[]

Depozitoyu geri alamama hukukçu arkadaşlara soru

Merhaba. Şimdi geçen şubatta bize hırsız girdi. 10-15 bin liralık bir kaybımız oldu. Ev sahibine söyledik, istediğiniz önlemleri alabilirsiniz dedi. Biz de yeni aldığımız tv yi falan duvara monteledik, alarm sistemi kurdurduk, kapı ve pencerelere güvenlik mandalı taktırdık vs. Zam ayı gelince zam yapmayalım zararımız çok dedik, olmaz 100 tl zam yapıyorum dedi. Bundan iki ay önce başka ev bakmaya başladık, bi tane bulunca hemen aradık, hırsız girince eve güvenimizi kaybettik biz çııuoruz dedik, tamam dedi. Yeni ev sahipleri iki gün sonra kiraya vermekten vazgeçince dedik ev iptal kalıyoruz. Geçen ay başka bi ev bulduk, anlaştık. Tekrar ev sahibini aradık, iki hafta sonra çıkıyoruz dedik gene tamam dedi. Cuma taşındık, cumartesi anahtarı almaya geldi. Depozitoyu 15ine kadar vericem dedi. 18i yani bugün depozitoyu ne zaman gönderirsiniz diye sorduk, siz dedi sözleşme zamanından önce çıktınız, benim zararım çok, kış vakti kiracı bulamıyorum. İsterseniz avukata gidin, sözleşme bitimine kadar olan kirayı sizden tazmin etme hakkım var vs diye çemkirdi. Tamam dedi anahtarı aldı şimdi bize götlük yapmaya çalışıyor. Şimdi biz bu işten zararlı çıkar mıyız?




 
Sözleşme bitmeden erken çıktığınız için biraz haklı, kiracı bulunana kadar boş kalan sürenin kirasından sorumlusunuz ama mahkemeler kiracı bulmak için mantıklı sürenin 2 ay olduğuna karar veriyor. Yani mahkemelik olursanız 2 aylık kirayı ödemenize hükmedilir.

Fakat depozitoyu geri vereceğim diyip sonra vermemesi büyük ayıp, madem böyle bir düşüncen var en baştan söyle.
  • John Bloor  (19.12.17 09:54:55) 
peki bu 2 aylık kira vermediği depozitodan düşülür mü, depozito + 2 aylık kira mı vermek zorunda kalırız? Elimizde 15inde depozitoyu geri vereceğine dair WhatsApp yazışmaları var. yani adam bize 15inde depozitoyu vereceğine dair söz verdiğini ama evi kiraya veremediği için vermeyeceğini, bu yüzden zarar ettiğini ve depozitoyu vermek istemediğini, gerekirse de sözleşme bitim tarihine kadar olan 5 aylık kirayı bizden yasal yollarla alabileceğine dair tehdit ediyor yazılı bi şekilde.


  • ninotevtidze  (19.12.17 10:09:13) 
Depozitonuz 2 aylık kiradan daha mı fazla? 2 aylık kirayı düşüpkalan parayı mı almak istiyorsunuz?

Yoksa sormak istediğin olur da mahkemelik olursanız sizden hem 2 aylık kirayı alıp hem de deposizoyu vermeyecek olması mı? Eğer bunu sormak istiyorsanız, eve bir zarar vermediyseniz depozito konusu sadece ödenmesi gereken kira bedelini konu alır.

Yani evde bir zarar ziyan yoksa kira bedeli depozitodan düşülür, alacağınız varsa alır, vereceğiniz varsa üstünü tamamlarsınız.

Bence hiç karıştırmayın, ha ama yok depozitonuz 2 aylık kira bedelinden yüksekse oturup hesap edin.
  • John Bloor  (19.12.17 10:27:59) 
maalesef 2 kira kadar değil ama 1 kiradan fazla. üstüne biraz daha vermemiz gerekir.

sormak istediğim, biz bu adamın evine girdik, 1 yıl geçmeden hırsız girdi. eve hırsız girmesi bizim eve olan güvenimizi sarstı, evde rahat edemedik ve alarm taktırmak, kapı pencereye kilit mandal taktırmak vs fazladan bizi masrafa soktu. biz de bu evin masrafı kadar zaten ara kat kiralarız kafamız biraz daha rahat olur dedik. hırsız balkondan girdi ve dediğim gibi 10-15 bin tl zararımız oldu, adamlar koca tv yi bile kucaklayıp götürmüş.

biz bu adama dava açsak, hem depozitoyu verme sözüne karşılık vermemek için bizi sözleşme tarihine kadar kira alırım sizden diye tehdit etmesine vs karşılık, sözleşme bağlayıcılığı vs gibi konularda bize mi girer yoksa eve hırsız girmesi bu davayı etkiler, bize verdiği sözü tutmaması da dahil, bizden yana mı gelişir olaylar? cümle de kuramadım ama anlarsınız umarım.
  • ninotevtidze  (19.12.17 10:54:27) 
Son sorularını bir hukukcu cevaplarsa çok daha mantıklı olur.

Fakat adam size evi kiralarken güvenlik ile ilgili bir taahhüt verdi mi? Bu eve asla hırsız giremez, gşrerse ben mesulum dedi mi? Demedi tabi ki.

Eve hırsız girmesi kontrat bitmeden evi boşaltma hakkı tanır mı bilemem, bir hukukcu daha mantıklı bir cevap verir. Belki emsal bir konu bile olmuştur daha önce.
  • John Bloor  (19.12.17 18:37:29) 
aynı şey başıma geldi.

depozitom 1.5 kira idi ve 2 ay yeni kiracı bulamadılar, ben yarım kira daha verip depozitoyu almaktan vazgeçtim o şekilde anlaştık.
  • tchuck  (19.12.17 18:59:12) 
ev sahibi haklı. uygulamada 3-4 aya kadar alma hakkı var. bence helalleşin olsun bitsin.


  • nuisance  (19.12.17 19:43:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.