[]

İş yeri ile alakalı (beyaz baret/mavi baret)

Yurtdışı şantiyesinde imalata resim vermek, revizyon takibi yapmak, dataları girmek, rapor yazmak ile görevli teknikerim.
Atölyede ise verdiğim resimleri yapmakla yükümlü mavi baretli arkadaşlar var.
Mesela boruları kesiyorlar, büküyorlar, kaynak ağzı açıyorlar vs.
yani adamlar yap bozu tamamlayan kişiler.
böyle olunca da sanki benden daha bilgililermiş gibime geliyorlar. ki öyleler de. adamlar senelerce atölyede bu işi yapmışlar. alışıklar.
ben ise senelerce iş hazırlama yapmışım.
atölyeye gittiğimde mesela düşünme biçimleri vs pratik oluyor. ne yaptıklarını anlıyorum biliyorum ama o pratiklikle hızlıca boyle yap deseler yapamam sanki gibime geliyor.
ve bu adamların yaklasık 3 katı para alıyorum.
içten içe saçma bi rahatsızlık duyuyorum. belki onlar da pc başına oturduklarında afallıyacaklar, hızlı olamayacaklar ama ben imalat işini de onlardan cok daha iyi bilmem gerekliymiş gibime geliyor.
çalıştığınız yerde böyle kişiler sizin oralarda da vardır. böyle düşünceler sizde de oluşuyor mu? yoksa saçmalıyor muyum ben.
cok mu düşünüyorum mınaskiğ.

 
:) okurken eğlendim, öncelikle sorunun cevabı bundan sonraki isteklerine bağlı bile değil. Yani hangi alanda devam edersen et derinlemesine bu fikre düşmen saçmalık.

örnek istemişsin; daha önce benim başıma bu şekilde değil ama şöylesi geldi; bi' şantiye yapısında ara elemandım ve üretim adına hiçbirşeyden anlamıyordum. Özele inelim; bir kapı imalatı vardı, aynı anda işlem gören 3 farklı iş akışının sonunda bunların birleşmesiyle oluşuyordu. yemin ediyorum 2 gün onu düşünmüştüm, lan bu 3 malzeme birleşip nasıl kapı olacak diye.(çizime bakıp düşünmüştüm önce) (belki biliyorsundur z'si var, paneli var u su var)

Zaten jubileyi de bu kapı meselesi sonrasında yaptım, 2 gün düşündüm baktım olacak gibi değil. üretimden bi' mühendis arkadaşımıza rica ettim, prese gittik 2 usta aldık 0'dan kapı bastırdık, birim teknikeri ve ustabaşı da sağda bekliyorlar bizi, birşey deniyor zannediyorlar işte onlar da garibim. neyse kapı parçaları bitti(3 tane zaten) boyaya gidip temizlenip boyanıp gelip montajlayacaklar, dedim yok böyle montajlasınlar. aldılar parçaları montaj biriminde montajladılar, ben o aşamayı da gördüm. yine anlamadım.

teknik olarak kapıyı yapan ustanın amiri; usta başı, onun amiri; üretim teknikerleri, bunların amirleri; üretim mühendisleri, bu arkadaşların da amirlerinden birisi ben oluyorum. Ama kapıyı anlamadım. Bunu kendime dert de edinmedim.

Bu hikayeyi daha sonra birkaç yerde daha kullandım, ama bu tabi biraz da şirket kültürü ile alakalı.

Yani sen proje alanında devam edeceksen, imalatın nasıl yapıldığını öngörebildikten sonra kaç dk'da kaç tane parça çıkarttığının bi' önemi yok aktif olarak durun lan şunu da ben yapayım demedikçe.
  • mete kudur  (13.12.17 11:05:02 ~ 11:06:28) 
şunu dusunuyor olman yeterli bence. sen calistigin sirkete isine sadiksan elinden geleni yapaiyorsan vicdanin rahatsa tamamdir bence. sonucta bir patron sirketinde calisiyorsun ve bir kisinin keyfine baglisin. yarin sadece duvara bakmak icin bir adam tutabilir ve ona senin yedi katin maas verebilir. İs hayatinda boyle ince dusunen insanlar kafayi yiyorlar eger basarabiliyorsan rahat olmaya calis derim bir de. (ben basaramiyorum)


  • sparkle kiddle  (13.12.17 14:49:52) 
Mühendis olacam. elime alsam kaynak makinesini ya parçaya yapışır ya parçayı delerim yada çarpılma olur parçada bu biraz el yeteneğiyle alakalı adamın işi bu bütün gün o işi yapıyor.
Ama neden zig zag atması gerektiğini ne saman düz atması gerektiğini hızlı mı yavaş mı geçmesi gerektiğini akımı ne seçmesi gerektiğini elektrotun ne olması ve oluşacak iç yapıları ön tav gerekli mi bunların ayrıntısına kadar bilmesi gerekende mühendistir.
İş bölümü hepsi sonuçta kendi işini iyi yapıyosan sorun yok
  • kararsızataletfilozofu  (13.12.17 16:58:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.