[]

kurumsal şirket çalışanlarına soru

yıllık izinlerinizi hak ediş tarihinizden itibaren 1 yıl içinde kullanmanız için herhangi bir baskı ya da telkine maruz kalıyor musunuz? örneğin 1 ocak girişli bir personelseniz size aralık ayı içerisinde "şu kadar gün yıllık izniniz kalmış, ocak'a kadar kullanınız" gibilerinden bir şey söyleniyor mu? yoksa "benim birikmiş 20-30 günüm var, ses etmiyorlar" mı dersiniz?

kurumsaldan kastım illa koç-sabancı holdingleri değil tabii, "ben bizim manavda çalışıyom kafama esince çıkıyom abi" demeyin diye böyle söyledim. yani bu yıllık izin gibi işlerin mevzuata göre yapıldığı, kitaba uygun hareket eden kalabalık şirketlerden bahsediyorum.


 
bizde de öyle bir geyik var. yasa mı çıkmış neymiş. geçen sene izinleri biriktiremezsiniz, kullanacaksınız dediler. birkaç arkadaş zorla 1 haftalık tatillerini 2 hafta yaptı hatta eski izinlerini bitirmek için. ama şimdi pek muhabbeti dönmüyor. illa 1 yılda bitirin demiyorlar yani. sadece çok biriktirmemizi istemiyorlar anladığım kadarıyla. şirkette 300-400 gün izni olan kafayı yemiş müdürler var, bu saatten sonra onlara bir yaptırım uygulayamıyorlar ama gelecekte de onlardan olmasın diye şimdiden fazla izinleri olanları erittiler işte.


  • istanbul kanatlarimin altinda  (20.12.17 09:58:22 ~ 09:58:59) 
bizim bankada da öyle, bitirmek gerekiyormuş izinleri.


  • contavolta  (20.12.17 10:10:28) 
Valla devlet kurumsal sayılır mı bilmiyorum ama bizde de öyle. 2 yıl kullanilmayan izinler yanıyor ve yil sonu kullan diye söyleniyor müdürler tarafından


  • graupel  (20.12.17 10:15:45) 
ekibine bağlı bazı ekipler (müdürlükler) diğer yıla sarkmasına izin vermiyor kullan diye zorluyor, bizim ekipte ise zorlama yok devrediyor kullanmaz isen.


  • basond  (20.12.17 10:19:25) 
shut down denilen dönem var ve şirket kapalı zorunlu izne çıkılıyor


  • bordeaux  (20.12.17 10:23:23) 
Birincisi izin biriktiginde SSK teftiş ederse şirkete ceza yazıyor çalışan dinlenmeden sürekli çalışıyor diye. İkincisi şirket mali olarak bu izin günlerinin parasını kullanilmadikca bir kenara ayırması gerekiyor. Üçüncüsü çalışan işten ayrılırsa bu izin günlerini brüt üzerinden ödüyor. Onun için çoğu yerde buna dikkat edilir


  • seyyar satıcı  (20.12.17 10:30:18) 
Şirketler bunu maliyet olarak görüyor ve izin ücreti karşılığı ayırdığı için kullandırtmayı tercih ediyor. Yasal olarak bir zorunluluk yok ama, izin silinmez.


  • kumulatifvergimatrahi  (20.12.17 10:31:33) 
holdingde çalışıyorum öyle bi uygulama yok.

bi önceki şirketim yarı kurumsal bir yerdi 50 gün yıllık izni olanlar vardı
  • kablelvuku  (20.12.17 10:42:44) 
@kumulatifvergimatrahi, iş kanununda bu konuda bir boşluk var aslında, dediğin gibi "1 yıl içerisinde kullanılmayan yıllık izinler silinir" gibi bir madde yok ancak kullanılmasına yönelik uyarılar var. @seyyar satıcı'nın dediği gibi denetimde ya da iş kazası geçiren bir personelin davasında "personeli dinlendirdin mi" diye bakıyorlar.

bir taraftan çoğunluk kullandırıyor gibi görünüyor ama ben çok duydum @istanbul kanatlarimin altinda'nın dediği gibi günlerce yıllık izni birikenleri; merak ettim burada durumlar nasıl diye. iş kanunu hak edilen yıllık ücretli izinlerin kullanılmadığı takdirde silinmeyeceğini açıkça belirtiyor. kamu'da durum farklı o yüzden @graupel sana yardımcı olamayacağız ancak özelde çalışanlar için buradan da dile getirelim, kullanılmayan yıllık izinleriniz silinmiyor kesinlikle. yine de 1 sene içerisinde kullanın ki sorun çıkmasın. yok ben yakında işten çıkacağım diyorsanız o zaman beklenebilir gerçi...
  • Bruce  (20.12.17 10:45:13 ~ 10:45:31) 
IK'dan surekli mail geliyor izinleri kullanmamiz icin. Sonraki seneye sadece 5 gununu aktarabiliyoruz, o kadar telkine ragmen kullanmazsan yaniyor yani izinler.


  • crown  (20.12.17 10:46:21) 
bankacıyım. 4 yıllık personelim ve şu anda 30 gün izin hakkım var. Bu izin baskısı genelde emekliliği yaklaşmış, ya da 10-15 yıllık personele uygulanıyor. çünkü ciddi bir maliyet bu. 20 yıl sonunda personel tak diye çıkabilir işten. Bu yüzden genel müdürlük özellikle müdür, müdür yardımcılarına baskı yapıyor izne çıkın diye


  • silah taciri  (20.12.17 10:55:41) 
27 gün sınırı var bizde de. şu anda 28 günüm var benim ik yalvarıyor tatile çık diye.


  • argent dawn  (20.12.17 11:00:38) 
Senede bir izinlerinizi kullanın diye mail gelir İK'dan. Herkes yav he he deyip geçer. 300 gün izni olan adam var şirkette. Bırak izinleri zorla kullandırmayı, iki haftadan fazla izne çıkmaya kalksan işler güçler diye ağlamaya başlıyorlar zaten. Bir seferinde İK'dan gelen izinlerinizin tamamını sene içinde kullanın maili üzerine "aa ne hoş, ben de şöyle iki aylığına bi güney amerikaya gitsem diyordum" deyince,karşıdan gak guk dışında bir ses duyamamıştım.


  • sarap dumani  (20.12.17 11:10:07) 
insan kaynaklarıyım 200 çalışan var. benden önce kimse tutmamış yıllık izinler, bi kısmıyla el sıkışıp mutabık kaldık, bir kısmıyla anlaşma yaptık izinlerin bir kısmını ödedik, artık biriktirmeden yıllık izinler kullanılıyor, yöneticiler ekiplerinin yıllık izin yüklerini takip edip fazla olanları izne gönderiyorlar.

şirkete maddi bir yük olması yanısıra çalışanların izne çıkartılması gerekiyor isg açısından. atıyorum bir iş kazası olsa, konu mahkemelik olsa , sen bu adamı izne çıkartmamışsın, izne çıkmamış olmak dikkat dağınıklığı yapar işveren hatalıdır" fln a kadar konu gelebiliyor. bir de bu açısı var.
  • benaslinda  (20.12.17 14:21:04) 
Hayır öyle bir şeyle hiç karşılaşmadım.


  • roket adam  (20.12.17 15:10:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.