[]

başka bir bölümden mezun olunsa dahi klinik psikoloji master'ı ile psikolog

olmak mümkün mü? ben iletişim fakültesi mezunuyum. çift anadal yapmak için okulumda 3 ve 4cü psikoloji dersleri aldım ama aldığım dersleri çok verimsiz buldum ve koca bir bölümü bitirecek kadar akademik kısmını sevmediğime karar verdim. bu arada ticari bir arzuyla, aman ondan da diplomam olsun gibi bir havayla değil de baya baya okumak istediğim, düşündüğüm bir bölüm olduğu için okumuştum.

şimdi mezun oldum. seneler içerisinde asıl alanım olan sinemaya biraz uzaklaştım gibi hissediyorum. bir yandan kişilik özelliklerim ve iletişim, soru sorma, düşünme yeteneğim, kişisel deneyimlerim neticesinde terapistliği kendime çok ama çok uygun görüyorum. yani ne bileyim bir insan benden terapi alsa ben o insana fayda sağlayabilirim diye düşünüyorum. bu düşünceler kabarınca master'da klinik pikoloji arasam mı diye düşündüm ama sorusunu sorduğum bu sorudan çok emin değilim. x bölümden mezun olup klinik psikoloji m.a. yapıldığı takdirde psikolog olmak mümkün mü?


 
"Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programına sadece Psikoloji lisans mezunları başvuruları kabul edilmektedir."

Genelde basvuru kosullarinda sadece psikoloji lisans mezunlarinin basvurabilecegi belirtilmistir.

Soruya cevap: hayir, x bölümden mezun olup klinik psikoloji m.a. yapıldığı takdirde psikolog olmak mümkün degil.

Duzeltme: hobareyy'in dedigi meslek yasasina baktim. "Ek Madde 13 – a) Klinik psikolog; psikoloji veya psikolojik danışma ve rehberlik lisans eğitimi üzerine klinik ortamlarda gerekli pratik uygulamaları içeren klinik psikoloji yüksek lisansı veya diğer lisans eğitimleri üzerine psikoloji veya klinik psikoloji yüksek lisansına ilaveten klinik psikoloji doktorası yapan sağlık meslek mensubudur." varmis yasada. Buna gore yasal engel yok, olabilirsiniz ^^
  • lamira  (27.12.17 16:25:21 ~ 16:53:59) 
Böyle birşey mümkün değil. Psikoloji lisansı almamış birinin herhangi bir şekilde Psikoloji'nin herhangi bir alt alanında yüksek lisans yaparak kendine "psikolog" demesi sahtekarlıktır.


  • ozgurlukarayan  (27.12.17 16:30:01) 
Yüksek + doktora gerekir. Yüksekte hazırlık okuturlar. En az 7 sene okuyarak olabilirsin. Hiçbir devlet okulu almaz ama


  • Cruyff  (27.12.17 17:48:26) 
ozgurlukarayan

vallahi sahtekarlık ve etik olmayan ne diye sorarsanız, bir alana hak ettiği kadar ilgi ve alakayı göstermeden, vakıfından köşesinden kös kös not ezberleyip okuyup bir takım title'lara sahip olan insanların yaptığına derim ben. ben bir title peşinde koşmuyorum, baya bir iş olarak terapistlik yapabilir miyim gerekli eğitimleri aldığımda diye araştırıyorum. benim durumumdaki biri ne yaparsa bunu yapabilme hakkına sahip olur diye soruyorum. kimseyi kazıklamak gibi bir niyetim de yok.

ben türkiye'nin en iyi psikoloji bölümlerinden sayısız derse katılım sağladım. kendini beğenmişlik gibi olmasın ama yaptığım okumalar, kendi kendime yaptığım araştırmalarla orada fiziki bir şekilde okuyan pek çok öğrenciden daha ileride olduğumu düşünüyorum. hocalarda bunu farkındaydı, 7 kredilik derslerden a ile geçerdim. onların derslerde kendilerini ite kaka okudukları bir takım basic kaynakları ben kendim keyfi bir şekilde okumuştum zaten. ben asıl bunu sahtekarlık olarak görüyorum. sade ve sadece ''psikoloji okumuş olmak'' title'ına sahip olmak adına zaten reçetesi belli bir şekilde okuyup bitirmek ve bu alanda verimsiz bir şekilde hizmet vermek.

ha, master başvurularında psikoloji okumamışsanız lisansınızda aldığınız başarılı psikoloji derslerini göstermeniz, yazmış olduğunuz akademik makalelerin araştırmaların olup olmaması, akademik olarak bir psikoloji geçmişiniz yoksa bile ne sunabilrsiniz diye bakıyorlar. çok düşük bir oranda da olsa bu tarz öğrenci kabulleri gerçekleşiyor.

ben sorumun cevabını aldım yüksek + doktora ile oluyormuş. ben yurt dışında araştıracağım eğitimi zaten. teşekkürler herkese.
  • çaykovski  (27.12.17 18:21:26) 
Yasalar konusuna gelecek olursak da psikologların en mağdur olduğu konu bu zaten. Yasadaki açıklar ve dolayısıyla herkesin "psikolog" kesilmesi. Hepiniz kendinizi aynı şeylerle savunuyorsunuz.


  • ozgurlukarayan  (27.12.17 19:28:58) 
" Klinik psikolog; psikoloji veya psikolojik danışma ve rehberlik lisans eğitimi üzerine..."


  • ozgurlukarayan  (27.12.17 19:38:50) 
ozgurlukarayan boş konuşuyorsun, dünyanın en iyi okullarında dahi psikoloji doktorası yapmak için psikoloji lisans bölümünden mezun olmak gerekmiyor. Türkiye'deki yasayla masayla ilgisi yok bunun.

psychology.stanford.edu

Bir örnek. Psikoloji lisans bölümünden mezun biri psikolog olmuyor zaten, seve seve doktora yapmak zorunda.
  • i was made for you  (27.12.17 19:57:56 ~ 20:01:34) 
doktora yapılmadan psikolog olunmuyoru kim nerden çıkardı gerçekten anlamıyorum. Tüm bunlar hep meslek yasamız olmamasından kaynaklanıyor. Herkes kafasına göre konuşuyor. Psikoloji lisans eğitimi almış biri "psikolog" ünvanını kazanır. Lisans eğitimi yeterli midir? Tabi ki hayır. Psikoloji lisans eğitiminde birçok alt dalı bulunan bir bilimin genel teorik ve pratik bilgisi edinilir. Sonrasında yüksek lisans ve doktora ile ilgi duyulan alan hakkında bilginin mutlaka genişletilmesi gerekir. Kaldı ki bunla birlikte özellikle klinik alanda çalışıyorsanız güncel literatürü takip etmek akademisyen olmasanız da büyük bir önem taşır.

Boş konuşmuyorum, akademik ve pratik deneyimlerime dayanarak insanlara doğru bilgi vermeye çalışıyorum. Son günlerde ortaya çıkan yaşam koçları, kendine psikolog diyen türlü türlü bölümlerden mezun kişilerden sıkılmış olan tüm psikologlar adına konuşuyorum. Ben lisans ve lisanüstü eğitimimi hakkıyla aldım, okullarımı birincilikle bitirdim. Ardından aldığım türlü türlü eğitimler, gittiğim kongereler, yazdığım makaleler varken mesleğime sahip çıkmalıyım diye düşünüyorum.
  • ozgurlukarayan  (28.12.17 14:20:35) 
psikoloji lisans + klinik psikoloji yüksek lisans
ya da
lisans+ klinik psikoloji yüksek lisans (bu milyonda bir şans, aşırı iyi olman lazım, çok iyi psikoloji lisans derecesine sahip kişiler bile devleti bırak vakıf klinik psikolojiye giremiyor.) + klinik doktora

tavsiyem ikinci lisans okuman. sinema da çok güzel bölümmüş. ama sinema mezunu biri olarak klinik psikoloji yüksek lisansa girebilme olasılığın inanılmaz düşük.

psikoloji, fazla hırslı insanlar barındıran ve rekabetin çok fazla olduğun bir alan ne yazık ki.
  • pinkpeony  (28.12.17 16:43:58 ~ 16:46:13) 
yazarken ellerini birakan herif +1


  • kitap arasında kalmış silgi tozu  (12.01.18 17:47:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.