[]

Vücut Geliştirme Hakkında

Göğüs çalışırken makine kullanmak veya serbest çalışmak arasında ne fark var?
Örneğin incline yaparken makine veya barbell kullanmak arasında çok fark var mı?

Son bir iki haftadır beni gerçekten zorlayacak ağırlıkların altına giriyorum. Yanımda yardım edecek birisi olmadığı için makine kullanıyorum. Serbest ağırlığın altında kalmayayım diye.
Gelişim açısından fark eder mi?

 
Altında kalacağın ağırlık senin kaldıramadığın ağırlıktır zaten, onun altına girme. Makineyle mobiliten ve range of motion kapasiten gelişmez, hareketi kasların sinir sistemin değil makine yaptırır, haliyle hareketi doğru öğrenemezsin, gelişim çok fazla olmaz. Tabii bu dediklerim temel hareketleri simule eden makinelerle alakalı. Misal row ya da pack gibi aletler kullanılabilir ama bench ya da squat için smith machine kullanacağına o hareketi hiç yapma daha iyi.

Bir de serbestte çalışmaya devam edersen ağırlıkları taktıktan sonra barın ucuna kilitleri takma, baktın kaldıramıyorsun barı yana yatır plakalar dökülür.
  • angelus  (08.01.18 19:27:33 ~ 19:33:15) 
Angelus doğru fakat plaka dökülmesi ile ilgili bir anımı anlatayım. Elemanın birisi kaldıramayacağı bir ağırlığı taktı maksimum noktasını deniyordu sanırım, baktı gitmiyor el atan da yok bende uzakta izliyordum geri koyacak gibiyken bir anda dökme yolunu seçti. Sol taraf döküldü fakat kalkan diğer tarafı kontrol edemedi ve arkaya doğru devrildi, Allahtan birisi yoktu o bölgede.


  • gozu acik sevisen yahudi  (08.01.18 19:43:32) 
Evet öyle bir risk de var. Bir de barı kalkmadığı noktada vücuda indirip karna doğru yuvarlayıp o noktada doğrularak barı yere bırakma tekniği de var, o nispeten daha az riskli. PR denemelerinde kalkış gerçekleşmezse bunlar kullanılabilir. Diğer günlerde de zaten ağırlıklar küçük küçük artırılırsa böyle sorunlar pek olmaz.


  • angelus  (08.01.18 19:52:14) 
Bench press yaparken boyun fıtığı olmuş birisi olarak, bu hareket ve türevlerinde kesinlikle kaldıramayacağın ve yardıma ihtiyacın olacak ağırlıkların altına girme ve ağırlığı hızlı artırma. Mümkünse bu hareketi makineyle yap. Benim gibi bilinçsizce soor salonunda kilitlenme


  • neysene  (08.01.18 20:17:24) 
@acetaminophen'e tamamen katılıyorum. @angelus'a çok katılamadım. makine ile range of motion gelişmez de diyemeyiz, aşağıdaki görseldeki harekette dumbell ile yapılandan daha etkili olacaktır. dikkat edilirse dumbell'ı kaldırdıkça düşeyle yaptığı açı azalıyor ve ağırlık en üste geldiğinde kütlenin ağırlık kas tarafından neredeyse hissedilmiyor.

i.pinimg.com

Bu yüzden press dışındaki tüm hareketlerde makine pek tabii kullanılabilir, hatta daha iyi olur.
  • goodz  (08.01.18 21:00:42) 
Goodz; benim söylediğimi söylemişsin ama aynı zamanda bana katılmamışsın.

"Tabii bu dediklerim temel hareketleri simule eden makinelerle alakalı. Misal row ya da pack gibi aletler kullanılabilir ama bench ya da squat için smith machine kullanacağına o hareketi hiç yapma daha iyi."

Orada "Pack" dediğim makine Fly Pack aleti, yani senin sol alttaki grafikte gösterdiğin makine, bu kullanılır yazmışım. Row dediğim de zaten çekme hareketleri, onu da sağ altta göstermişsin. Press dışında tüm hareketlerde kullanılır demişsin, ben de bench ve squat gibi temel hareketlerde kullanma diğerlerinde kullanılır yazmışım. Bence bana baya katılmış gibisin :)
  • angelus  (08.01.18 21:21:47) 
@angelus, ben aslında esas olarak plakaları dökme konusunda katılmadığımı yazacaktım sonra konu dağılmasın diye sildim öyle alakasız durmuş :)


  • goodz  (08.01.18 21:23:15 ~ 21:23:33) 
O konu biraz riskli evet, Yahudi'nin dediği gibi diğer tarafta biri varsa baya tehlikeli bir ortam yaratabilir ama zaten son çare hareketler bunlar :)


  • angelus  (08.01.18 21:25:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.