[]

Selam ve selam vermeme üzerine

Toplu bir mekanda bir kişiyle ilk gün tanıştınız konustunuz, sonra ertesi günlerde selam verdiniz. size karşı selam vermedi, görmemiştir dediniz. Bu kişi sizden yaşça küçük.

Ertesi aylarda arkadaşlarının yanında ''selam vermek insanlığın bir gereksinimidir'' temalı dolaylı fırça kaydınız. Oturup konustunuz bu kisiyle havadan sudan, normale döndü her sey zannettiniz.

Ertesi gün kişiyle karşı karşıya geldiniz, bu sefer siz selam beklediniz ama karşı taraf yine selam vermedi.

Ben mi biryerde hata yapıyorum? selam vermeye büyük bir anlam mı katıyorum?

Kaç numara sopayla dövülür?

 
sallamıyorsa bende onu sallamam muhatap olmam bir daha selam vermek üzerine çok anlam yüklememişsin.


  • basond  (01.01.18 20:14:40) 
Kimse kimseye selam vermek zorunda değil.


  • dissendium  (01.01.18 20:15:50) 
@dissendium

adab-ı muaşeret'e göre vermek zorunda.
  • binder dandet  (01.01.18 20:17:21) 
Ben de is yerinde her gun iceri girince selam veriyorum, bazilari hic umursamiyo bile. Hic takmayip her gunku aliskanligimi surduruyorum. Onemli olan benim ne yapmak istedigim. Eger onlar selam vermiyo diyip kussem, olay cikarsam, o zaman onlara “sizin dusunceniz ve yaptiklariniz benim davranisim uzerinde buyuk etki yaratiyor” mesajini vermis olurum. Ne sebepten olursa olsun selam vermemesini takma. Bence bir daha bu konuda ona prim verme.


  • beriberi  (01.01.18 20:19:20) 
(diğer koşullar sabitken diyelim) ve tanıştınız, konuştunuz ve belli ki bu konuşma arasında bir pürüz çıkmış. O da selamı kesmiş. o konuşma arasında, ona göre normal sayılmayan bir şeyler olmuş. Kaseti geriye sar bakalım. Ne çıkacak?


  • 1adam  (01.01.18 20:26:14) 
Ayıp etmiş.


  • simderun  (01.01.18 20:27:36) 
Kimsenin sana selam vermek gibi bir zorunlulugu yok. Askeriye veya polis teskilati degilse orasi.


  • bos gezenin bos ustasi  (01.01.18 20:28:23) 
bu selam vermek zorunlulugu yok diyenler ya toplu bir yerde bulunmamış ya da adab ı muaseret nedir bilmiyorlar...


  • binder dandet  (01.01.18 20:30:31) 
Bence de uzaktan gördüğün birine selam verme zorunluluğu yok ama aynı odaya girdiniz veya koridorun karşısından gelen biri varsa selam verme zorunluluğu yine yok, evet ama bu durumda selam vermemek de verilen bir merhabaya merhaba ile karşılık vermemek de hayvanlık oluyor.

Zorunluluk ve nezaket ifadesi olarak söylelen merhabayı en azından kısa bir merhaba ile karşılamamak arasında fark var. Burada zorunluluk deyince insanlar nedense selam vermesi için kafaya silah dayama, askeri bir nizam, selam durma gibi algılıyor. Altı üstü bir merhaba'dan bahsediyoruz. Biri zorunluluk ile ilgili iken diğeri hayvanlık ile ilgili.
  • skooma  (01.01.18 20:34:22 ~ 20:43:45) 
merhaba merhaba seviyesinde. yanyana geldiğimde 2 kelam etmişliğim samimi olmayan kişi statüsünde çok arkadaşım var. arkadaş denirse tabi.

benimde senin gibi bir takıntım var. baktım sürekli aynı ortamda bulunduğumuzda falan selam veren hep benim. ben selam vermeyince karşı taraf hiç oralı olmuyor. bu böyle bir kaç sefer tekrarlanınca bende selamı sabahı kesiyorum.

eşşek kadar olmuş insanlar en ufak hal hatır sormayı, hiç olmadı baş selamı bile vermiyor valla ben anlamıyorum bu insanlığı.
  • egokalp  (01.01.18 20:38:23 ~ 20:39:14) 
Nezaket açısından gerekli gördüğünüz seyleri, görgü kurallarını insanlara dayatamazsınız. Size göre insanlıktır, kibarlıktır hatta gerekliliktir ama kimse öyle olmak zorunda degil. Hatta selam verme konusunda bana kalırsa birilerini selam vermeye, ne bileyim tokalaşmaya falan mecbur bırakmak da bir nezaketsizlik. Bunları insanların tercihine bırakın, selamlasmak istemeyen insanlara da bir daha selam vermeyin olsun bitsin.


  • aquarium  (01.01.18 21:09:50) 
burada sopaya ihtiyacı olan biri varsa o da sensin gibi görünüyor.


  • doxanikee  (01.01.18 21:33:49) 
benzeri durumu yaşadım, ilk defa selam vermedikten sonra görmezden geliyorum arkadaşı. diretmeyin siz de bence.


  • haykorsamdunyaya  (01.01.18 21:34:57) 
Hocam bu selamlaşma olayları çok karışık işler, hiç ummadığınız şeyler çıkabiliyor. zaten çok güzel bilgiler verilmiş, tavsiyeler yazılmış zaten, arayı bozmayin ama karşı taraf madem bu şekilde davranıyor, siz de buna göre kendinizi ayarlayın.


  • pink panther  (01.01.18 21:35:11) 
Adab-ı muaşeret'e göre birisi duyuruna değer verip zaman ayırıp yanıt girmişse tick atmak icap eder, beğenmediğin yanıtları ticklememek adab-ı muaşeret'e uymaz. Ama bunun için kimse sana ne kötü bir söz söyler ne de sopayla döver.
Selam vermemeye verilecek karşılık selam vermemektir.

  • mikro patlama  (01.01.18 21:35:46) 
@binder dandet, ben görgü kurallarını çok iyi biliyorum. Benim yanıma böyle saçma sapan bir şeyle gelip bunları söyleseydin seni insan içinde fena bozardım. Çocuk seninle muhatap olmamayı tercih etmiş. Takdir ettim.


  • dissendium  (01.01.18 21:39:44) 
Mikro patlama +1


  • mezarkabul  (01.01.18 21:43:21) 
@mikro patlama, aslında bir big bang ++


  • 1adam  (01.01.18 21:46:39) 
AĞLA


  • regardless of what they say  (01.01.18 21:46:50 ~ 03.01.18 04:57:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.