[]

duyuru git gide despotlaşıyor mu?

tahammül gördüğüm kadarıyla sıfıra yaklaşmış artık ve keyfi sansür, duyuru silmeler gelmiş. moderasyona son dönemde çok acayip şeyler olmuş. ben hollow gidince bozuldu buralar diyordum ama şimdi ki durumu tanımlamak için ''bozulma'' kelimesini kullanamıyorum. gündüz gördüm; adamın biri vücuduyla ilgili bir soru sormuş hop gönül işerine postalamışlar duyuruyu. ne alaka şimdi? muhtemelen üstsüz fotoğraf milletimizin ahlakını bozar diye endişelenmişler.

geçen gün duyurusunun uçuruluş sebebi aklına yatmayan bir arkadaş vardı. gelip duyuru açmış, dedikleri kadar var mı minvalinde bir şeydi. bu duyuru; ''böyle soru mu olur?'' diye uçurulmuş. bu akşam da bundan duyduğu rahatsızlığı dile getirmek için başka bir duyuru açmıştı ancak ne tuhaftır o duyurusu da kaldırılmış. böyle duyurular açabilmeliyiz. yüzde yüz moderasyon haklı, adil, muhteşem diye bir şey yok. bu ortamlar şikayetçiler ve bu şikayetlere gelen yorumlarla büyür. geçmişte oldu, gelecekte de olmalı. olacak diyemiyorum, moderasyon engelliyor. haksızlıklarını bırak, haksız olma ihtimallerine dahi tahammüşsüzce yaklaşıp ortaya çıkmasını engelliyorlar. bu olay moderasyonun faşizanlığını ortaya koyuyor. despot bir tutum içerisinde konsensus oluşmasını engelleyerek, olası hatalarının ortaya çıkma ihtimallerini engelliyorlar.

eskiden duyuruda feodalite vardı; compu s.kmle taş.ağım ipimle kuşağım takılıyordu, şimdiyse organize bir zorbalıktan gücünü alan bir diktatörlük var sanırım.

 
Duyuru kullanıcılarının kültür seviyesi ve eğitim kalitesi gittikçe artan ivmeyle düştüğü için ortalığı mecburen despotluk sarıyor. Saygı sevgi hoşgörü birleştiricilik olsa despotluğun esamesi bile okunmaz bence.


  • yaren  (31.12.17 05:35:54) 
Keyfi uygulamaları zaman zaman ben de gözlemliyorum. Nedenini de yetkisi olan kimsenin bir sorumluluğu olmayışına bağlıyorum. Yani sildiği duyurudan dolayı bir şey kaybetmezse istediğini siler geçer. Ben de olsam böyle davranabilirim. Buna 'aydın despotizmi' deniyor. Aydın despotizmi için mükemmel bir aydın olmak da şart değildir, 'Biz bu işi iyi biliyoruz.' diye inanmak yeterli.

Kullanıcıların kültürü, eğitimi ile bir bağ da göremiyorum. Çok daha kültürsüzü sözlüğün kendisi zaten.

Burada insanlar soru sorarken veya cevap yazarken hakarete varmadığı sürece, kuralları esnetmenin ötesinde yıkmadığı sürece bu tarz sansüre uğraması da evet yönetimin keyfi uygulamalarıdır.

Bunları eleştiriden ziyade tespit olsun diye yazıyorum. Site benim değil, yetki benim değil. Nelerle ve kimlerle uğraştıklarını da derinlemesine bilemem. Oturup kendi sayfamı forumumu açarım o zaman ben de görürüm.

Ayrıca internet sitelerinin yönetimlerinin 'demokratik ve adil' olması gibi bir zorunluluk da yok. Forumlar, demokrasiyi işletmeye kalkınca en çabuk avamlaşacak ve özelliğini yitirecek ortamlardan biridir. Çünkü demokrasi sürekli en zayıfa, en düşküne göre ortamı gevşetecek kuralları ortadan kaldıracak standartları yok edecektir. Bu noktada standartların korunması için elitizm bir mecburiyet. Aynısını özel trackerlarda da görüyoruz. Kaliteli tracker = elitist tracker.

Buna göre bu tarz yönetim ve 'halk' arasında sıkışan moderatörlerin bazı noktalarda insiyatif alarak içeriği kaldırmaya veya kaldırmamaya karar vermeleri de organiktir, doğaldır, normaldir. Bu moderatörlerin akıl sağlığının yerinde olmasını ve anlama kapasitesinin yeterince gelişmiş olmasını temin etmek sitenin sahibinin sorumluluğudur. İsterse psikopatları moderatör yapar, isterse moderasyonu kaldırır. Sahibinin de kaybedecek bir şeyi yoksa yine keyfidir.

Öte yandan hakaret edenler oluyor. Onları da banlamadan önce birkaç kere daha uyarıyorlar. Ona da diyecek söz yok.

edit: imla
  • idexo  (31.12.17 10:14:25 ~ 10:40:53) 
Kultur seviyemizin dustugunu soyleyen bir kisi ornegin insanlarin iskence ile idam edilmesini savunuyor olabiliyor. Insanlar kendini elestirmek yerine kendini hakli saniyor. Kimse hatasini gormek istemiyor.

Ayrica eskiden internet egitim seviyesi daha yuksek kisilerde vardi. Simdi acilan duyurularin zaman zaman alt egitim - gelir grubuna ait oldugunu gorebiliyorum. Bu durum da duyurularin kalitesinin dusmesine neden oluyor ama her forumun genel sorunu bu.

Egitimsiz kitlenin internete girmesiyle irkci ve cinsiyetci soylemler artti. Bu duyurularin silinmesini zararli gormuyorum cunku ornegin Israil hukumetini elestirmek yerine dunyadaki tum Yahudilere kufur ediliyor. Bu ikisi arasinda cok buyuk fark var. Ancak bunun farkina varilabilmesi icin bireyin egitim gormesi gerekiyor ki bu egitim kultur egitimi yani okulu da asan bir durum.

Yas ortalamasi da dusuyor. Gonul isleri sorulari beni kahrediyor. Kadinlarla ilgili sorular asiri genelleme iceriyor. Ve bircok durumda da kadinlara hakaret edildigini goruyorum.

Elbette ulkemizin sorunlarindan biri de sansur. Kimse duyurunun kapatilmasini istemez degil mi? Bu nedenle daha "ahlakli" yazilar yazmak zorundayiz.
  • Traveller  (31.12.17 10:20:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.