[]

Otomatik Araç Tavsiyesi

Elimde 2006 model bir araç var. Onu satıp toplamda 40.000 lirayı bulacak kadar bir para ekleyip bir otomatik araç alma niyetim var. 2 haftadır araştırma içerisindeyim. Kabul; 40.000'e kadar öyle aman aman çok temiz ve sağlam bir araç bulmak zor. İlk başlarda Chevy Cruze'lara bakıyordum ama zaten tek atımlık kurşunum var. Hem ileride doğabilecek parça sıkıntısı hemde yakıt masrafları direk caymama neden oldu. Astra J ile aynı parçaları kullanıyor olması falan filan gene de dedim ya riske giremem. Benim sıkıntım şu; sağa sola hangi aracı sorsam, hangi yazıyı okusam herkes her araca muhalif. 2009-2012 araçlara bakıyorum daha çok. Punto evo diyorum "uzak dur", fiat araba mı?", hyundai i20 diyorum "onların otomatikleri sıkıntı", citroen c4 diyorum "citroenler sıkıntı", peugeot 308 diyorum "pejo alınmaz", renault diyorum "renolar kalitesiz", honda jazz diyorum "jazz alma boşver". anasını satayım araba kalmadı piyasada. İnternette millet o alınır bu alınmaz yazıyor ama çok nadir gerekçesini yazan var. Ya kötüleyen adam desin ki "kardeşim aracın o yıllarda üretilen serilerinin otomatik şanzımanında şöyle şöyle sıkıntılardan dolayı kronik olarak şu şu sıkıntıları çıkarma riski var" diye ama yok. Ssangyong Actyon yorumlarını okudum millet memnun. Oturduğum semtin dar sokakları olmasa (fatih) çılgınlık yapıp alacağım ama sokak aralarında sıkışıp kalmak var. Zaten İstanbul için o kadar büyük araç gereksiz. Neyse işte dostlar, vaziyet bu. Buradan farklı yorumlar almak istiyorum. Ne önerirsiniz?




 
Toyota bakıyor musun? Yaris veya Auris filan. Masrafı az bunların.


  • basubadelmevt  (10.12.17 17:07:12) 
Bahsettiğiniz araçların hemen hepsi fiyat/fayda oranı yüksek araçlar. O paraya alınan arabada elbette bazı eksiklikler ya da arızalar bulunabiliyor. Astra alacak olursunuz, yarı otomatiktir, alma derler. Fiat, araba mı derler. Hyundai, bilmemesi kötü derler.

Ancak bu sınıfta, bu para ile alacağınız arabalar hemen hemen aynıdır. Bakmayın siz bacanağının bilmemne marka ile yolda kalması sonucu marka kötüleyenlere. Peugeot, opel, rrnault, ford, hyundai, vw, honda, toyota... hangisinden alırsanız alın ufak tefek arızalar çıkacak, çeşitli eksiklikleri olacak. Bu piyasada, vergiler böyleyken 40.000 lira ile alınacak araba malesef bunlara gebe. Ama sorun mu? Bence değil. İnsanları dinlerseniz arabasız kalırsınız.

Benim size tavsiyem ise olabildiğince yüksek model ve düşük km bir araç almanız. Bu da sizi punto'ya, peugeot 307'ye, ford fiesta'ya, skoda fabia'ya yönlendirir kabaca.

Biraz daha eski ve biraz daha fazla kullanılmış arabalara bakmak isterseniz astra, focus, golf, civic vs. bakmaya başlayabilirsiniz. Ancak bu bütçe ile tavsiye etmem. Alacağınız araba fazla yıpranmış olduğundan sorun yaşatma ihtimali daha yüksek olacaktır.

Kısacası yüksek model, düşük kilometre ve temiz kullanılmış olsun, avrupa standartlarına uygun olarak üretilmiş olsun, bir de beğenirseniz, içinize sinerse alın gitsin.
  • md11  (10.12.17 17:25:59) 
cevaplarınız için teşekkür ederim. dedim ya zaten 3 senedir 2006 model araç kullanıyorum. İster istemez arıza çıkıyor. kayıştı, baskı-balataydı, volanttı çıkıyorda çıkıyor. bu riskleri biliyorum. Yakıt konusu çok uçuk olmadıkça lpg'siz araçları düşünüyorum. iş yerim uzak değil ama vesait ile ulaşım kötü olduğundan arabayla gidip geliyorum. haftada yaklaşık 150 km ediyor. yakıt konusunda fazla sıkıntı yaşayacağımı sanmıyorum. 1.6 motorlara bakmıyorum zaten.


  • reseoz  (10.12.17 17:31:33) 
haklısınız, alma diyenlerin argümanını merak ettim ben de.

toyota'nın bahsedilen modellerde kullanılan yarı otomatik şanzımanı başarısız, vites geçişlerini çok hissettiriyor ve motor güçsüz kalıyor gibi şikayetler var.
renault 'un o fiyatlara alacağınız araçlardaki yarı otomatik de toyota'dan başarılı değil, ama 1,5dci motor iyidir diğerlerinin yanında.
fiat punto evo fena araba değil, multijet alırsanız yeterli olur, yine yarı otomatik var ve yine pek başarılı değil.
bu üstte saydıklarımın hepsi plastik kalitesi ve yol tutuş konusunda çok iyi hissettirmeyen araçlar, belki biraz punto yol tutuşta iyidir ama hiçbirinde gerçekten kaliteli bir araca binmiş hissi olmaz.
honda jazz'da cvt şanzımanlı 2006 ve sonrası modele bakabilirsiniz, çok kaliteli hissettirmiyor bu da ama fonksiyonel, sorunsuz. cvt'sine alışanlar başka bir şeyi tercih etmiyor, ama o modellerde dizel yok. (jazz, alma denebilecek bir araba değil, sahiplerine sorun)
hyundai i20 otomatik o motora göre çok yakıyor, bir de yeni i20'nin popülaritesinden dolayı eski kasaların da fiyatı normalden fazla arttı. kötü araba değil, iş görür.
peugeot-citroen önyargıyı yıkamadı, halbuki yeni modelleri gayet başarılı. o yıllarda alabileceğiniz modellerde nasıl bir şanzıman kullandılar bilmiyorum.
cruze kasası o motora göre birazcık ağır, otomatik şanzımanla birleşince tüketim ve performans çok iyi olamaz gibi geliyor.
bence sizin ilacınız jazz, fazla yakmaz, sorun çıkarmaz, istanbul'da ideal araç. küçük durduğuna bakmayın geniş, bagajı da iç hacmi de yeterli. 40000'e kadar temiz bir tane cvt bulun alın derim.
  • gkhncnzdgn  (10.12.17 17:43:18 ~ 18:04:28) 
Ben de arabayi alirken baya arastirmistim sene basinda. Peugeot 308 o fiyatlarda donanimsal iyi araclardandi. I20 otomatikleri eski modellerde 4 ileri oldugundan cok yakiyormus. Fiyat kalite subaru impreza hb modelleri de cok yakar ama kaliteli diyorlardi. Mazda 3 cok ovuluyordu, temizini bulsam alirdim onu. Ama sansima cok temiz bir jazz buldum ve aldim. Dar sokaklar, istanbul trafigi icin baya basarili. Ici ve gorus acisi baya iyi sinifina gore. I-shift sanzuman bu arada ben cok memnunum alirken bi dusunmustum herkes cvt diyordu hicsorun yasatmadi bana ishift. Hondanin tek sorunu sadece turbosuz atmosferik motor oldugundan ani hizlanmalarda biraz yetersiz kaliyor.


  • solenkol  (10.12.17 18:12:56) 
valla hocam toyota'yı tavsiye ederim. bakımı ucuz, sağlam, sorunsuz. 2011 model bir yaris var hanımda taş gibi maşallah. hatta geçen gün hiç bir yerine bakmadan direkt muayeneye götürdüm en ufak sorun olmadan geçti. honda jazz'da olur o da olumlu :) velhasılı kelam japondan vazgeçme derim.


  • delidir yakalayin  (10.12.17 18:30:58) 
jazz senin için uygunsa al geç sorunsuz arabadır. yarı otomatik yaris de olabilir.


  • yuto  (10.12.17 19:59:53) 
cevaplarınız için teşekkür ederim. Faydalı oldu.


  • reseoz  (11.12.17 00:16:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.