[]

Ayasofya'nın ibadete açılmsası hakkında

Ne düşünüyorsunuz?

Benim bir yanım diyor ki, ülkede adım başı cami var ayasofya müze olarak kalsın.
Diğer yanım diyor ki, ayasofya fethin simgesidir. Konstantinapolisin İstanbul oluşunun sembolüdür. İbadete açılması gerekir. Avrupa'da camiden kiliseye dönen yapılar mevcut, biz niye yapmayalım?

Son zamanlarda ikinci yanım ağır basıyor. Sizce ne olmalı, neden?

 
her b**muz düzgün sıra buna geldi.


  • kimlanbu  (11.12.17 18:05:07) 
Yıllardır söylerim. Ayasofya'yı cami yapmakta ısrar etmek aslında "fethin" kesinlikle gerçekleşmediğini gösterir. bu olay bana hep Ortadoğululara has bir özgüvensizlik gibi geliyor. Bu öyle bir şey ki, 500 değil 5000 yıl da geçse, İstanbul'un Müslüman Türkler tarafından ele geçirildiğine ikna olmayacak adamlar var Ayasofya cami olmadığı takdirde.

Valla tutup freudyen tespitler kasmak istemem; ama bir bakıma el değmemiş, kendisinden başkasının anılarını taşımayan partner arayan "erkeklik" düşüncesinin politik tezahürüdür Ayasofya'nın camiye döndürülmesindeki ısrar.

Düşünün ya, yüzlerce yıl geçmiş, adamlar hala "İstanbul bizim" diyemiyor gönül rahatlığıyla. Çünkü bilinç dışlarında yatan özgüvensizlik ele veriyor kendilerini. Biliyorlar ki layık değiller İstanbul'a.

Öte yandan ülkedeki bazı mütedeyyinlerin Fatih'i, kendi çarpık ahlak algılarına alet etmelerinden ise tiksiniyorum. Kazer-i Rum, onların sandığı gibi kafasına at gözlüğü takmış vizyonsuz bi' mürteci değildi. İskender'in, Sezar'ın, Agustus'un ardılıydı. Onun vizyonunun zekatını bile taşıyamayanlar kalkıp Ayasofya'da provokatif eylemler yapıyor ve sıradan halkın kafasını karıştırıyor.

Dünya'nın en büyük şehrini; alelade, önemsiz kalabalık bir şehir haline getirenler Ayasofya'yı kendileri gibi yapmak istiyor. Gri, değersiz, anlamsız; çünkü hem dinde hem de kültürel tarihinde var olan yağma duygusu onları buna itiyor.

Öte yandan Ayasofya'nın bir kuyruk acısı olarak gelmesi elbette ki yeni bir mesele değil. Karşısına en az onun kadar heybetli bir İslam şaheseri diktikten sonra bile Ayasofya'nın heybetiyle yaraşamadığını düşünüp yine onun için çığırtkanlık yapmaları bunun en güzel örneği.

Burada her birini 2'şer cümleyle açıkladığım her paragraf aslında başlı başına sayfalarca açıklamaya sahip. Konuyu kısa kesmek mümkün değil; ama özetle, Ayasofya'nın 21. yüzyılda ibadete açılması (cami olması değil bakın) dünyanın en ironik olayı olur. Hele ki bu Fetih Ruhu diye boyanırsa vay haline.

eksisozluk.com

eksisozluk.com
  • g man  (11.12.17 18:08:34 ~ 18:16:52) 
istemem.
asli kilise olan bir yapiyi illa ki ibadete açmak gerekiyorsa, kilise olarak acilmalidir.

kaldi ki su anda muze olarak işlevini gayet güzel yerine getirmektedir.
  • for the record  (11.12.17 18:53:15) 
Kendimi müslüman olarak tanımlamam ama bence açılsın. Batılılara cici gözükmek için müze olarak tutulması çok saçma. Açılsın millet gitsin namaz mı kılıyor ne yapıyorsa yapılsın. Böyle eziklik olamaz. Aynı konumda batılılar olsa ibadete açmayı bırak o yapıyı yerle bir ederdi.


  • catch the arrow  (11.12.17 18:53:18) 
bilmemkaçyüz yıldır istanbul sende zaten, neyi kanıtlayacaksın ki? istanbul'da kiliseden camiye çevrilmiş onlarca yapı var, hepsinin kültür mirasına sıçılmış. zeyrek ve fenari isa mesela, ne hale gelmiş. zeyrek'i kim kaç kere gitti gördü mesela, nerede olduğunu da semtin adından tahmin edersiniz anca. mis gibi heybetli bi cami, al sana sembol. fatih camisini yapmak için oradaki mezarları da piç etmişler, o da gayet heybetli bir yapı, al sana sembol.
ya bi kere turistik açıdan düşün, bu saatten sonra ibadete açsan turist sayısı düşer oraya giren, ekonomik açıdan da zararlı.

yani yararı sıfır, zararı çok, hem kendine hem dünya mirasına.
  • Bruce  (11.12.17 18:54:14 ~ 18:55:55) 
@g man +1

Ülkede cami mi kalmadi da ibadete aciliyor.
AKP'nin göz boyama siyaseti iste. Dikkati Reza'dan ve bakanlardan cekebilmek icin simdi de bununla milleti oyalarlar artik.
  • chitosan  (11.12.17 18:57:57) 
Camii olarak ibadete açılmalı. İstanbul fethedildikten sonra bizlere öylece miras bırakıldı. Esas olan bu.
Şu an varsayalım ki elden (Allah celle celaluhu korusun) çıkacak olsa ele geçirenlerin müze olarak kullanacağını düşünmek büyük bir saflık olur.

  • 1adam  (11.12.17 20:29:52) 
kocamustafapaşa camii 6. yüzyılda yapılmış bir manastır iken fetihten sonra camiye dönüştürülmüştür örneğin. böyle yüzlece camii var bu ülkede.

ayasofya meselesi cumhuriyet dönemindeki dinci-laik çatışmasının sembolü oldu sadece. milletin duygularını manipüle etmek için siyasi olarak kullanılan bir konu.

ayasofya camii yapılsın diye kuduranlardan kaç tanesi camide namaz kılıyor acaba? abuk sabuk şeyler bunlar. lozan'ı da güncelleyecekmiş bizim reis.

allah akıl fikir versin, herkese :)
  • otonomo  (11.12.17 20:45:54 ~ 20:46:19) 
cami olunca süleymaniye'nin başına gelenler gelecekse bırakın dokunmayın kalsın.

süleymaniye yi restore edicez diye tahrip ettiler bu çok dindar! vatandaşlar.
akustiğini bile bozdular.
  • herhaltibiliyoring  (11.12.17 20:59:21) 
kiliseden camiye çevrilip halen kullanılan bir sürü yapı var. ayasofya, istanbul'da da tek örnek değil.

evet ülkede adım başı cami var, bence de eksik olsun. cami var ama hak yok, hukuk yok, adalet yok, eşitlik yok. özgürlük yok, düzen yok, kültür yok, görgü yok...

@g man'in bahsettiği "fethin şu kadar yüzüncü kutlamaları" bahsini ilber ortaylı da yazmıştı bir ara. ve "tamam, sakin fethettiniz. sizin artık, her yıl bunu kutlamayın" minvalinde bir şeyler yazmıştı.

siyasal islam ve onun tabanı olan tarikatler, cemaatler bu tür sembolleri çok sever. onlar için gelir ve oy kapısıdır.

bir yandan evet ben de bazen cami olsa diyorum ama şimdiki halinde de sıkıntı yok. bildiğim kadarıyla ibadete açık bir bölümü de var. çevresinde zaten ibadete yeteri kadar uygun camiler var. kaldı ki, ibadet etmek için camiye de ihtiyaç yok! işte bunlar hep güç, iktidar mücadelesi/gösterisi.

afrika'daki misyonerlerin, yerel halkı hıristiyanlığa çekmek için, halkın kutsal kabul ettiği kişileri aziz ilan ettiğini söylemişti murat belge. bizim eyüp sultan semti ile ilgili anlatılanlar da istanbul'a bir aidiyet sağlamak için kurulmuştur.

avrupa/batı da çok samimi değil, kabul. hala bir haçlılık ve özlerindeki inançlarının varlığını kanıtlayan eylem ve söylemleri bir gerçek.
  • runagain  (12.12.17 06:42:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.