[]

hitap sıkıntısı

Selaam

1 ay önce işe başladım ve ilk bir iki gün BUNLAR BENİM ÇALIŞMA ARKADAŞIM OLACAK ANA BABAMDAN ÇOK ONLARI GÖRECEM BE HEHEYT gazıyla millete sen vs.diyordum,(bağlı olduğum tasarımcı uyuz biri değil, tanışır tanışmaz öptü falan beni, soğuk değil yani) sonra benimle aynı pozisyonda olan birinin tasarımcıma siz dediğini gördüm (meğer birlikte çalışmıyorlarmış birebirde) ve ben de siz demeye başladım...

Ben 23 yaşındayım, tasarımcı da 30 falan. 35 yoktur. siz demek istemiyorum, ya da x hanım falan. Ben ilk günlerde "ben x yapcam/alcam sen de ister misin?" vs. dediğimde hitabetime takılmış gibi değildi. Ama kendisinden de hiç "bana hanım deme cnms" gelmedi. Gerçi bana da stajyerler Ayça Hanım diyor ben de kendi kendime "yav ne alaka ne hanımı" diyorum ama onlara demeyin demedim. Belki o da öyledir?

Ne dersiniz artık geri dönüşü yok mu?

 
ben olsam siz ile başlardım. tabi çalışma ortamına göre değişir de bence her zaman siz, hanım/bey iyidir. bence birden siz'e geçersen sorun olduğunu düşünebilir. aranız iyiyse kendisine sorabilirsin.


  • elorelia  (21.12.17 10:02:05) 
ilk günlerden sen dememek lazım, bana göre. hanımlı ya da sizli konuşup ilerleyen süreçte sene geçiş yapardım yavaş yavaş. diğer çalışanları vs de gözlemleyip, ona göre de karar verebilirsiniz.


  • denhia  (21.12.17 10:10:14) 
Hocam çok geç olmadan sor. Ben herkes siz diyor diye siz dedim ama nasıl hitap etmemi istersiniz de.

Ben de iş ortamında sizli bizli kullanıma uyuz oluyorum resmen ağırlaştırıyor işleri
  • lcha  (21.12.17 10:17:59) 
Bence sormak en mantıklısı, "x hanımcığım ben ilk başlarda sen dili ile konuştum sizinle ama hiç de sormadım siz hangisini tercih edersiniz diye, hanım ile devam mı edeyim ne dersiniz?" gibi :)) uzun oldu bu biraz ama kısaltabilirsin.

edit: ichayla aynı olmuş. o halde icha +1 :)
  • Aman Sen de  (21.12.17 10:19:22 ~ 10:20:43) 
eger sorarsaniz "farketmez" yanıtı almanız olası ancak, eger "bağlı olduğunuz" biriyse, bu durumda "siz" demeniz daha uygun olur.

işyerinde, hele ki ilk günlerde, "sen" diye hitap edilmesi hiç iyi bir davranış şekli değildir.
  • for the record  (21.12.17 10:29:46) 
açık açık sor. bunda çekinecek bir şey yok.


  • teritori  (21.12.17 10:30:36) 
En iyi çözüm sormak. Siz dediğim üstlerim bana zorla sen dedirtiyor. O yüzden öyle genelgeçer kurallar yok. Kişilere bağlı.


  • monogram  (21.12.17 10:39:51) 
ne kadar basit sorunlar ne güzel. siz demen gerekir.

2 yıl çalıştığım iş yerindeki müdüre herkes ahmet abi derken ben ısrarla ahmet bey dedim. bigünden bigüne de adam bana siz demene gerek yok demedi. sonra orayı bıraktım başka bir yerde ben yönetici oldum. bazıları bana kablelvuku bey, hocam,şefim, kablelvuku diyo. kablelciğim diyene gidip "aramızdaki mesafeyi koru" demiyorum. ben de siz diye hitap edilmesini tercih ediyorum.

kişiden kişiye değişir bu.
  • kablelvuku  (21.12.17 11:11:41) 
ben de siz ve bey kullanarak başladım. belli bir zaman sonra bana abi diyebilirsin dedi :D tabi nasıl alışırsan öyle gidermiş şimdi abi diyemiyorum ama ofiste bey,siz kullanıyorum dışarıda bazen abi diyorum.

ama eski çalıştığım ofis çok kalabalık bir yerdi senli benli, ablalı, abili konuşurdum stajyerim diye. baktım bir süre sonra seni çocuk görüyorlar, her şeyi söyleyebileceklerini zannediyorlar. ben de dedim ki bundan sonraki yerde hanım, bey, siz, biz olacak dedim.

özetle, başlangıç olarak sizli bizli hanımlı beyli olmak iyidir. adam yerine koyarlar.
  • principlei  (21.12.17 11:53:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.