[]

bitcoin alır iken, bitcoin satar iken...

basic bir soru.

bitcoin (veya altcoinlerden, yancoinlerden herhangi biri) almak için, o anki belirli piyasa fiyatını önerirsem alamama ihtimalim var dimi? bu durumda hafif üstünde mi alış teklifi yapmam lazım? genelde böyle mi yapılıyor?


bitcoin (veya altcoinlerden, yancoinlerden herhangi biri) satmak için, o anki belirli piyasa fiyatını önerirsem satamama ihtimalim var dimi? bu durumda hafif altında mı satış teklifi yapmam lazım? genelde böyle mi yapılıyor?


yani fiyatı gördüm ve "ne güzel yükselmiş, hemen satayım da kara geçeyim" derken, o fiyattan satamama ihtimalim çoğu zaman vardır, dimi? (ya da bu kağıt/coin artacak şu anda fiyatı baya ucuz deyip piyasayı okusam bile, o ucuz fiyattan alamamam yüksek ihtimal, dimi?)

ilave: borsaistanbul'da da bu işler böyle mi yürüyor?

not: mağara çıkışı

 
1) bitcoin ve altcoinler cok fazla gun icerisinde dalgalandigindan dolayi almak/satmak icin istedigin rakamdan emir verip beklemen yeterli olacaktir, anlik kuru yazip neden aninda gerceklesmiyor diye dusunmene gerek yok, sadece pump and dumplari beklemen lazim, elindeki miktara gore bu bekleme suresi azalir ve artar.

2) ustteki ile ayni soru

3) dedigin gibi bir ihtimal var ama bu ihtimal ile karsi karsiya kalman cok mumkun degil fakat hangi borsada degerlendirecegine veya btcni nasil satmak istedigine gore degisir, borsaistanbul derken ne demek istedigini anlayamadim,
  • purple rain  (26.12.17 22:44:07) 
1- teşekkürler purple. evet, emir verip beklemek mantıklı. ama ya ben sahip olduğum coin'in çıkabileceği yüksekliği hayal dahi edemiyorsam? yani onun daha çıkacak yolu varken verdiğim emrin düşük kalma ihtimali yok mu?

3-borsaistanbul derken bitcoin piyasasından bağımsız olarak sordum. borsadan kağıt alıp satarken de işler bu şekilde mi yürüyor bâbında. zira bist'de alış için teklif verdiğim fiyattan çoğu zaman alamıyorum kağıdı.
  • laptu  (26.12.17 22:58:27) 
İhtiyacın olan tek şey var, o da "derinlik" ne demek onu öğrenmek.

Örneğin bir hisse senedinin anlık derinliği şöyle diyelim : i.hizliresim.com

Sol taraftaki en yüksekteki rakam, o anda bekleyen en iyi fiyattaki alıcıları gösteriyor.
Sağ taraftaki en yüksekteki rakam da o anda bekleyen en iyi fiyattaki satıcıları gösteriyor.

LİMİT fiyat için konuşacak olursak;

Elinde 1 milyon tane GARAN var diyelim.

Şu fotoğrafın çekildiği anda 10.24'ten 69.000 adet hisseyi tak diye satarsın, canlı alıcısı var. Diyelim en iyi alıcı 10.24, sen kalkıp 8 liradan satış yazdın.

Kaçtan satılır biliyor musun? 10.24'ten!

Çünkü en iyi fiyat o. Elbette 8.40'ta bile bekleyen alıcı var ama önemli olan şu anda en iyi fiyat kaç, o. Yalnız senin elinde 1 milyon hisse var, eğer HEMEN daha fazla satmak istiyorsan farklı kademelerden satarak fiyatı indirmen gerekecek. 10.14'e kadar yüklü alıcılar var, 10.14'e kadar verip bir seferde en fazla 600 küsür bin tane satabilirsin, HEMEN alıcı var bu kadar.

Piyasa emri: Adedi yazıyorsun, o kadar adedi mevcut kademelerden alıp/satıyor.
Piyasadan limite : Yine adedi yazıyorsun, o kadar adedi mevcut KADEMEDEN alıp/satıyor. Piyasadan limite emir ile limit emrin farkı, piyasadan limite emirde fiyat girmiyor oluşun, hareketli piyasada limit fiyat yerine kullanılabilir.

O anda eğer yeterince derinlik varsa 10 milyon dolarlık bitcoin bile alıp satabilirsin, seni durduran hiçbir şey yok :)

-----

Dijital para borsalarında da benzer şekilde çalışır diye düşünüyorum, diğer türlü çok saçma olur çünkü.

Yatırım tavsiyesi değildir. Kendi araştırmanı yapmanı tavsiye ederim.

Bir de not, neyin ne olduğunu iyice öğrenmeden bir şeyler alıp satmaya çalışma derim.
  • hayirsiz  (26.12.17 23:22:52 ~ 23:29:21) 
teşekkürler hayirsiz.

borsa için akşam saatlerinde emir verdiğimden çoğu zaman kağıdı alamıyorum çünkü sabah kendiliğinden yükselmiş oluyor. sanırım akşam verdiğim alış emirleri birkaç kuruş/onkuruş daha yüksek olmalı, kağıdı alabilmem için.

bu arada bahsettiğin derinlik tablosu, ücretli olarak edinilen bir hizmet mi? kağıdı almadan önce bu analizi görebilmen ne güzel olur.
  • laptu  (27.12.17 00:44:22) 
Evet, ücretli.

Borsa İstanbul için derinlik sağlayan üç ana kurum var bildiğim. İdeal, Matriks Data, Foreks.com

Bunların dışında aracı kurumların da yine kendilerinin oluşturduğu ya da bu şirketlerden veri edinmeleri yoluyla sağladıkları hizmetler var, dilersen araştırabilirsin. Belirli bir komisyon kazandırdığın takdirde bazı aracı kurumlar bunu ücretsiz veriyor.

Ben İdeal kullanıyorum, kendim alıyorum. Üstteki görüntü İdeal'den. www.directfn.com.tr

Derinlik hakkında bir şey daha söylemek istiyorum, sadece ne kadar alıp satabilirim diye bakıyorum, yoksa oradaki alıcı ve satıcılar insanı yanıltabiliyor. Her an değişebiliyor çünkü. Bu da ek bilgi olsun.
  • hayirsiz  (27.12.17 01:26:25 ~ 01:27:11) 
@hayirsiz, ders gibi anlatmışsın üstad. çok teşekkür ederim. ufak bir giriş yapayım diyordum. işime yarayacak bilgiler. sağol.


  • laptu  (28.12.17 23:49:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.