[]

100 puanlık makam sorusu

Evet gençler bugünkü eserimiz Dede'nin Şehnaz Yürük Semai'si. Analiz ediyorum.

Eser üçüncü mısraya kadar gayet güzel Şehnaz gösterirken, üçüncü mısrada Dede yine ustalığını gösterip bizi kör kuyularda merdivensiz bırakmış.

Üçüncü mısra: youtu.be
Notası: notaarsivleri.com/NotaMuzik/sevdi_bu_gonul_seni_yaman_eylemedi(1).pdf

İkinci sayfanın dördüncü portesinde Rast'ta Kürdi beşlisine anlamadığım bir eklenti yapmış.

Şimdi orada re mi do re derken, Neva'da kalış yapmış. Çargah ile de yedenlemiş. Neva üzerinde Uşşak yapmış desem, Dik Hisar perdesi yok. Hüseyni kullanılmış. O yüzden Buselik'tir desem tam yeden yapmış. Nim Hicaz yok yani. Çargah desem yine aynı. Neva'da ne yapmış bu adam?

Nota yanlış desem Cüneyt Kosal notayı yazmış. Altına da not düşmüş. "Sadettin Heper'den alınmış ve ondan meşk eden Kani Karaca'dan teyit edilmiştir" diye.

Benim yorumum şöyle: Neva'da Buselik yapıp yeden olarak tam yeden kullanmış. Sonuçta Dede'dir. Adama her şey serbest.

Ne diyorsunuz?

 
Bence burada bunu cevaplayabilecek insan yoktur.

Ben de soruyla karışık bir cevap vereyim. Blues müzikte de normalde çalınmaması gereken notalar (blue note) çalınıyor ama kulağa güzel geliyor ya bu da onun gibi olabilir mi?
  • i was made for you  (04.01.18 19:43:11) 
Uğraşanlar var birkaç tane görmüşlüğüm var. Neyse...

Blue note niye çalınmaması gereken ses olsun ki? Tam aksine olması gerekiyor. Ama orada kalış yapamazsın. Çünkü disonan bir aralık(artmış dörtlü).
  • alperz  (04.01.18 19:52:12) 
Açıkçası müzik teorisinden pek anlamıyorum, okuduğum yazıya dayanarak söylemiştim, şöyle diyor:

The classical music theory is not well suited to describe the Blues, but we don’t have a choice. From that point of view Blues is crazy and wrong – playing dominant major 7th chords all over minor pentatonic scales, using chromatic scale pieces for intros and turnarounds, using a 5 tone scale instead of the accustomed 7 tone scales, adding notes that don’t belong to any scale – and these stupid chord progressions…

Bilmiyorum ne kadar doğru, yanlışsa da nesi yanlış öğrenmek isterim.

Edit: Anladım teşekkürler.
  • i was made for you  (04.01.18 19:58:58 ~ 20:29:08) 
"classical music theory" diyor. İnsanlar o teoriyi aşalı yüzyıllar oluyor. Zaten dediği de o. Klasik müzik teorisi blues'u anlatmak için yeterli değil diyor.

Ona göre metalcilerin yaptığı "jın jın" da toptan yasak. Paralel beşli deniyor ona ve büyük günah.
  • alperz  (04.01.18 20:18:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.