[]

yürüyüş ile kalori yakımı/kondisyon için hangi yol

evime yakın iki parkur var:
parkur 1: düz yol, beton, yükselti farkı hiç yok, park içi yeşillik, git gel 10 km.
parku 2: ormanlık alan, toprak yol, 3 km iniş, 3 km çıkış git gel toplam 6 km, tepenin çevresini dolanıyor ve yükselti farkı 250m.

kilo verme ve genel kondisyon için hangi rota daha tercih edilebilir?
2 günde 1 yürünecek.

 
Parkur 2
Yorgun hissettiğinizde hafif tempo parkur 1

  • Kusursuz dostlarin dort ayagi vardir  (02.01.18 11:23:29) 
Parkur 2 rullaz.

No pain no gain.
  • onemoremile  (02.01.18 11:23:40) 
başlangıç ilk 2 hafta parkur 1 daha sonra sürekli parkur 2


  • mikahakkinen  (02.01.18 11:44:50) 
Öncelikle şunu söyleyeyim: Spor yaparak kilo vermek, daha doğrusu yağ yakmak çok gerçekçi bir hedef değil. Misal sağlam bir antrenman yaparsın, antrenman sonunda 2000 kalori de yakabilirsin ama bunun ne kadarı yağ ne kadarı şeker, ki büyük bir kısmı şeker olur, bilemezsin. O nedenle yağ yakarak kilo vermenin birinci şartı, temiz bir beslenme rutini oluşturmaktır. Spor yapmak bu noktada iki avantaj sağlar: Kalori açığı oluşturur ve daha sağlıklı bir yaşamın olur.

Seçeneklerini değerlendirecek olursak. Ne dedik? Spor yaparken 2000 kalori de yakabilirsin ama bunun ne kadarı yağ ne kadarı şeker, bilemezsin fakat hangi şartlarda yağ hangi şartlarda şeker yakılacağını genel olarak bilebilirsin. Misal nabız yükseldikçe daha kolay ama daha kısa süreli olarak enerji veren şekerden ATP üretilir, nabız düştükçe (%60-65) daha zor ama daha uzun süre enerji veren yağlar ATP sentezine katılır. Bu genel bir kuraldır.

Bu verilere ve senin isteklerine göre, hangi yol daha çok fayda sağlar? İkisi de. Misal 10 km'lik parkuru yürürsen daha az kalori harcarsın ama daha çok yağ yakarsın. Neden? Çünkü nabzın çok yükselmeyecek, nabzın çok yükselmeyeceği için acil enerjiye ihtiyacın olmayacak, o nedenle kolay enerjiye çevrilen şekeri enerjiye çevirmek durumunda kalmayacaksın; vücut yağları kullanacak enerji için. Fakat bunun da sorunu, kondisyonuna uzun vadede katkısı olur, yani çok çabuk bir şey beklememek gerekir.

Parkur 2'yi seçersen bu kondisyonunu daha kısa sürede iyileştirir ama yağ yakımına etkisi birinci seçenek kadar olmaz. Zira engebeli inişli çıkışlı zorlu yolda vücut sürekli acil enerjiye ihtiyaç duyacağı için burada yağlardan çok şeker kullanılır enerji kaynağı olarak, o nedenle yağ yakımına katkısı çok olmaz ama aynı zamanda bir tür interval çalışması gibi olacağından da EPOC değeri nispeten yüksek olacaktır, yani antrenman sonrasında, recovery aşamasında da kalori harcamaya devam edersin, tabii bu da çoğunlukla yağlardan karşılanır ama bunun olması için de antrenmanın çok sert geçmesi lazım, onu da unutmamak lazım.
  • angelus  (02.01.18 11:48:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.