[]

Eyes Wide Shut'tan bir bok anlamadım. - spoiler -

Evet sorunum başlıkta. 120 küsür dakika harcadıktan sonra mal gibi ekrana bakınca gerçekten sinirim bozuldu. Sonra birkaç sayfa entry okudum bir de sikkofield'ın yazısını okudum daha da ayar oldum zira yine kafamda bir ampül yanmadı.

Film "kadın erkek ilişkileri"ni anlatmak için çok detaylı ve uzun, bence bu işin yan hikayesi.
İlluminati abi işte demek de öyle gazı verip geçmek gibi oluyor. Bir esprisi olmalı.

Aslı nedir? Siz izleyince ne düşündünüz, ne anladınız? Neyi kaçırdım?

 
Hatunun adamı aldatma potansiyeli, balayında yaşadıklarını sonradan anlatması ilişkiler konusunda bence ilginçti. Gizemli ayin vs filmin içinde kayboldum resmen. Ayrıca açılış sahnesi en güzel filmlerden biri bence.


  • [GODDARD]  (02.01.18 03:19:16) 
şahsi görüşüm:

nicole kidman balayında geçen olayı anlattıktan sonra tom cruise inanılmaz bir kıskançlık krizine giriyor ve kafasında bir fantazi dünyası kuruyor. daha sonra o fantazi dünyasına çok fazla daldığı için gerçek yaşamına zarar verecek dereceye geliyor, en sonda da itiraf edip bir nevi nicole kidman ile terapi yaparak durumdan kurtuluyor.

film fantaziyle gerçekliği iç içe vermiş, o yüzden karışık biraz. mesela babası ölen ve tom cruise'a aşık olan kadın, birlikte olmaya çalıştığı hayat kadını gerçek karakterler (zaten bu karakterle birliktelik yaşayamıyor). ama piyanist eleman, maskeci dükkanında geçenler, ayindeki kişiler falan fantazi (sydney pollack hariç). karısını kıskandığı ve kendini ezik durumda hissettiği için karısının yaşadıklarına benzer bir hayal dünyası kurmaya çalışıyor bir nevi. ancak beceremiyor.

ayin sahnesindeki kişiler hayal meyal açılış partisinden hatırladığı karakterler. hatta sydney pollack "that was a sham" minvalinde laflar ediyor bilardo sahnesinde, yani "onlar kurmacaydı, gerçek değil" diyor, "hayal dünyanda yarattın sen onları" demeye getiriyor. ayinde de "bayım şifrenin fidelio olduğunu bilmiyorsan soyun ve gerçeğe dön yoksa senin yerine biz yapacak noktaya gelirsek kötü olur" falan diyorlar.

bence filmin özü şundan ibaret: fantaziler bir dereceye kadar ilişkiye zarar vermez, herkes bir ilişkideyken hayalinde başkasını arzulayabilir (ha, zaten bunlar oluyor, bilesin) ama bunu bir rekabete çevirirsen o zaman ayvayı yersin. yalnızca fidelio'nun (sadakatin) ne olduğunu biliyorsan fantazi dünyasına girebilirsin vs. vs. vs.
  • lesmiserables  (02.01.18 03:56:49 ~ 04:00:59) 
İlluminati deyince niçin gazı verip geçmek oluyor? Kafanızdaki fikri algılayamadım.

Bence de illuminatiyle ilgili bazı şeyleri anlatıyor. Ki kendisinin örgüte mensup olduğu bilinen bir şey. O dönem sıkça olan "aşırı dozdan manken/model ölümleri" haberlerine direkt hedef gösterme. Çocuk ölümleri ve pedofili kaynaklı kurban seçme. İçlerinde neler dönüyor? Vs vs.

Sikkofield ayrıntılıca yazmış evet ve ben katılıyorum kendisine. Kubrick hiçbir ayrıntıyı boş yere koyan bir adam değil. Sıkça geçen rainbow bile anlamlı yani. Rainbow örneğini verdim çünkü filmi uzun süreden beri izlemememe rağmen ilk aklıma gelen sembol/metafor bu.

Kadın erkek ilişkileri bakımından değerlendirmek filme haksızlık olur ama illa değerlendirecekseniz son cümle özetliyor zaten "couples have to fuck each other otherwise something may go wrong." Bu açıdan bakınca fazlası değil ve yetersiz kalıyor film. Kısacası asıl amacın kadın-erkek ilişkisi üzerine verilmek istendiğine katılmıyorum ben.
  • kendi kendine yasayan yavrucak  (02.01.18 04:46:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.