[]

vatandaşlık sorusu

merhaba romalılar

Doğum tarihi 11,02,2004
Yer: Avcılar Vatan Hastanesi

olan bir yeğenim var. anne babası tr vatandaşı değil. kendisi başka yurtdışında bir yerde yaşıyor. yeğenimin doğum belgesine ulaşmak istiyorum. avcılar vatan hastanesi yıkıldı. nerede bulabilirim bu doğum belgesini ? bir de yeğenimin tr vatandaşı olma gibi bir şansı var mı?

 
benim bildiğim çocuğun doğduğu ülkenin vatandaşlığını otomatik kazanıyor olması. amerikalı olmadığı halde çocuğunu amerikada doğuran ve hem amerikan hem de tr vatandaşı yapan aile çok. bu konuda yine en yetkili açıklamayı resmi mercilerden alabilirsin.

doğum belgesi için net bilemiyorum
  • milamber  (04.01.18 17:15:01) 
türkiye'de kan esası vardır, vatandaşlık kan esasına göre belirlenir.
toprak esası olan ülke mesela abd. o yüzden orada doğan çocuklar doğum nedeniyle vatandaşlık alabiliyor. bizde ise anne veya babadan en az birinin tc vatandaşı olması gerekiyor.
o yüzden doğum belgesini edinseniz de vatandaşlık alamazsınız.
  • cabiday  (04.01.18 17:23:21) 
@milamber evrensel bir kural yok bu konuda. ABD'nin kuralları o şekilde vatandaşlık vermeye müsait. Her ülkede geçerli bir kural değil.

Ben bu kural TR için geçerli değil diye hatırlıyorum. Dayanağım da Vatandaşlık Kanunu madde 8:

Doğum yeri
MADDE 8 – (1) Türkiye'de doğan ve yabancı ana ve babasından dolayı doğumla
herhangi bir ülkenin vatandaşlığını kazanamayan çocuk, doğumdan itibaren Türk vatandaşıdır.
(2) Türkiye'de bulunmuş çocuk aksi sabit olmadıkça Türkiye'de doğmuş sayılır.

Yeğeninizin anne veya babası TR vatandaşı olsaydı, kan bağı ile TR vatandaşı olabilirdi. Sadece TR'de doğduğu için vatandaşlık alabilmesi ise ancak ya da bir şekilde anne babasını vatandaşlığını alamıyor olması halinde mümkün olacaktı. Fakat anne babasının vatandaşlığını alabildiği için sadece TR'de doğmuş olması yeterli olmayacaktır.
  • Rudy Baylor  (04.01.18 17:28:23 ~ 17:29:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.