[]

Şirket aracını başkasına kullandırmak, etik, siz olsanız ne yapardınız vs

Kuzenim kendisine verilen iş aracını (kendisi satışçı), kendisi motor kullandığı için kız kardeşine vermiş. Araç devamlı olarak kız kardeşinde.

- İşyeriyle, tabi ki, aracı başkasının kullanmaması yönünde sözleşmesi var.
- Şirket oldukça kurumsal ve her şekilde hakkını teslim eden bir şirket. Şark kurnazlıklarıyla kuzenimin emeğini sömüren bir şirket değil.

Bu şartlar altında siz olsanız aracı kullanması için kardeşinize tahsis eder miydiniz? Kendisi işverenlerin her zaman ince hesap peşinde olduğunu ve böyle konularda etik kasmaya gerek olmadığını, sözleşmenin riskinin ise ayrı bi konu olduğunu söyledi. Ben de şirketi kurnaz bir şirket olsa ve emeğini sömürüyor olsa haklı olabileceğini ama şu şartlar altında işvereninden gizli kapaklı böyle bişey yapmasının etik olmayacagını soyledim. Bu arada kendi aramızda gerginlik taşımayan bir geyik muhabbeti bu.

Ben de burdaki insanların görüşlerini merak ettim. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Siz olsanız napardınız?

edit: hukuki risklerden haberdar kendisi. o ve diğer kuzenlerim beni etik takıntısı bir saf olarak görür gibiydiler. o yüzden vicdani yönünü sormak istedim size. @curukturpkokusu'nun da dediği gibi mesela ben şirket iliğimi sömürse yine yapamam böyle birşey.

 
Ben şirketin verdiği aracı kendim kullanırken bile ekstra dikkat ediyorum, ne kardeşime veririm ne de kardeşim benden böyle bir şey ister. Saçma bir şey.


  • angelus  (08.01.18 13:43:08) 
Çok basit, kesinlikle tahsis etmezdim.


  • simderun  (08.01.18 13:43:36) 
Asla.
Tek seferlik bile vermem.

  • cakabo  (08.01.18 13:49:34) 
vermezdim


  • kisa  (08.01.18 13:51:50) 
araçta gps vs yokmuymuş? nereye gittiğini takip ederlerse foyası meydana çıkar.
bende vermezdim.

  • sutlu nescafe  (08.01.18 13:52:54) 
Şirket iliğimi bile sömürse o ayrı konu bana tahsis edilen arabayı başkasına vermem ayrı konu. Sözleşmeyi bozmuş olur, haksız duruma düşer. şirket işten atsa ve bundan sonra referans için arayan yere kendisine zimmetlenen malı kötüye kullandığını söylese arkadaşınız ne kadar kötü bir duruma düşer bunun farkında mı acaba?


  • curukturpkokusu  (08.01.18 14:04:12) 
başına bir şey gelince anlar.
ayrıca araç takip sistemi varsa yakında ortaya çıkar.

  • cedex  (08.01.18 14:04:33) 
İnsani kısmı umrumda olmaz da allah korusun bişey olursa şirket seni paramparça eder. Yapmazdım.


  • brad pitt  (08.01.18 14:07:02) 
asla böyle bir şey yapmam, kuzeniniz işinden olur güven ilişkisini bariz zedeliyor, 1 kuruş bile vermezler emeğini yakar. kaldı ki bir kaza olsa başına açılacak dertlerden haberdar mı? bunun hukuki, cezai sorumluluğu var. yapılacak iş değil yaptığı.


  • cabiday  (08.01.18 14:09:35) 
başına birşey gelmez umarım. gelirse işin içinden çıkamaz. ne kasko ne sigorta ne iş güvenliği kalır. herşey birbirine girer. çok fena başı ağrır. ki türkiye trafik koşullarında küçük ya da büyük başına birşey gelmemesi mucizedir.


  • format c  (08.01.18 14:16:15) 
millet cakal. fenasi, bu tiplerin de esegi yuruyor. yalniz, biz araclari takip edebiliyorduk, bu nasil kurumsal sirket? adamlarin eline kendisine karsi cayir cayir koz veriyor. aferin.


  • e haliyle  (08.01.18 14:29:29 ~ 14:29:57) 
Yasal ve etik degil.
Bu yapilan gorgusuzluk mu diyim medeniyetsizlik mi bilemedim.

  • imelih  (08.01.18 16:38:05) 
Etikten ziyade olası bir kaza durumunda çok büyük risk zira zimmetlenen kişi dışında kullanılıyorsa kasko devreden çıkıyor. Araç ne bilmiyorum ama en ufak bir şeyi bile orjinal servisine yaptırtıyor kiralama firmaları, adamın anasını ağlatırlar.


  • roket adam  (08.01.18 17:45:24) 
Hep söylüyorum, Özal ile başlayan dönemde insanlar yavaş yavaş etik davranışın enayilik olduğuna alıştırıldılar. Eskiden ayıp diye bir şey vardı ve cehalet kötüydü. Artık ayıp yok, ayıp'ı rasyonalize edecek bir sürü argümanları var ve cehalet yükselen değer. Maalesef kuzeniniz de bu değerlere sahip (ya da gerçek değerlere sahip değil mi demeliyim).


  • SiyamkedisiZorro  (08.01.18 17:53:20) 
Bir not; kurumsal şirkete tek bir haber giderse kuzeninizin işten atılma mertebesine kadar yolu var.


  • SiyamkedisiZorro  (08.01.18 17:54:36) 
Acımamak lazım şirketlere


  • Cursed Chico  (08.01.18 18:34:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.