[]

Girişimcilik vol2. proje için yazılımcı ile görüşmeden önce

merhaba arkadaşlar,

girişimcilik maceramıza sizlerin fikir ve katkılarını bekliyorum.
sektöre yeni bir dinamik kazandıracak bir proje ile uğraşıyoruz. misal; sahibinden, kariyer.net, yemeksepeti, uber, airbnb vb. gibi bir oluşum düşünelim.. projenin yer alacağı sektörde ciddi farklılıklar yaratmayı hedefliyoruz ve bu hali hazırda ki sistemin pek hoşuna gitmeyecek tarzda bir oluşum olacak.
Büyük düşünüyoruz evet.
Büyük işlerin handikapları da büyük olur tamam. ama bu işe gerçekten girişmek istiyoruz.
Projenin temelinde web sitesinin ve mobil uygulamanın kusursuza yakın çalışması gerekiyor. bu nokta çok önemli.
o nedenle çalışacağımız yazılımcının veya firmanın kaliteli işlere imza atmış olması, bizim kafamızda ki projeye yakın çalışmalar yapmış olması vb. önemli.

*İlk olarak; hangi yazılımcı veya firma ile çalışmaya karar vermeden önce nasıl bir geçmiş, donanım, nitelik aranması gerekir.?
**Yazılımcıların işi alana kadar "hallederiz, yaparız, o kolay iş" sonrasında da, "o özelliğin eklenmesi için şu kadar daha para" vb deme gibi durumları var mı? yani siteye dair tüüüm detayları en baştan oturup konuşmak mı gerekiyor?
hadi oturduk konuştuk ama anlaşamadık, tüm detayları anlattım adama? projeyi kendisi uygulamaya kalkarsa ne olur?
***amatör kafayla büyük işlere girişmek konusunda ne düşünüyorsunuz?

 
yeni bir start-up projesi için ekip kurmak lazım. bir firmaya verirseniz o iş olmaz. yani hep, abi bi 5000 daha ateşle şuraya da şunu ekleyelim durumu olur. bu aşamada yazılım firmalarını, özellikle girişimcilerin gözünden "freelancer" olarak görmeniz gerek. firmalar işine geleni yapar, gelmeyeni yapmamak için dünyanın angaryasını çıkarırlar.

kurulacak startup ekibi de her zaman garanti ister, hisse vb şart. biz mesela %7 verdik yeni startup'ta. yazılımcılar şimdi 20m luk şirketin %7'sine sahip. bunu teklif etmeseydik kimse kalmaz/başlamazdı. ülkemizdeki yazılımcı profili genelde bu şekilde çünkü startup, garantisi olmayan iş demek neredeyse. daha detaylı da yazmak isterim ciddiyseniz.
  • Tears of Devil  (27.12.17 12:48:55) 
@TearsofDevil durum ciddi evet, bende çok ciddiyim.
Bu yollardan geçmiş birilerinin deneyimlerini ve fikirlerini duymak çok isterim.

  • MandMs  (27.12.17 13:00:50) 
firma veya freelancer'dan portfolio isteyin, ona göre değerlendirebilirsiniz.

karar verdikten sonra, öncelikle yazılımcı/firma ile gizlilik sözleşmesi imzalayın. sonrasında tüm kapsamı anlatın ve ona göre ya anahtar teslim bir ücret belirlesin yada projeden pay vermeyi teklif edin.

kapsam dokümanını hazırlayın, ne kadar detaylı olursa iki taraf için daha garanti olacaktır. anahtar teslimde muhtemel ek geliştirmeler için de adam/gün ücreti koyun, geliştirme için deadline koyun, buna göre de cezai müeyyide koyun, sözleşmenizi imzalayın.
  • altinci nesil caylak  (27.12.17 13:09:25 ~ 13:10:00) 
Maasli sigortali calistirmayacaksaniz isiniz zor, hele ki mevcut ekonomik durum nedeni ile daha da zor.


  • selam  (27.12.17 13:27:50) 
kolay gelsin. iyi firmalarin parasi size cok gelir yazilimci icin. kucuk firmalarda kalitesiz is cikarip sizi operler yollarlar. bence yazilimci ortak alarak baslayarak cozebilirsiniz bu isi.


  • kveldulv  (27.12.17 13:34:10) 
Amator kafadan ziyade bilinmeyen alanda bir ise girmeyi daha riskli buluyorum.

Fazla vakit gecirmeden mevcut firmalarla iletisime gecip biraz sureci ve ucretleri ogrenmeni oneririm. Cunku bu sekilde gelen cok oluyor fakat gelenlerin cogu aklindakinin ne kadara mal olacagini ogrenince buna bir turlu inanamiyor. Piyasayi biraz ogrendikten sonra danismak istedigin bir konu olursa yardimci olabilirim.
  • dunal  (27.12.17 20:57:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.