[]

İntihal sorusu - nedir bu tam olarak

Merhaba

Lisansta tez yazmadım. Şimdi yüksek lisansı bitirmek için proje yazıyorum ve konuya hiç aşina değilim.

Şimdi ben mesela başka bir tezde, kitapta, makalede görüp okuduğum şeylerden kendi projemde bahsediyorum haliyle. Bunu yaparken tabii ki yazan şeyi olduğu gibi geçirmiyorum. Okuduğum şeyden anladığımı, projenin konusuna göre uyarlayıp yazıyorum. Kopyala yapıştır falan yok yani işin içinde.

Bu intihal midir? Benim kaynağı ne noktada belirtmem zorunlu?
İki kere birer cümle alıp olduğu gibi yazdım, kaynağını da belirttim mesela. Bir kavramdan bahsediyorsam da o kavramı kim ortaya attıysa kaynak belirtiyorum.


Anlamak istediğim şey, benim birinin yazdığı şeyden yola çıkarak bir şeyler yazmam ne derece problem?
Bi özetleyebilir misiniz bana neye dikkat etmem lazım?

 
Merhaba. Zaten birebir kopyala-yapistir ile alinti yapmak kaynak belirtilse dahi dogru bir davranis degil, cok tercih edilmez. Ama bir konu hakkinda ilk gorus bildirenin ilk raporunda nasil acikladigini tirnak isareti ile alinti yaparak belirtebilirsiniz tarihe referans niteliginde. Onun haricinde "paraphrase" ederek yani kendi anladiginiz bicimde kendi cumlelerinizle kaynak belirterek alinti yapmaniz gerekir. Sadece genel bilgi verirken ya da kendi bulgularinizdan bahsederken alinti yapmaniz beklenmez, onun disinda sizin kattiginiz yeni bir sey yoksa kaynak belirterek alinti yapmalisiniz. Cok kolayliklar diliyorum, basarilar.


  • lamira  (23.12.17 17:48:44 ~ 17:48:57) 
mesela cottone diye bir abimiz çalışma grubuyla senin konun hakkında bir çalışma yapmış. açıyorsun makalesini abilerimizin. abstract'ına bakıyorsun ve sonuçlarına bakıyorsun. tek cümle veya iki cümlede özetleyebilecek kıvama geliyorsun. sonra diyorsun ki;

"cottone et al. (2009) inverted pendulum yaptılar ve ayrıca pendulum'un takıldığı yerden salladılar. sonucunda nonlineer titreşim oluştu."

böyle yaparak tez draftımda urkund raporunda %6 sonucuna erişmiştim.

ha bu arada altına sonra referanslar bölümüne

cottone, f., kıllıbacak, a., dümenci, h. 2009. zamazingoların dönüşü: 31(45), 62-69 şeklinde bilgiler vermelisin. ezbere chicago formatı oluşturmaya çalıştım burada.
  • rain when i die  (23.12.17 18:19:35 ~ 19:05:41) 
Ozet yaparken de kaynak gostermek gerekli cunku sonucta o bilgiye sen kendi cabanla ulasmadin o bilgiyi sen yazmadin.


  • Traveller  (23.12.17 18:47:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.