[]

ateistler ve inançlılar hiç şüpheye düştüğünüz oluyor mu?

nasıl bu kadar emin olabiliyorsunuz?




 
Emin degilim. Hic emin olamadim. Emin olamayacagim.


  • allah yazdiysa bozsun  (08.01.18 22:38:08) 
Emin degilim. Sadece umrumda degil.

Edit: Emin olmamak demek varligini ya da yoklugunu ispatlayamam demek. Haliyle, biri bana "Tanri var, ispatla" dese ya da "Tanri yok, ispatla" dese bir sey diyemem. Inanc zaten kanitlar olmadiginda devreye giren bir sey, dolayisiyla inanmiyorum. Elimde bilgi olmadigi icin olasiligindan da bahsedemem. Daha cok "Sen inaniyorsan vardir, inanmiyorsan yoktur" diye dusunuyorum. Dolayisiyla, omrum boyunca kanitlayamayacagim bir sey icin ugrasasim yok, cok da umrumda degil. "Aksam en pisirsem" daha buyuk sorun bence.
  • aychovsky  (08.01.18 22:38:49 ~ 09.01.18 06:30:48) 
Zaman zaman anlık olarak şüpheye düşsem de inançlı halime çabuk bir geri dönüş yapıyorum.


  • simderun  (08.01.18 22:39:13) 
umrunda olmayanlar, emin değilse nasıl umurlarında olmuyor ki? emin değilsen tanrının varlığına ihtimal veriyorsun demektir. e bu nasıl umrunda olmaz? ufak tefek bir hayat sorunu değil ki bu.


  • ya ben lan neyse  (08.01.18 22:40:32) 
ben de inançlıyım ama şüpheye düşüyorum ve her düştüğüm şüphede estağfirullah çekiyorum. kural gereği. bu yaşam daha güvenli geliyor bana.


  • for day to break  (08.01.18 22:41:03) 
Bulundugun toplumun dininin, o dinin kutsal kitabinin farkli yorumlarindan birinin, o yorumu takip eden mezheplerden de birisinin dogru din olma ihtimali milli piyango kazanmak gibi bir sey.

4000 din var. Ulkemizdeki insanlar daha hangi hocayi, sunnet kitabini, hangi kuran cevirisini okumasi gerektigini bile bilemiyor.

Ayrica, malum dinde onlarca celiski var.

Bilimle celismeyen din de yok.


Bir tanrinin 80 yillik sinavla sonsuz odul/ceza vermesi de sacma. Anne, babalarin cocuklarini terviye etmek icin uydurdugu Korku dolu masallardan bir farki yok.


Tanri var diyelim, bizi ustun kildigi yonumuz aklimiz/zekamiz .

Tanri, oteki tarafta sana "onlarca celiskisini gormene ragmen, bu korku dolu, kendinden olmayana ofke ve ceza sacan masallari inkar etmeye cesaret edemedin. Benim verdigim.en buyuk nimet olan zekayi kullanamayan birisini neden cennete aliyim?"

Diyerek seni cehenneme yollarsa ne yapacaksin?
  • midilli35  (08.01.18 22:50:39) 
@midilli35, birinci şart olarak inancı arıyor. birinci şart olarak zekanızı kullanın demiyor tikkat ettiysen eğer.


  • for day to break  (08.01.18 22:54:55 ~ 22:55:12) 
Nereden biliyorsun oyle dedigini? Bu onkosuldan eminsen zaten, sorgulamanin anlami yok. Zaten bir dini secmissin demektir.


  • midilli35  (08.01.18 22:55:56) 
tanrının olup olmadıgından emin degilim,muhtemelen de yoktur.
Ama dinlerin saçmalık oldugundan eminim.

  • herhaltibiliyoring  (08.01.18 22:58:47) 
birinci şart şehadet etmek deniliyor ya ben ondan şeyettim. aslında ben insanların yaşamlarının bir dönemlerinde de olsa acaba deyip demediklerini merak ediyorum.


  • for day to break  (08.01.18 22:59:22) 
Ayrica, 2-3 yil kullanacagi 1500tl lik cep telefonunu almak icin haftalarca arastirma yapan insanlarin, butun hayatini ve tercihlerini belirleyen bir olgu olan dini hic sorgulamadan kabul etmesi bana absurt geliyor.

Babanin kullandigi telefonu, arabayi, televizyonu filan kullan. Bunlar dinden cok mu onemli ki, bunlari arastirip, dinleri arastirmiyorsun?
  • midilli35  (08.01.18 22:59:37) 
Ben islami biraktiktan sonra asla "acaba" dedigimk hatirlamiyorum. Hatta aksine " ben nasil 20 yasima kadar musluman kalmisim" diye sasiyorum. Tabi, bu kisinin islami birakma sebepleriyle de alakali. Eger islamin hak din olmadigini kendisine ispat edebiliyor ise, "acaba" demez. Daha duygusal bir sebepten ise "acaba" diyebilir.


  • midilli35  (08.01.18 23:05:13) 
sonsuzluk fikri çok çekici geliyor, tanrı ya da benzer evren fikirlerinin insan düşüncesinin ürünü olabileceği ve orada bir belirsizlik bırakıp, bizim olana odaklanmamız beni motive ediyor. insan aklının olmadığı yerde boşluk yaslandığım nokta, onun yine insan eliyle doldurulması değil.


  • kaset  (08.01.18 23:06:50) 
bence yanlış düşünülüyor. bir dinin yanlış olduğunu ispat etmek zorunda değiliz.
(binlerce din var tek tek hepsini çürütecek miyiz?)
aksine din ya da o dine inananlar, o dinin doğru oldugunu ispat etmek zorunda.
  • herhaltibiliyoring  (08.01.18 23:28:33 ~ 23:29:40) 
emin olmak ne demek ki? tabii ki emin değilim ben de, nasıl emin olayım? "tanrı olmadığını biliyorum!" demek olmaz mı bu? bilimsel anlamda bu şekilde konuşan birisi çıktığında da devir değişmiş olur zaten. varlığı da yokluğu da kanıtlanabilir olmayan bir şey üzerine fazla da söz söylemeye gerek duymuyorum açıkçası.

ancak diğer yandan şüpheye ise düşmüyorum. daha doğrusu tanrı yokmuşcasına yaşıyorum. olsa dahi günümüz dinlerinden herhangi birisiyle alakası olamayacağını düşünüyorum, o konuda eminim işte. dinleri tanrı karakterinin zekasına hakaret olarak görüyorum.
  • soso  (08.01.18 23:41:06) 
sana yokluğunu kanıtlayamayacağın kaç tanrı tasavvuru yapabileceklerinin farkında değil misin? dünyada kaç din olduğunun?

kanıtlanamayacak bir şeyi öne sürmekteki hırtlığa baktığımda emimin ki bu insanın halt yemesi.

yani mesela gidip göremeyeceğime göre bir başka galaksinin tekinde kanadını açmış dodo kuşu şeklindeki bir asteroid, bir çarpışma sonucu uzayda i lav yu godo şeklinde arklar çize çize ilerliyor desem bana naapçan? hadi kanıtla olmadığını...

yani bunu kanıtlamaya çalışmak bile dünyanın en boş işi olduğundan umursamak da hakikaten mümkün olmuyor. şahsen dert ettiğim şey umursamayışımın devlet kademesinde kurumsal olarak umursanması.

umursamamak da şu: bir şeyi bilebilmek için eldeki şeyler yetmiyorsa, daha fazla bilgi birikip de yöntemler gelişene kadar bir şeye ya inanabilirim, ya inanmayabilirim. ateistlerin önemli bir kısmı inancı reddeder. inanç "eminlik" sağlayacak hiçbir bilginin kaynağı olamayacağı için. yani bilmek söz konusu olduğunda inanç dış kapının dış mandalı. içeriğine bakarak, ne kadar da saçma olduğunu göz ardı ederek onu umursarsam, bir o kadar inancı daha umurasamam falan gerekir. bir de ayak üstü kanıtlanamayacak bir şey öne süren herkesi umursamam gerekir. ama bunlar öyle saçma şeyler oluyorlar ki iş oraya gelemiyor zaten.
  • godoşu beklerken  (08.01.18 23:46:55) 
Emin olmadigim icin inancsizim zaten. Koskoca yaratici bu kadar karambolde birakmazdi diye dusunuyorum. Koskoca yaratici o kadar insan, hayvan ve diger canlilar arasindan sadece 1 kisi secip, digerleriyle olan iletisimini o 1 kisi uzerinden yapmazdi diye dusunuyorum.
Ya da belki de yapardi. Emin degilim. Velakin beni adam yerine koymayana kulluk etmek bana biraz ters geldiginden varsa bile yokmus gibi davranmayi tercih ederim.

  • gormemisin oglu  (09.01.18 11:07:58) 
dinlerin insanlığa verdiği zarar konusunda şüphem yok.


  • babilbaligi  (09.01.18 13:26:09) 
Simülasyon teorisi biraz kafamı kurcaladı, çok boş vaktim olduğu zaman uzun süre düşünmeyi planlıyorum


  • owaki  (09.01.18 19:17:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.