıkarıp çelik kapıya kadar götürürsün.

Yoksa farklı bir yerden nötr almalısın, buat/sigorta kutusu/priz yakında ne varsa.
  • John Bloor  (09.01.18 15:26:32) 
en iyisi fotoğrafla anlatmak :)

i.hizliresim.com

solda giriş ampulünün anahtarının takıldığı yer var. burada kahverengi kabloda elektrik var.
sağda ise çelik kapının ampulünden gelen kablo var.

bağlayacağım anahtar da iki anahtar, arkası şöyle:
i.hizliresim.com
  • tabudeviren  (09.01.18 16:02:56 ~ 16:10:16) 
iki tane kablo alacaksın. şu fotoğrafta solda olanlardan.

bunlardan birini çelik kapının ampulünün oradan sokup, anahtarın oradan çıkaracaksın. anahtarın orada 3 tane kablo oldu. çelik kapının ampulünün orada da 1 tane kablo oldu.

kablolardan birini de buattaki nötr'den alıp çelik kapıdaki ampulün oraya çekeceksin. şimdi çelik kapının orada da iki tane kablo oldu.

çelik kapının oradaki kabloları çelik kapıdan gelen kablolara bağlayacaksın.

anahtar kasasındaki üç kablodan faz olanı (dediğine göre kahverengi olanı) tek başına olan vidaya, diğerlerini de yan yana olan vidalara takacaksın (hangisini hangi vidaya taktığın, sadece hangi anahtarın hangi ışığı yakacağını belirler).

şöyle çizdim: i.hizliresim.com

maviler halihazırda var olan kablolar. kırmızıları sen çekeceksin.

yanlışsa John Bloor uyarsın.
  • kibritsuyu  (09.01.18 16:21:33 ~ 16:58:05) 
Ben de özet geçeyim,

Duvardaki kahverengi kablo anahtarın girişine,
Siyah kablo anahtarın bir çıkışına (tavandaki lambaya giden)
Çelik kapının kahve kablosu anahtarın diğer çıkışına
Çelik kapının mavi kablosu başka bir yerden alınacak nötr'e (buat/sigorta kutusu/priz)

Ben çizmeye üşenmiştim, sağolsun Sayın @Kibritsuyu güzel anlatmış.
  • John Bloor  (09.01.18 16:41:20 ~ 16:42:13) 
arkadaslar yanitlariniz icin cok tesekkur ederim.

bugun cok ugrastim notr cekmek icin. hatta gidip kablo cekme kilavuzu aldim. ama beceremedim. anahtarin hemen yukarisinda bir buat yok. sanirim sigortaya gidiyor. yapamadim.

bu isi notr cekmeden yapabilir miyim? mesela ikisi ayni anda (tek anahtarla) yansin istesem, notrsuz olur mu?
  • tabudeviren  (10.01.18 15:14:29) 
Nötrsüz olmaz, ampülün yanması için bir faz bir de nötr elektriğe ihtiyacı var. Biri eksik olsa nasıl olacak ki?

Sana lazım olan çelik kapıya gidecek bir nötr, anahtarın kasasına nötr getirmene gerek yok.

Kasaya kadar getirsen bile, sonra çelik kapıya nasıl göndereceksin? Bunun için bir planın varsa anlat, çünkü kasaya kadar sustasız da hallederiz.
  • John Bloor  (10.01.18 18:14:40) 
@John Bloor

i.hizliresim.com burada sağda görülen kablo çelik kapıdan gelen ışığın kablosu. yani kablo zaten dışarıda. çelik kapı güvenlik kilidinin biraz yukarısından, sıvanın içinden geliyor. resimde geliş yönü görülüyor. yani o kablo anahtara gelebilen bir kablo.
  • tabudeviren  (11.01.18 12:20:55 ~ 12:21:37) 
O zaman şöyle yapılabilir, susta ile becerememişsin ya hani. Onun için farklı yöntem anlatıcam, yaslan arkana :P

Yanlış hatırlamıyorsam kahve kablo faz di mi? siyah tavandaki ampüle giden.

Şimdi o kahve kablonun nereden geldiğini tespit edeceksin, buat yok sigorta kutusundan geliyo galiba demişsin. Aç sigorta kutusunun kapağını, kabloyu ileri geri oynat bak bakim diğer ucunu bulabiliyor musun?

Eğer kabloyu bulursan kendine o mesafeye yetecek boyda bir mavi (nötr için) bir de kahve/kırmızı/siyah kablo hazırla. Renkler dünya standardı için önemli, ama teknik olarak bir farkı yok.

Şimdi bu hazırladığın iki kabloyu sigorta kutusundan bulduğun anahatara giden kahve kabloya sıkıca bağla, plastiklerini sıyırıp bakırı ile bağla. Bağlarken de çekeceğin yönde kuvvet uygulandığında çıkacak/ayrılacak şekilde olmamasına dikkat et.

Sonra anahtar kasasındaki eski kahve kabloyu yavaşça çek ve yeni iki kabloyu borudan geçirmiş ol. Bir kişi çekerken bir kişi de iterse daha iyi olur, boruda başka kablo olmadığı için kolay olacaktır.

Sonra yeni iki kablodan birini nötre (mavi) diğerini de önceki eski kabloyu söktüğün yere bağla (faz) aslında önceki söktüğün değil de herhangi bir sigortadan da olur farketmez.

Dediğin gibi sigorta kutusunda bulamazsan mutlaka buat vardır, sen görmemiş olabilirsin. Yine kabloyu ileri geri oynatıp nereden ses geldiğine bakarak alçı altında kalmış bir buat varsa bulabilirsin.

Sigortaları kapatmayı unutma.
  • John Bloor  (11.01.18 13:44:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.