[]

et suyu yapmak

merhaba

cici bir ev hanımı olmaya karar verdiğim için ve bulyonlar hep kimyasal olduğu için evde et suyu yapacağım. hem çok faydalıymış. öyle bir yazmışlar ki sanırsın içen ölümsüz oluyor. bakalım göreceğiz.

internette okuduğuma göre; önce kasaba gidip 1 kilo dana kemiği vermesini istiyorum.
sonra bu kemikleri tencereye koyup üstüne oda sıcaklığında 2,5 litre içme suyu ekliyorum.
içine soğan, havuç, pırasa, kereviz, sarımsak doğrayıp tuz koyup 4-5 saat kısık ateşte kaynatıyorum.

1- bunlar doğru mudur? sizin püf noktanız var mı?
2- düdüklü tencerem de var. düdüklüde mi yapsam?
3- kaynama süresi 4-5 saat yeterli mi? bazı yerlerde 12 saat kaynat demiş, bazı yerlerde 24 saat demiş, ben anlamadım. 24 saat ocak açık tutulur mu?

 
1- benim annem de böyle yapar ama soğan havuç vs koymuyor.
2- düdüklüde yapıyor.
3- 24 saat nedir ya. düdüklüye göre ayarlamalısın bence
  • kablelvuku  (05.12.17 12:54:10) 
Ne kadar kaynatırsanız o kadar iyi ama 24 saat falan genelde endüstriyel mutfaklarda yapılandır. Kasaplarda her gün kemik olmayabilir, belli günlerde geliyor olabilir, onu öğrenin önceden derim.

İçine bir şey koymak zorunda değilsiniz ama işte saydıklarınız gibi kafanıza göre bir şeyler de ekleyebilirsiniz, ben tane karabiber ve önceki yemek yapışlarımdan kalan ve buzlukta biriktirdiğim sebze artıklarını kullanıyorum mesela. Soğutup süzüp plastik çay bardaklarında buzluğa atıyorum, donunca çıkarıp poşetliyorum üçer beşer. Çok küçük buz kalıplarına koymayın, yetmiyor, bin tane kullanmak gerekiyor. Düdüklüde yapmıyorum ben, evde olduğum bir gün ağır ağır kaynatıyorum.
  • whoosie  (05.12.17 12:55:43 ~ 13:04:33) 
kemiğin dışındakiler tamamen tat katması için. sana kalmış. ama soğan, sarımsak, baharat katarsan ayrı bir tadı oluyor. hele ki kemik suyu olduktan sonra en son sarımsağı kıyıp atarsan kelle-paçamsı bir tad oluyor enfes...

2/3 saate biz ocaktan alıyoruz. düdüklüde belki o kadar bile sürmüyor.

o kadar uğraştıktan sonra evde beyran yapmayı deneyebilirsin.

kemikleri kırdırmayı, tencereye sığacak şekilde almayı unutma.
  • qobel  (05.12.17 13:04:55) 
bence burdaki tarife göre yapmalısınız. zira yararlı bişey yapayım derken bütün malzemeyi çöp edebilirsiniz. pinoeatshealthy.blogspot.com.tr


  • dedim ben sana  (05.12.17 13:36:15) 
Dana kemiğini alırken kırdır.
Önce 200 derecede fırında pişir. Kemikler kahverengi olana kadar dursun.
Sonra kemikleri tencereye al. Tepside kalanları da suyla çalkalatıp tencereye al. Yağı, iliği atma.
Et suyuna sebze de ekleyebilirsin ama esası buke garni ile yapılır. Limon veya sirke eklersen kalsiyum da suya geçer.
Et suyu fokur fokur kaynatılmaz, yavaş ateşte tıkır tıkır pişirilr. 4-5 saat pişsin. Fazlası zarar etmez, daha fazla da tutabilirsin. Ben o kadar uzatmıyorum.
Pişerken kefeke olursa delikli kepçeyle kefekeyi alıp at.
Düdüklüde de olabilir ama tencerede has et suyu olur. Düdüklü bu iş için pek uygun değil bence.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (05.12.17 14:05:58 ~ 14:33:37) 
24 saat, yemeğe koymalık et suyu için değil, kemik kırığı, menüsküs gibi rahatsızlıklarda içilsin diye kaynatılıyor bildiğim kadarıyla. sığır jelatini denilen şey elde ediliyor olabilir o kadar uzun kaynayınca.


  • Aman Sen de  (05.12.17 14:32:19) 
Önce fırınlamak +1


  • inawen  (05.12.17 15:02:19) 
biz de düdüklüde kaynatıyoruz 2 saate yakın. tane karabiber defne yaprağı ekliyorum ben.


  • balik kraker  (05.12.17 21:50:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.