[]

Kendini iyi ifade edememe durumunun üstesinden nasıl gelinebilir?

Ben kendimi pek iyi ifade edemiyorum. Yani aklımdan geçenlerle söylediğim/yazdığım şeyler arasında sığlık açısından uçurum oluşuyor hep; ya tam nokta atışı yapamıyorum, ya gereksiz detaylara giriyorum ya da asıl demek istediklerimin 2/10'sini anca söyleyebiliyorum.

Konuşurken bazen-aslında çoğu zaman- karşımdaki kişi "Öfff, iki saat ne kafa ütüledin be!" der gibi bakıyor. Arkadaş ortamında da ben bir şeyler anlatırken karşımdaki kişi önce anlamsız bakıyor, sonra başka bir arkadaşım "Ya aslında şöyle şöyle diyor." diyerek nokta atışıyla birkaç cümlede şak diye anlatabiliyor benim demek istediklerimi. Tanımadığım kişilerden de "Sen yurt dışında mı yaşadın?" diye sorularla karşılaşıyorum. :(

Kitap okumayı çok seviyorum, elimden geldiğince de okurum her şeyi. Ama bu okuma alışkanlığı da bana kelime dağarcığı yönünden olsun, kendini iyi ifade etme konusunda geliştirme açısından olsun, sanki hiçbir katkı sağlamamış gibi duruyor.

Mesela gerek Ekşi Sözlük, gerek burası, gerekse diğer sosyal mecralarda milletin kendini ifade etme yeteneğine dibim düşüyor. Ya etrafımda kitaptan pasajlar okur gibi konuşan arkadaşlarım da olunca bayağı kendime acıyorum. Bu yöndeki eksikliğimi daha çok hissediyorum.

Ne yapmalıyım?

 
konuşmadan, yazmadan önce bir kez daha düşün yeter..


konu ne ? bu konu hakkında ne biliyorum ? O zaman buna göre nelerden bahsedeceğim ? nasıl bahsedeceğim ? nereye bağlayacağım ?
  • AlsterWasser  (14.12.17 00:00:55) 
yazın. yazdıklarınızı bir hafta sonra okuyun. daha tarafsız olursunuz.

kendinizi kayda alın. telaffuz, kelime seçimi gibi konularda biraz daha dış göz gibi bakma şansını bulursunuz.

olmadı yakın bir arkadaşınızı oturtun yanınıza. "nedir ilginç olan anlat hele" diyin.

kitap okumayı seviyorsanız, içeride gerekli parçaların mevcut olması beklenir. ama bunları yanyana getirmek, ahenk yakalamak için biraz denemek lazım. bu yüzden siz de hiçbir şey katmadı gibi düşünebilirsiniz. gömülü hazinenin toprağın üzerinden anlaşılamaması gibi.
  • EasyTiger  (14.12.17 00:05:00) 
konuşa konuşa öğrenirsiniz konuşmayı, biraz da yazı yazın, bu blog olur, sözlükde başlık olur fark etmez, cümle kullanmayı öğrenirseniz bu konuşmanıza da yansır; tabii alt yapınızı da sürekli bilgi ile doldurarak güçlendirmelisiniz, tvlerdeki, video'lardaki konuşan insanları iyi gözlemleyin, vurguları nasıl kullandıklarını, anlattıkları şeyi nasıl giriş-gelişme ve sonuç olarak sundukları iyi yakalayın; bir de tabii kelime hazneniz geniş olmalı, bunun için ne olursa olsun çok okuma yapmalısınız.


  • gezegen olan pluton  (14.12.17 00:05:46 ~ 00:07:10) 
Bu arada yazı ve kendi kendinize konuşmak için sevdiğiniz konu seçin. Mesela sorular hazırlayın, röpörtaj gibi bunlara yanıt verin.

En sevdiğiniz kitaplar ? Neden onlar ? Vb. Çok konu çıkar kitaptan.

Sinemaya ilgi duyuyorsanız o da olur.
  • EasyTiger  (14.12.17 00:21:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.