[]

bahşiş olayları

Günaydın Pazar Sevişgenleri,

Ben şu bahşiş olayında hala çuvallıyorum arada. Şimdi arkadaş, malum mecburen eve su getirtiyoruz haftada bir-iki. Şimdi her su geldiğinde adamcağız 19 ltyi buraya kadar taşıdı (gerçi birinci katta oturuyorum ama olsun) diye düşünerek bahşiş vermeli miyim? Siz napıyorsunuz, veriyor musunuz böyle durumlarda? Bütçe mi dayanır lan? Dayanıyor mu ya da?

İkincisi de bayanlara yönelik bir soru: Kuaföre aldığı ücretin yanında bahşiş de bırakır mısınız? Mesela saç fönlettik, ortalama 7 tlye diyelim. Geri kalanı bahşiş olarak kendilerine mi bırakmak lazım, fönleyen çocugun cebine 1-2 lira mı sıkıştırmak mı lazım, yoksa s.ktir edip, nasılsa fön parasının içinden alıyorlardır diye para üstünü alıp eyvallah demek mi lazım? Hı?
Fön çektirmek değil de diğer işlemler için soru sorulmuş olsa cevabınız değişir miydi? Mesela fönlenirken kızlardan biri ojenizi yeniledi?
Peki cevap mesleğinize göre değişir mi? Yani mesela "öğrenciyken vermen gerekmez ama oha yani, gitmiş avukat olmuşsun iki üç lira da bırak hayvan" der misiniz?

Son olarak, vermek gerekiyorsa bunun veriliş usulü nedir? Çok kasılıyorum be yahu. Utanıyorum, amanınhee ki cebe sıkıştırmak, sanırım imkansız bişi.. Siz nasıl yapıyorsunuz?

Cevaplarınıza müteşekkirim efenim. İyi pazarlar dilerim.

 
ilk ve son soruya istinaden: 8 tl tuttu diyelim eve gelen su ya da pizza siparisin. 10 tl verip tesekkur edersen (tebessum malum?) zaten o da cok tesekkur edip yoluna devam edecektir. oyle belli bir belirtme durumu soz konusu olmaz, en uygunu bu bence


  • efendy  (07.02.10 10:00:51) 
öğrenci adam hali vakti yerinde değilse bahşiş vermese de olur. orta halliyse 19.5tl tutan sipariş kapıya kadar geliyorsa 50kr para üstü almasa da olur. onun için ufak bir miktar ama servis elemanı için damlaya damlaya göl oluyor.

Devamlı aynı kişi su getiriyorsa 1 sefer bahşiş verin 3 kere vermeyin vs ayarı kendiniz tutturun artık.

Kuaför olayında ise en temizi çocuğun cebine sıkıştırmak, arkadaşlarımdan biliyorum, kendi mekanlarını açmadan önce fazla verilen paralar onlara değil patronlarına gidiyordu
  • kimlanbu  (07.02.10 10:01:14) 
Bir konuda daha tartışmıştık. Ben bahşiş vermem, verilmesine de karşıyım. Bir arkadaş "zaten o işi yapan fakirler, aldıkları 3 kuruş para, sen de bahşişte cimrilik yaparsan aç kalırlar" tarzında bir cevap yazmıştı. Ee arkadaşım onlar o paraya çalıştıkları için zaten aç kalıyorlar. "O paraya dışarıda çalışacak çok adam var" deme, "senin işini 100 lira daha azına yapacak var" deyip deyip olayı kısır döngü haline getiriyorlar. O mantığın sonucu işçinin aldığı 1.500 lira bile yetimin hakkıni yemek(!) olarak adlandırılıyor.

Bahşiş vermeyin, verdirmeyin, insanları bilinçlendirin. Yoksa halk eşek oldukça semer vuran çok olacak.
  • ataturkiye  (07.02.10 10:20:38) 
hesabın yuzde 10 u kadar bahşiş bırakıyorum.


  • l6205013  (07.02.10 11:07:49) 
su içmediğim için su hususunda bir şey diyemem lakin bir ara eve kola getirtiyordum 8 10 şişe, bakkalımızın çırağı getiriyordu cebine de 1.5 lira, 1 lira hep koymaya çalışırım sonuçta oradan aldığı bir ücret yok ve onlar için bu büyük bir para hani belki kendine bi çikolata alır yemeğinin yanında kola içer biriktirir vs. diye düşünüyorum. yemeksepetinden vs sipariş verdiğimde ise valla yemeğine göre ve cebimdeki paraya göre bahşiş bırakıyorum. mesela 17 18 tutarsa 20 verip üstünü vermenize gerek yok diyorum ya da, 12 lira falan tutan bir şey için 10 verdiysem 5 verseniz yeterli olur diyorum. ben kesinlikle bahşiş vermemeye utanıyorum ve asla para üstü alamıyorum terbiyesizlik gibi geliyor o yüzden bu şekilde yapamıyorsam kart kullanıyorum. yine de çok memnun hızlı vs bulduğum olursa da kartla ödedikten sonra bir iki lira da kuryeye veriyorum.
taksiye bile ortalama 2 ila 5 liraya kadar bahşiş bırakırım ben. hani şu kadar alabilir misiniz, ben para üstünü şu kadar alayım diyorum. yanlış anlama vs olmamış oluyor.
valla kuaföre çokça da giderim lakin manikürdür, föndür vs için bahşiş bırakmıyorum. ama boya olsun farklı işlemler olsun bi 5lik vermekte zarar yok genelde çırağa verilir, birden fazla çırak varsa siz aranızda hallederseniz sevinirim der yaşı büyük olana verirsiniz. şimdi fön için vermiyorum dedim ama hani sürekli gittiğim kuaförümde fön çektirdiğim kıza cilt maskesi vs almıştım böyle ortak bir şey oldu mu da ne bileyim bi çikolata bile olsa ikram etmek gerekli bence.
ha bu arada öğrenciyim. ama bazen kuaförlerde ojem bozulduğunda silip kendim sürüyorum manikür parası istemiyorlar öyle bir şey olursa yine 3 5 bir şey vermekte zarar yok.
bir de mesela her su getirdiğinde değil de 3 5 seferde bir para üstünü almayabilirsiniz, hani ona göre ayarlayın bence.
kesinlikle bahşiş vermemek lazım hususuna da katılmıyorum. hizmetten hizmete, o işi yapan insanın kalitesinden kalitesine fark var, duruma göre tabi ki siparişi 3 kez yanlış getiren adama bahşiş vermeyecek ama bir kerede eksiksiz tamamlayıp gülümseyene de 2 3 lira bırakacağım yani, diğer türlüsünü de cimrilik olarak görüyorum çok çok ayıp. durumunuz olmadığı zaman yapmazsınız tabi o ayrı :/
  • ilse  (07.02.10 12:04:27 ~ 12:05:04) 
herhangi bir hizmetten hoşnut kalıyorsanız kafanıza göre %10-15 civarı yuvarlak hesap atın bir şeyler işte çok da kasmamak gerek. sürekli gittiğim restoranlarda (ki öğrenciyim) mutlaka bir şeyler bırakıyorum çünkü beni tanıdıklarından bana gösterdikleri hizmet daha iyi oluyor. sık kullandığınız şeylerde bahşiş verdikçe alacağınız hizmet kalitesi ve güleryüz yükselir unutmayın bunu.


  • argent dawn  (07.02.10 12:36:11) 
arkadaşlar öncelikle cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
ancak sanırım tam anlaşılmadı. yani bir restoranta gittiğimde ya da ne bileyim pizza falan sipariş verdiğimde zaten bahşiş veriyorum. ama benim takıntım, damacana su gibi, ne bileyim ben kullanmıyorum ama örnek açısından, tüp gibi zaten mecburen haftada belirli para döktüğümüz ve ücretinde aslında gönderimi de katarak belirleme yaptıkları şeyler.
ya da kuaför gibi, tüm parayı zaten hizmete verdiğimiz durumlar. bu nedenle soruları buna göre yanıtlarsanız çok daha mutlu olacağım.
teşekkürler
  • vejeteryan vampir  (07.02.10 12:44:30) 
ekstra hizmetlerde bu servis sağlayıcıların bir zararı olmuyor. Eğer ekstra hizmet almazsanız daha çok kar ediyorlar.
Yani evlere servis yapan bir sucu o suyun fiyatına zaten eve getirme hizmetini katıyor. Eğer gidip sucudan kendiniz suyu alırsanız, ki nadirdir bu, eve getirme hizmetini kesmez fiyattan; sucunun cebine(beline :)) kalır eve taşıma hizmeti.
Bahşiş Türkiye'de Amerika'daki gibi kültürel bir şart değildir, tersine lükstür, gösteriştir. Ama dedikleri gibi sürekli gidilen bir yerde veya alınan bir hizmette bahşiş servis kalitesinde artışa neden olacaktır. O yüzden varsa paranız karşılığını alırsınız.
  • natnan  (07.02.10 14:06:40) 
şimdi,
annem bakkala, sucuya, kuaföre, marketten torbaları taşıyan çocuğa vs iyi sayılabilecek bahşişler verir hep. bu sayede de bakkaldan siparişler inanılmaz bir hızda gelir, sucu suyu hemen yollar, kuaförde hiç sıra beklemez, markette poşetleri doldururken de daima yardım alır. bence verebiliyorsan ver. sonuçta hem sen servisten memnun oluyorsun hem de onlar kazanıyor. zaten bu işi yapan insanların (çırakların) ücretleri bu bahşişler hesaplandığından nasıl olsa bahşiş alıyorlar diye ücretleri bir hayli düşük.

  • jeanne hebuterne  (07.02.10 15:42:22) 
Diğer konularda bişey demeyeceğim ama eve gelen sucuya bahşiş verme zorunluluğu nedir yahu? Ne gerek var? gönlünden kopar verirsin, ona bişey demem ama şimdi bu sucu bunca kata çıkardı bu suyu, bahşiş vermezsem çok ayıp olur diye zorunluluktan bahşiş vermek saçma geliyor bana. Senelerdir su getirtiriz eve, annem de babam da bir kere bile bahşiş vermemiştir. Yine de eğer bir hafta bozuğumuz yoksa "tamam abla/abi haftaya verirsin" derler, anneme babama her seferinde halini hatrını sorarlar vs. Yani karşı taraftan saygı görmek için illa bahşiş vermeye gerek yok. Sucu durumları için söylüyorum bunu, zaten sen de onu soruyorsun. Bazı durumlarda bahşiş vermeyince ayıp kaçıyor (böyle gelmiş böyle gider durumu maalesef) ama sucu konusunda kendini kasma bence. Yok böyle bir zorunluluk.


  • daysleeper  (07.02.10 16:28:37) 
bu konuda (bkz: reservoir dogs)'un efsanevi sahnesini izlemek faydalı olabilir...


  • benim de soyleyeceklerim var  (08.02.10 01:49:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.