[]

aracına çip taktıran var mı?

hani bu performans arttırdığını söylenen çiplerden.
tuning olayı falan.
taktıran, taktıranı bilen..
ne gibi faydaları var? zararı?

 
o ucuz power box dedikleri şeyler aracın lambda sensörünü yanıltarak az ya da fazla benzin gitmesini sağlıyor. pek işe yaradığı yok. çünkü motorun 2 tane optimum verimli çalışma noktası var. birincisi güç diğeri ekonomi. araç içindeki ecu senin hareketlerine göre zaten açık veya kapalı çevrim olarak bunu sürekli yapıyor.

ikinci yöntem ise ecu ile sensörler-enjektörler arasına takılan boxlar. bunlar daha gelişmiş. gene giden yakıt miktarı ve sensor yanıltma mantığında ufak da olsa ekonomi sağlayabilir. güç olarak belli bir fark yaratabilir.

üçüncü yöntem chip tuning. ecu içindeki kontrol cihazının komple yakıt ve ateşleme haritasını değiştiriyor. en verimli yöntem bu. ama gene ekonomi tarafında çok birşey olacağını düşünmüyorum. güç tarafında atmosferik motorlarda %10-15 turbolarda %30 civarı fark mümkün.

en son yöntem standalone ecu takmak. tüm araçlar için mümkün değil ama s2000-typeR türü hondalara yapıyorlar. aracın orjinal ecusunu sökerek tamamen programlanabilir bir cihaz takıyorlar. (bkz: hondata)
  • orpheus  (29.11.17 02:26:09 ~ 02:28:39) 
emisyon testinden geçemez bence araba. muayenede sıçabilirsin


  • kveldulv  (29.11.17 03:04:37) 
@orpheus zaten yeterli açıklamayı yapmış. Ben zararından bahsedeyim.

Motorda hiçbir güçlendirme yapmadan yüklenirsen mekanik arıza oldukça muhtemel, "forged" krank, piston kolu, piston, egsantirik mili vs ile güçlendirmesi de gerekiyor (Eğer yüksek güç artışı yapılacaksa)

Piyasada ebatlarından beklenmeyecek kadar iyi giden dizel corsa, fiesta görebilirsin, hepsinin özelliği soba bacası gibi tütmeleri. Emisyon hak getire.

Performans artışına göre revize edilmesi gereken frenler de işin bonusu. Arabanın gidebildiği kadar durabilmesi de gerekiyor.
  • kimlanbu  (29.11.17 10:54:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.