[]

ev almak ama nasil

istanbul'dan ev alirken nelere dikkat etmeli arkadaslar? amacim en azindan 2-3 sene kirada kalmasi, sonra gerekirse satarim veya kirada devam eder. simdi bu yuzden su sorulara cevap aramaktayim?

1- sahibinden'den de fiyatlar sisirme mi? yoksa emlakci emlakci dolasmak daha mi mantiklidir?
2- daire mi almak gerekiyor, yoksa residence mi? hangisi kiraya daha kolay verilir? cok fark ediyor mu?
3- istanbul'da nispeten ucuz nereleri onerirsiniz? tercihen anadolu yakasi, 2 arti 1 evler mantikli midir mesela? atiyorum 90-100 metrekare civari?
4- ekstra vergisi, satis islemleri harci vs falan neler var odemem gereken?
5- bazi ilanlarda taksitle odeyin diyor, kredi faizi olmadan? nasil oluyor bu kredi cekmeden mi normal taksit mi ediyoruz evi satana?

 
1-yuzde 10 kadar pazarlik payi var sahibinden'de
4-tapu harci yuzde 4 ve emlak vergisi var. 2 yildan once satarsan gelir vergisi de odersin
5-aylik senet yapiyorlar bulasma derim
  • cedex  (27.12.17 09:25:47) 
1. Hayır şişirme değil, piyasa çok durgun. İnsanlar satabilecekleri en yüksek rakamı yazıyorlar, pazarlık illaki var. Şöyle düşünün emlakcı satıcıyı "abi fiyatı biraz düşürelim" diye ikna edip giriyor o rakamları çoğu zaman.

2. daire. residence lükstür, bir ekonomik buhran da insanlar tasarruf yapmak için residenceden vazgeçip normal bir dairede oturma isteyebilir. Fakat dairede oturan vazgeçip de sokakta ya da çadırda yaşayamaz.

Hem bir residence alacak bütçeniz varsa 2 tane daire alın, toplamda daha çok kira getirisi olur. Hem de riski bölersiniz.

3. Sancaktepe olabilir ucuz daire ararsan. Üsküdar Çekmeköy metro hattına yürüme mesafesindeki her lokasyon olabilir.

4. tapu satışı yapılırken %4 tapu harcı ve 600-700 TL kadar döner sermaye masrafı var. Emlak vergisi bir sonraki sene başlar ve önemli değil, 100-200 TL bişey her sene ortalama.

5. Senetle ise bulaşmayın, faiz hassasiyeti olan dindar vatandaşlar için katılım bankaları ile bir anlaşma yapılmış olabilir. O zaman olur, adı faiz değil ama aynı kapıya çıkacak matematiksel olarak.

Son Not; banka kredisi ile alacaksanız banka zaten ekspertiz vasıtası ile araştırma yapıyor. Fakat peşin alacaksanız tapudan iyice araştırın, bu işlerden anlamazsanız gösterdiği daire/arsa değil de başka bir mülkün tapusunun satıldığı çok dolandırıcılık örneği var.

Son aşamada yardımcı olabilirim, şu evi mi alayım bu evi mi alayım diye değil de "şu evi almaya karar verdik nelere dikkat edeyim" dersneiz elimden gelen yardımı yaparım.
  • John Bloor  (27.12.17 09:37:08) 
1 - ihmal edilmeyecek derecede pazarlık payı var, hatta yüzsüzlük yapılacak kadar pazarlık payı var. hiç almayacak bile olsan, bütçenin dışında bile olsa 100 liralık eve 60 lira teklif vermenin nesi kötü olabilir ki? bu arada her ne kadar sahibinden'deki ilanların büyük bir çoğunluğunu emlakçılar vermiş olsa da, yine de emlakçı emlakçı dolaşmakta fayda var.

2 - ev alacağınız bölgeninin en gözde, isim yapmış sitesini bulun, oradan ev alın. insanlar emlakçılara 'bilmemne sitesinde ev var mı?' diye geliyor. eğer sahibinden'de bir sitedeki evlerden çok varsa, o evler yavaş gidiyordur. mesela bizim oturduğumuz sitede 525 daire olmasına rağmen sahibinden'de 2-3 ilanı geçmez, bütün daireler her daim doludur.

3 - nispeten ucuz derken? 300bin lira mı? 1milyon lira mı? samandıra tarafına bakın. yenidoğan'a doğru gitmeyin. kartal ve soğanlık tarafına bakın.

4 - emlakçı üzerinden alıyorsanız en baştan komisyonu sorun. fiyata dahil mi? bir kaç yüzbin lira verip ev alırken, yüzde 3-5 gibi bir rakam birden 10bin - 15bin yapar. tüm parasıyla ev alacak birisi için çok ağır olabilir durduk yere.

5 - alacağınız evden bağımsız olarak. bankalarla şimdiden konuşun, hangi banka size kredi vermeyi kabul ediyor, kaç oranla veriyor, bunlar cebinizde dursun. sırf banka kredisi çekmeniz gerekmiyor diye normalde almayacağınız bir evi taksitle senetle almayın. en nihayetinde hiç kimse durduk yere size faizsiz borç vermez. faiz zaten o taksitlere yedirilmiştir. peşin almaya kalkarsanız indirim yapacaklarını görürsünüz. hani faiz yoktu? bir de birisinin sizin o borcu ödememe riskinizi üstlenmesi lazım. bunlar hep maliyet. gidin paşa paşa bankadan kredi çekin.
  • co2s2  (27.12.17 09:59:09) 
1- pazarlık payı var. emlakçı da dolanabilirsin ama sahibinden bulursan komisyondan kurtulursun.
2- bence daire.
3- bütçenizi bilmiyorum ama maltepe'de e5'le sahil arasındaki kesime bakılabilir. idealtepe, altıntepe, altayçeşme dolaylarında uygun fiyata bulunabilir. semt olarak da oturulacak yerler bence.
  • contavolta  (27.12.17 11:48:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.