[]

Kısa ve Türkler İçin Yazılmış Bir Siyasete Giriş Kitapçığını Okur Muydunuz?

Soru başlıkta. Herkesin her boku bilmesi ama daha bir kavramı dahi tanımlayamaması artık canımdan bezdirdi. Böyle kısa, her terimi bir iki sayfada anlatan, toplam 50-100 sayfa arası olacak, hık diye okunacak bir şey yazsam diye düşündüm. (ekleme: paraynan değil la. beleşe. çok dilerseniz atarsınız 3-5 lira ama zorunlu değil. dedim ya, beleş)

Diplomam siyaset ve sosyolojiden, "sokaktaki adam" değilim yani. Herkes siyasetçi derseniz de YL diplomam Central European University'den. Boru değil yani. 29. sıradaydı dünyada, 42'ye düştü bu sene.

-

18 görüntüleme 0 cevap sanırım okunmayacağını yeterince kanıtladı bana :D

 
Birçok farklı yazarın siyaset bilimine giriş kitabını okudum, siz yazsanız onu da okurum ve okuyacak insanlar çıkar mutlaka.

Ancak bence insanımızın problemi bir sayfalık tek yüzlü bir broşürü bile okumaması. Düşündüğünüz çalışma okumaya ve öğrenmeye hevesli insanlar için güzel bir kaynak olabilir ama. Bence denenmeli.
  • md11  (30.11.17 15:21:36) 
kitapçık diyince işin rengi değişti. ekşi'ye yazsan daha çok kişiye erişmiş olursun. ben okurum.


  • Bruce  (30.11.17 15:36:32) 
okumam, no offence.
10 sene once falan sorsan muhtemelen okurum derdim. artik hic ilgimi cekmiyor (yas 35+)

  • ezeriko  (30.11.17 15:37:07) 
@md11, ben de ondan tek, en fazla iki sayfada tüm mevzunun en temellerini koyma derdindeyim. vaktinde anayasa yazıları diye seriye başladıydım, o sorudan bu soruya atlarken benim bile okumayacağım bir şey çıkmıştı ortaya. zaten yarım kaldı gitti.

demeye çalıştığım, broşürden de kısa bir şeylerle en temel kavramları açıklamaya çalışacağım elden geldiğince.

@bruce, ekşi'ye de, blog'a da yazayım diye düşündüm. zaten ikisinde de paylaşacağım na bunu. ama parça parça bir o başlığa bir bu başlığa girince derli toplu olmuyor. derdim tümünün bir yerde olması. bir de zaten bir başlığa 10 sayfa yazmayacam. misal siyaset nedir sorusuna "farklı çıkarlara sahip kişi ve grupların, savaşı ve zorbalığı ilk değil son çare olarak görerek diğerlerini kendi doğrularına ikna etmek veya kendi doğrularını kabule zorbalıktan farklı araçlar ve yöntemlerle zorlamak" tanımını yapacam, buradan güç kavramına geçip hemen, ikinci sayfada güce bakacam. bunun gibi bir şey. yoksa uzun uzun yazıp anlatınca bizim millet bakmaz. garanti.

@ezeriko @coyote, gayet iyi anlıyorum. ben de haber okumaktan bıktım misal ama işim bu diye mecbur devam. ne bileyim...
  • cagdas donem kuramcisi  (30.11.17 15:47:12 ~ 15:49:06) 
hepsini ayrı ayrı yaz, sonra tek bi başlığa yaz peş peşe. ya da tek parçanın altına hepsinin toplu olduğu blog linkini ver. çok kişi okumaz ama kitapçık halinde kitapçıdan sağdan soldan alacak kişiden daha çok kişiye ulaşırsın. en azından ekşi sözlük yaşamaya devam ettikçe orada duracak, bir nevi kütüphane.

bi de zaten bu tarz referans yazılar çok okunsun diye yazılmaz, sen kendine bilgine inanıyorsan yaz; ihtiyacı olan faydalanır elbet bigün.
  • Bruce  (30.11.17 15:53:30 ~ 15:54:51) 
@bruce, onu yapacağım zaten. derdimi şöyle anlatayım:

muratkarabag.info

aha bu yazıyı yazdım ünlü ve şengör aynı gün saçmalayınca. ekşi'de ilgili başlıklara da kopipeysledim (bak link vermedim sadece, kopipeysledim "amme hizmeti" olaraktan). işte demokrasidir, ünsal ünlü'dür, celal şengör'dür filan. ertesi gün ünlü'nün yayınında "sen ne bilirsin, bok kafalı" gibi bir reaksiyon aldım, dellendim. lan adam cahilce kullanıyor terimleri, sebep-sonuç ilişkisi yanlış, daha sorunu doğru bir şekilde tespit edemiyor ama artistleniyor. dedim ben bu ve bunun gibilere bir şeyler yazayım, okunabilir bir uzaklıkta da olsun, alsın baksınlar eğer her boku bilmekten vazgeçip öğrenmeye karar verirlerse.

hasılı ondan na bunu yazarsam entri olarak ekşi'de ilgili başlıklara da koyacağım (altına tümünün olduğu kitapçığın link'ini vererek tabi), başlık açıp oraya da koyacağım, blog'a da koyacağım...

yani "para verin, alın öğrenin" de demiyorum, "illa benim blog'a bakıp öğrenin" de demiyorum. bakalım...
  • cagdas donem kuramcisi  (30.11.17 16:05:42) 
abi sorun diploma değil, bizzat deneyimlemek de lazım.

Teorisi ıvırı zıvırı var da her ülkenin dinamikleri farklı, hele bizimkinin...
  • passion rules the game  (30.11.17 16:30:49) 
@passion rules the game, benim derdim işin teorik kısmı daha ziyade. "demokrasi yok, ondan insan haklarına saygı yok" denilmesinden, bu zırvayı duymaktan sıkıldım. daha "sadece akp'liler oy verebilecek, sistemi böyle değiştireceğiz" dendiğinde bunun GAYET DE demokratik olabileceğini, esas kaygının kaynağında cumhuriyet fikriyle ortaya çıkan değişimler ve bundan doğan beklentiler olduğunun anlaşılmamasından, bunun öğretilmemesinden, bunun bilinmemesinden, bunun aranmamasından sıkıldım. "seçimler 15 yılda bir yapılır, seçilenin yasaları da, uygulamaları da kanunla denetlenemez" diyerek bir demokrasi sahibi olunabilir. bu kadar basit bir şeyin anlaşılmamasından sıkıldım...


  • cagdas donem kuramcisi  (30.11.17 16:37:11) 
valla ben akademik olarak benzer bir konuda yazdım, kimsenin çıkıp da okuduğunu sanmıyorum :)

D’hondt 26263 kez tartışılıyor mesela ama biri de çıkıp sıralama sistemi olsa şu sonuç çıkardı demiyor
  • passion rules the game  (30.11.17 16:42:20) 
bak, direkt muhataptan bile reaksiyon almışsın; demek ki okunuyor. bu geribildirimler önemlidir yazanlar için, niteliğinden bağımsız. belki de ileride bilinen, saygı duyulan bir siyaset bilimcisi olacaksın; speküle etmeden, çarpıtmadan, hakikatten uzaklaşmadan yazmaya devam...


  • Bruce  (30.11.17 16:52:56) 
@passion rules the game, biraz da ondan o kadar kısa ve o kadar net cümlelerle anlatmaya çalışayım diyorum ki mevzuyu, ayşe hanım teyze de anlasın, tuğralı doblolu da anlasın, perma saçlı chp'li teyze de anlasın istiyorum. basit ve olduğunca kısa. o kadar kısa ki örgü ören teyze 10 dakika ara verdiğinde üç-beş kavramı okuyup geçebilir olsun. tümünün okunma süresi en fazla bir saat olsun. zor bir şey ama deneyeyim diyorum gene de yav.

en fazla okunmaz. sanki blog'daki her yazım okunuyor da bu okunmasa dertleneceğim :D
  • cagdas donem kuramcisi  (30.11.17 16:53:29) 
öyle bir becerin varsa anlat tabi :) ama matematik bilmeyen adama mesela d'hondt'u açıklamaya çalışsan ne olur bilemedim sdfsd


  • passion rules the game  (30.11.17 18:25:07) 
abi okunur mu ilgi görür mü onu bilemiyorum. bahsettiğin amaca erişme dışında sana bir getirisi olmucaksa uğraşma derim ben.

senin amaçladığın yere ulaşmaz ya da etkiyi uyandırmaz.

çünkü sorun kimsenin bilmemesi değil. sen de söylemişsin, sorun herkesin her sikimi bildiğini iddia etmesi ve bunda zerre kadar tereddüt etmemesi. hafif tereddüt olsa birinde, yine açar okur merak eder peşine düşer. öyle bişey de yok ortada. hakeza yazmayı düşündüğünden bahsettiğin "mucize hap" şeklinde oluşmuş literatür; bu herkesin herşeyi bilmesi durumunu besleyen ve körükleyen de bir şey.

mesela ilk anda alakasız gelebilir ama "doktorlara şiddet" olayının da bu mezkur herkesin her sikimi maşallah bilmesi durumundan ötürü olduğunu düşünüyürum. çünkü zaten gugıla birkaç belirti yazıp çıkanları okuyunca - ben de biliyom lan gibi bir hava oluşturuyo. evhamlı biri değilsen de kanser olduğunu bulmazsın zaten. e sonra gidiyo millet doktora çatıyo o bilgiç havasıyla ya da bunu dolaylı olarak gösteriyo. ya da hatta gugıl da değil sadece, tv'de çıkıp konuşan tıp hekimleri de niyetleri bu olmasa da benzer bir etkiyi körüklüyolar.

sonuç: ben olsam genel sağlık bilgisi veren internet sitelerinin yasaklanması ya da sadece sağlık alanındaki ve alakalı meslek gruplarının erişimine izin verilmesi için kampanya başlatırdım ^^
  • dafaisss  (30.11.17 19:17:36) 
okurdum ama yüksek lisansım central european, boru değil deyince okumamaya karar verdim.


  • pinkpeony  (30.11.17 20:34:01) 
taraflı olmayacaksa zevkle okurdum. bana da gönderin yazınca hehe:)


  • mehmed resad  (30.11.17 20:42:17 ~ 20:42:27) 
"Arsız da değilim, namussuz da değilim, şerefsiz de değilim, haysiyetsiz de değilim ki korkum olsun. Yeter iftiralarınız. Uğraşmayın artık boşuna. Şerefsizler sizi."

"Fikriniz olmazsa, kendiniz kendi başınıza insan olamazsanız kaderinizi bağlarsınız bir sakallı, yuvarlak gözlüklü toparlak dedeye. Yapmayın. İnsan olun biraz salaklar sürüsü sizi."

blogdaki yazıları okudum. öncelikle teorik yaklaşımın doğru olsa da tarzın itici. bir akademisyenin veya öğretmenin ağırbaşlılığını göremedim. tabii sözlükte dönen siyasi tartışmaların dilini yakalamışsın. ama ara ara içinde kaliteli tezler dönse bile aklıbaşında kimsenin keşmekeş sözlük ortamında siyaset teorisi öğrenme amacı güdeceğini düşünmüyorum. belki belirli birkaç kişiye ulaşabilirsin ama senin de şu yazı üslubuyla pek de ciddiye alınacağını zannetmiyorum.
  • sporty  (30.11.17 21:24:57 ~ 21:25:06) 
@pinkpeony, bıktım bu "sen kimsin lan, sen nerden biliyon lan, sen adam mısın lan" diyenlerden. bundan bezdim diye koydum onu. yoksa başka herhangi bir yerde "bakın ben artizim" diye yazmışlığım yok.

@sporty, esasında çok haklısın. benim blogu açarken amacım öncelikle ingilizce yazmaktı. esas konu başlıkları da politik felsefe ve sümer-akad-babil ile yahudilik ve islam olacaktı. şimdiyse türkçe var neredeyse sadece, felsefe hiç yok, din hiç yok. artık o kadar delirdim ki işte...

ha bu kitapçığı yazabilsem oradaki dilden tamamen uzak olacak ama "kimmiş ki la bu" diye bakan adam sonrasında ciddiye almaz. bu çok doğru. tüm blog'u elden geçirip bunu düzelteceğim, bu uyarı için çok teşekkürler. gerçekten.

@mehmed resad, yazmaya başladım ufaktan. biterse bir vakit, ekşi'de de paylaşacağım zaten. unutmazsam gönderirim ama, sözüm olsun :)
  • cagdas donem kuramcisi  (30.11.17 23:23:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.