[]

vejeteryanlar ve veganlar!

selamlar!uzun zamandır merak ettiğim bir konuda aydınlatılmayı bekliyorum.

şimdi sağlıklı yaşam için bilinen en temel kural her besin grubundan yeterli miktarda tüketmek.sanırım bu konuda kimsenin itirazı olmayacaktır.kafama takılan;vejeteryanlar ve hatta veganlar.vejeteryanlık bir derece yine ama veganlar;tüm hayvansal ürünlerden uzak nasıl yaşıyorlar?inanılmaz sağlıksız bir beslenme biçimi değil mi bu?hayvansal ürünlerde bulunan kalsiyum ve proteinin sebzelerden karşılanması mümkün mü?örneğin kırmızı etin yerine geçebilecek proteine sahip bir sebze var mı?

bir de hayvanların öldürülmesine karşı olanları anlıyorum fakat neden süt ve süt ürünlerine karşılar onu anlamıyorum.hayvanlara ilaç falan mı veriyorlar ki üretim sırasında?

neyse,şimdiden saolun

 
simdi uzun uzun vejateryan veya vegan beslenmeden kimse uzun uzun bahsetmez sanirim, ama temelde insan denen canli icin tum gerekli besin maddeleri otlardan ve/veya hayvansal urunlerden (hayvanin eti haricinde sutu, yumurtasi gibi) karsilanabiliyor.

benim deginmek istedigim nokta veganlikla ilgili. veganlarin buyuk bir kismi hayvansal gidalari (orn: atmiyorum jelibon) yemedikleri gibi, hayvansal urunleri de tuketmez ve kullanmazlar (orn: kus tuyu yastik, deri ceket, kurk palto, yun corap)

buradaki ana fikir bu urunler icin hayvanlarin oldurulmeleri ve/ve ya bu urunleri vermeleri icin kotu kosullarda somurulmeleridir. mesela yumurta ciftliklerinde tavuklar omurleri boyunca 25*20 cm kafeslerde tutulurlar. avustralyada yunlerinden faydanilan koyunlar asiri beslenir ve adini hatirlamadigim bir islem ile canli canli kuyruklari kesilir. yun verimi dusen koyunlar ise inanilmaz vahsi kosullarda kurban bayraminda arabistan vb. islam ulkelerine gonderilir. yani isin ozu, hayvansal urunleri tuketmek demek, o hayvanlara uzun sureli iskenceyi onaylamak demektir.
  • mindradio  (06.02.10 20:28:14) 
Hemen her şeyin bir ikamesi vardır fakat bunu elde etmek mantık sınırları içinde midir, onu bilmek lazım. Ne yaptığının farkında bir vejeteryan sağlıklı bir şekilde beslenebilir fakat veganlar için durum biraz daha ciddi. Onlar için daha yüksek bir farkındalık gerekiyor. Önemli olan proteinin kendisinden çok yapıtaşı olan aminoasitler olduğu için, çok da zorlanmadan ihtiyaçlarını karşılarlar. Demek istediğim, benzer protein olmasa da, ki vardır, ihtiyaç duyulan aminoasitlerin ayrı ayrı da olsa alınması yeterli. Unutmamak lazım, tükettiğimiz hayvanlar etobur.

Süt ürünleri vs. de elde edilme şeklinden kaynaklanıyor. Bana kalırsa oldukça saçma bir endişe olsa da (dert edecek başka şeyler var) saygı göstermek lazım, ne diyeyim.
  • paranormal  (06.02.10 21:37:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.