[]

zaman serisi analizi ve bitcoin

bir bitcoin furyası, almış başını gidiyor. eşyanın tabiatı gereği iktisadi varlıkların t+1 zamanda alacağı değerin öngörülememesi gerekli.

ne var ki bitcoin'in zaman içerisindeki hareket trendine bakıldığında yukarı yönlü istikrarlı bir hareketi var.

bu kapsamda ben de kulaktan dolma bilgiler yerine sınırlı düzeydeki istatistik bilgim ile son 3, 6, 12, 18 ayda t zamandaki günlük değeri üzerinden holt winters metodu ile gelecekteki değeri tahminlemeyi denedim. her bir zaman periyodu için bitcoin almak mantıklı göründü. aldıktan sonraki 15-20 günlük zaman dilimi içerisinde bitcoin %45 seviyesinde değer kazandı.

şimdi sorum istatistik ve/veya zaman serisi analizi konusunda bilgi sahibi olan kullanıcılara. hiç bitcoin için bir zaman serisi analizi yaptınız mı? yaptıysanız, rakamlar ne diyor?

in statistics we trust.

 
neden t+1 zamanda alacağı değeri öngöremeyelim ki? zaman serileri analizi bunun için yok mu zaten? geleceği, geçmişteki verilerle tahmin etmeye çalışmıyor muyuz?

bitkoin ile hiç uğraşmadım açıkçası. bu sanal para birimi ne kadar zamandır var bilmiyorum ve önraporlama yapabilmek için yeterli geçmişe sahip olduğundan emin değilim.
  • patty duke  (17.12.17 16:43:14 ~ 16:43:23) 
zaman serisi analizi t+1 zamandaki değeri öngörmek için var olabilir fakat iktisadi değerin t+1 zamandaki değerinin normal şartlar altında öngörülemez olması gerekiyor. bkz: efficient markets hypothesis.


  • gogu delen adam  (17.12.17 16:46:50) 
EMH bir hipotez zaten ama fiyatın her bilgiyi içerdiği mantığına dayalı. yani herkes elde ne varsa kullanır ve tahmin eder, piyasayı geçemezsin.

iktisadi olarak bile imkansız şartlar lazım: bilgi asimetrisi olmayacak, toplum rasyonel olacak, işlem maliyetleri...

iktisadi faktörler kadar sosyal yönleri de var.
son olarak, correlation =! casuality
  • passion rules the game  (17.12.17 17:21:11) 
bitkoin konjonktürden arındırılıp analizi yapılabilecek ve yeterli geçmiş değere sahip bir şey değil diye düşünüyorum.

geçen izlediğim bir videoda, bitkoinin bir dizide işlendiğini ve ondan sonra ciddi bir fiyat artımına gittiğini söyledi, ondan kısa bir süre sonra da, türkiye için bitkoine vergi uygulamasından falan bahsedildi.

bu basit nedenlerle bile ne analizine ne de kendisine fazla güvenilebilecek bir şey değil.
  • patty duke  (17.12.17 17:24:45) 
@acemi, benim söylediğim şeyi benden güzel ifade etmiş.

Bitkoinin zemini çok kaygan.
İlk yatırımcıları ve vurkaç yapabilen şanslı bir azınlıkta başkası kazanamayacak.

En güzeli altın... Temiz...
  • patty duke  (17.12.17 18:33:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.