[]

Osmanlı'da devalüasyon?

Bu konuda araştırma yapıyorum, kafama takılan bazı sorular var.

Osmanlı, paralardaki gümüş miktarını zaman içinde düşürme politikası izlemiş. Peki içinde gümüş içeriği düşünce neden para değer kaybediyor ki? Bugün kağıt para kullanıyoruz, değersiz değiller? Yani ne maddeden olduğunun paranın değerine etkisi ne?

İkincisi, gümüş miktarını azalınca aynı miktar gümüşle daha çok para basmışlar. Bu günümüzde de böyle, çok para, değeri düşürüyor. Peki neden?! Detaylı bi açıklaması var mi bunun? Piyasada çok olan şeyin değeri düşer ama, bunun tam sebebi ne?

Teşekkürler

 
Eskiden bir paranın değeri, o paradaki kıymetli madenin değeriyle birebir aynıydı.
Sonraları bir paranın değeri, o parayı basan devletin hazinesindeki kıymetli madenin değeriyle birebir aynı oldu.
Şimdi bir paranın değeri, o parayı basan devlete duyulan güvenle birebir aynıdır.

Ekonomi tarihini bilmek gerek, google'a 'merkantilizm' falan diye sorarsan bir şeyler çıkar.
  • oguz altun  (27.12.17 11:44:09) 
Osmanlı'da paranın değerinin düşürülmesi(ayarının bozulması diyorlardı) sonucu askere, memura daha çok maaş ödeyebilmiştir. ama içindeki kıymetli maden düştüğü için mal ve hizmet satıcıları bu paraları kabul etmemiş ya da daha düşük değerle kabul etmiştir. Sırf bu yüzden Osmanlı'da isyanlar da çıkmıştır.

Bugün kağıt para kullanıyoruz ama o paranın karşılığında Merkez Bankası'nın kasalarında altın ya da döviz bulunmakta. Her ne kadar ekonomi politikamız istikrarlı olmasa da dünya üzerinde banknot basmak için bir karşılık ayırır ülkeler(Amerika'yı ayrı tutuyorum)

Daha çok para basmak demek daha çok enflasyon demektir. Piyasada çok olan şeyin değeri de düşüktür. Bu para için de geçerlidir. Şöyle düşün: herkeste çok para var ama X malı miktarı sınırlı. Herkes bol parasıyla X malını satın almak isterse ne olur? Fiyatı artar.

Aslında iktisat zevkli bir bölüm, bir de matematiksel iktisat olmasa... :)
  • silah taciri  (27.12.17 11:52:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.