[]

Ağ tarafsızlığı

6 yaşında çocuğa anlatır gibi. Nedir bu ağ tarafsızlığı. Bizim gibi basit internet kullanıcıları için ne ifade ediyor. Ne olacak ne değişecek hayatımızda?




 
disney kendi stream platformunu olusturacak yakinda. bir de netflix var biliyorsunuzdur.
şimdi diyelim tum amerika'da tek bir internet saglayici var ve disney ile anlasti.
siz netflix e baglanmak istiyorsunuz uff leş gibi internet yavaş çile çektiriyor. disney'in sitesi ise akiyor.
bunu internet service provider yapiyor. piyasayi manipule ediyor. bunu da sizin nereye neye nasil ne zaman baglanmak istediginizi takip ederek yapiyor.
yeni yasa bunu getiriyor.
  • sparkle kiddle  (17.12.17 14:14:02) 
YouTube paketi almazsan YouTube'a yavaş gireceksin mesela. İnternet bağlantın var ama her siteye erişimin yok.

jointhefastlane.com

www.theopeninter.net
  • Lim5  (17.12.17 14:15:29 ~ 14:25:27) 
Bu konuyla ilgili daha önce yazmış olduğum dev metin blokları var, buluyorum şimdi.

Özet geç dersen aşağıda:

Tarafları yazıyorum:

IP Transit şirketi: Bunlar internet kargocusu. Okyanusa, yerin altına vb kıtalararası kablo döşeyen, milyonlarca dolar yatırım yapan adamlar bunlar.

IXP : İnternet değişim noktası. Her ülkede bir veya birden fazla var, bunlar genelde kar amacı gütmeyen yerel kuruluşlar oluyor. Diğer tüm tarafların yerel trafik değişim noktası bunlar. IP Transit, ISP, içerik üreticileri burada bedavaya trafik değişimi yapabiliyor. Tabi herkesin kuralları var, öyle kafana göre millete bedavaya bağlanamıyorsun.

ISP : Bunlar yerel bazda hizmet veren şirketler (birçoğu uluslararası varlık gösteriyor gerçi), son kullanıcıya internet veriyorlar : Türk Telekom, SuperOnline, vb.

Tüketici :Sen, ben.

İçerik üretici-dağıtıcı : Netflix, Google, YouTube, hatta sen ben.

Ağ tarafsızlığı ortadan kaldırılırsa ISP'nin birisi Netflix'e gidip "kanka bana ayda 10 milyon dolar ödeyin yoksa sizin müşteriler dizileri izlerken biraz donabilir" diyebiliyor.

Bu niye sıkıntılı bir durum dersen şöyle bir şey var, yukarıdaki şirketlerden bazıları hem IP transit şirketine ortak, hem kendi dizi platformu var, hem ISP, hem de içeriği kendisi üretiyor. Sence böyle bir durumda rakibine ne kadar iyi davranır?

** Bu arada ABD'de ve birçok ülkede bu zaten üzeri kapalı olarak yıllardır yapılan bir şeydi (İçerik sağlayıcıların müşterilerine daha hızlı bağlantı sunmak için IP transit yerine ISP'ye para ödemesi olayı), şimdi tamamen yasal hale geldi.
  • hayirsiz  (17.12.17 14:17:29 ~ 15:41:15) 
bu durumun en ürkütücü yanı almak istediğin hizmetler için para ödemeye razısın, spotify falan gibi, birde o hizmetleri alabilmek için extra para ödeyeceksin (vergi gibi) buna da razısın diyelim ama servis sağlayıcıları bu yasaya dayanarak hangi müşterisi hangi sitelere giriyor teker teker kayıt altına alabilecek, analiz yapabilecek "kişiye özel teklifler" de bulunabilecek olması.

ağ hem tarafsızlığını hemde anonimliğini kaybedecek.
  • selam  (17.12.17 14:19:28) 
mesela ttnet akn'siz kotasız 100mbit'i 50 liraya satacak. ama diyecek ki youtube, netflix vs. kullanırken hızını 3mbit'e sabitlerim. 150 lira verirsen youtube, netflix vs. kullanırken 100mbit internet kullanacaksın. gibi...


  • sutlu nescafe  (17.12.17 14:38:36) 
Korkum o ki, bununla birlikte "Batı'nın Ahlaksızlığı'nı" almayı seven ISP'ler paketlerde zam yapacaklar. Sonra bir de nimetmiş gibi "Sosyal Medya Paketi: Twitter, Facebook, Netflix şu kadar lira, hiç düşmeyen şu kadar hız" diye nimet gibi başka siteler için düşük, belirli siteler için yüksek hızda internet sağlayacaklar. İşin kötüsü interneti sadece Facebook ve Youtube'dan ibaret kullanan bir kesim de "Oo her siteye 16Mbit hızda100 lira vereceğime sadece Facebook ve Youtube'a 50 lira veririm daha iyi." diyerek bunu seçer, eminim.

Muhalifliğe vurulan bir ket olması ve bireysel kampanya sunulması adı altında bilgilerin depolanması (sonraısnda 3. kurum ve kişilerle paylaşılması) muz cumhuriyetlerinde çok korkunç bir faşist baskı unsuru oluşturacaktır.

Umalım ki okyanus ötesinden buraya gelmesin. Bu yöntem ABD'liyi 1 kısıtlarsa bizdeki uygulaması bizi 5 kısıtlar. Hamuduyla götürmeye alışık olunduğundan, öldürürler artık milleti.
  • g man  (17.12.17 14:44:26 ~ 14:50:55) 
internet televizyona benzeyecek, öncelikliler daha bi öncelikli olacak. atıyorum türkiye'de türk telekom netflix'e rakip bi streaming platormu çıkaracak ve bağlantı hızı netflixin 4 katı olacak ve türk telekomu ikna edemediği sürece bu iş böyle devam edecek.


  • yuto  (17.12.17 16:42:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.